perjantai 16. syyskuuta 2011

YLE: Maahanmuuttajista maatalouslomittajia

YLE Keski-Suomi: Maahanmuuttajista maatalouslomittajia 16.9.2011

Saarijärvellä on alkanut maahanmuuttajille suunnattu maatalouskoulutus. Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskuksessa Tarvaalassa aloitti maanantaina yhdeksän eri kansallisuuksia edustavaa opiskelijaa. Pilottiluontoisen koulutuksen tarkoitus on valmentaa työvoimapulasta kärsivälle maatalousalalle uusia ammattilaisia.

Uudet opiskelijat tulevat hyvin erilaisista taustoista, eivätkä lehmätkään ole kaikille täysin vieraita. Joukossa on niin kokenut farmari kuin eläinlääkärikin, mutta maatalouden tuntemus ei ollut edellytys opintopaikan saamiseksi.

- Tahto tulla suomalaiseen yhteiskuntaan ja löytää ammatti tältä alalta, se on edellytys. Auttava suomenkielen taito on hyväksi, mutta ei kieliasiat eivät ole olleet tässä kynnyksenä, kertoo koulutusjohtaja Pekka Janhonen Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskuksesta.

Pula maatalouslomittajista on jo huutava, joten koulutus vastaa suoraan työmarkkinoiden tarpeeseen. Koulutus tosin kestää lähtötasosta riippuen 2-3 vuotta.

- Muistan kun kolme kuukautta sitten vielä katsoin telkkarista, että onpa likaista työtä. Sanoin kaverillekin, että tuota työtä en tule koskaan tekemään, mutta sitten olin siinä jonkun viikon miettinyt, ja tulin tulokseen, että pakko on kokeilla. Olen sellainen ihminen, että haluan tulla moniammattilaiseksi, ja tämä on yksi vaihtoehto, sanoo Lucas Mayasi.

- Me rakastamme eläimiä, ja opiskelemme kaikki, meiläl on samat intressit. Ehkä haluan lypsää lehmiä, tai ehkä eläinpuistoon, kertoo puolestaan Marina Marincheva.

Koulutuksessa ei juuri pulpetin penkkiä kuluteta, vaan maatalouteen kuuluvat työt opetellaan tekemällä.

- Meillä on tääällä hyvä ympäristö, jossa pystytään opiskelemaan tuotantoeläinten ja koneiden kanssa. Käymme toki läpi kirjallisetkin työt, joita maatalouteen myös paljon liittyy, Janhonen kertoo