sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Verkkouutiset: Virtuaalipoliisi ratkoo rikoksia facebookin avulla

Verkkouutiset/STT: Virtuaalipoliisi ratkoo rikoksia facebookin avulla 4.9.2011

Seksuaalirikokset tulevat ilmi yhä useammin sosiaalisen median kautta.

"Puistopiknikistä Turulle tuhansien eurojen lasku (STT, 20.7.2011), Thorsin nettiuhkaajalle ehdollista vankeutta (STT, 8.7.2011), Britit haluavat Facebookin apua levottomuuksien ehkäisyyn (STT, 25.8.2011)"

Nämä kesän uutisotsikot kertovat siitä, että sosiaalinen media työllistää poliisia yhä enemmän.

Internetissä laittomuuksiin eivät sorru ainoastaan pitkäkyntiset, vaan ihan tavallisetkin ihmiset saattavat tietämättömyyttään rikkoa lakia. Tämän vuoksi myös poliisin on yhä tärkeämpää vahvistaa rooliaan sosiaalisen median kentällä.

Valtakunnallisesti toimivassa Helsingin virtuaalisessa lähipoliisiryhmässä toimiva ylikonstaapeli Marko Forss sanoo, että yhä useampi seksuaalirikos tulee ilmi sosiaalisen median välityksellä.

–Hyväksikäytetty voi olla 13-vuotias tyttö, joka ei ole kertonut asiasta vanhemmille tai kavereilleen, mutta ei pääse eroon ahdistelijoista. Ei hän välttämättä menisi ilmoittamaan asiasta poliisilaitokselle tai vetämään poliisia hihasta kadulla. Irc-gallerian kautta kontaktin ottaminen poliisiin on paljon helpompaa.

[...]

Turvallisuudentunnetta

Facebookin ja Irc-gallerian ohella poliisi näkyy myös Hommaforum-keskustelupalstalla. Siellä poliisi valvoo maahanmuuttokriittisten ihmisten kirjoittelua ja osallistuu myös keskusteluun.

Heinäkuussa hovioikeus tuomitsi miehen ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin kansanedustaja Astrid Thorsin (r.) uhkailusta Facebookissa. Mies kirjoitti nettisivustolla, että hän on valmis istumaan muutaman vuoden Thorsin taposta.

Forss sanoo, että poliisi pyrkii toiminnallaan luomaan sosiaaliseen mediaan turvallisuuden tunnetta, estääkseen kunnianloukkauksia sekä muita rikoksia.

–Internetin rooli erityisesti rikosten ennaltaehkäisyssä on kasvanut. Poliisin lähtökohtana ei ole rajoittaa vaan turvata sananvapautta, Forss muistuttaa.