maanantai 7. marraskuuta 2011

YLE: Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittista ohjelmaa päivitetään

YLE Lahti: Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittista ohjelmaa päivitetään 7.11.2011

Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittinen ohjelma on saamassa jatkoa. Ohjelmaa tarkastetaan vuodenvaihteen jälkeen mm. kotouttamislain muutosten myötä.

Päijät-Hämeessä on pari tuhatta maahanmuuttajaa. Vuosittain maakuntaan tulee maahanmuuttajia muutama sata.

- Yleensä tänne tullaan työn tai rakkauden ja aviopuolison perässä. Humanitaarinen maahanmuutto on hyvin pientä, vuosittain pakolaisia otetaan vastaan parikymmentä, kertoo Päijät-Hämeen liiton kehittämisjohtaja Marja Koivula.

Päijät-Hämeen maakuntaliitto hyväksyi maahanmuuttopoliittisen ohjelman vuosille 2010-2015 keväällä viime vuonna.

Asiaa valmistellut ohjausryhmä hyväksyi ohjelman ryhmän puheenjohtajana toimineen Päijät-Hämeen liiton kehittämisjohtaja Marja Koivulan mukaan yksimielisesti.

- Eriäviä mielipiteitä ei esitetty, sanoo Koivula.

Hirvisaari kaksoisroolissa

Perussuomalaisten James Hirivisaari on arvostellut julkisuudessa ankarasti ohjausryhmän työskentelyä ja ohjelman sisältöjä.

Esimerkiksi perussuomalaisten Hämeen piirin sivuilla julkaistussa tiedotteessa ohjelman hyväksymisen aikoihin haastateltu, juuri kansanedustajaehdokkaaksi nimetty Hirvisaari suomii ohjelmaa ”aivan liian neutraaliksi ja lepsuksi” ja tuomitsee sen "kuten tavallisesti - lähinnä esittelijöiden hengentuotteeksi”.

Marja Koivulan mukaan Asikkalan edustajana toimineen Hirvisaaren työskentely oli ohjausryhmässä asiallista.

- Joistakin asioista keskusteltiin kyllä, mutta ihan asiallisesti. Kyllä hän linjaukset ja sisällöt hyväksyi, eikä eriäviä mielipiteitä ainakaan virallisesti esittänyt.

Marja Koivula arvioi, että Hirvisaaren rooli oli kahtalainen.

- Tulkitsen tilanteen niin, että Asikkalan kunnan edustajana hän oli valmis sisällöt hyväksymään, vaikka henkilökohtaisesti ehkä kaikilta osilta ei.

Entä mikä vaikutus vaaleilla on mahtanut olla tilanteessa?

- Onhan se aivan varmasti vaikuttanut. Kovaa kieltä ja poleemisia puheenvuoroja käytetään silloin tunnetusti keskustelun herättämiseksi.

Päivityksiä vuodenvaihteen jälkeen

Koivula pitää tärkeänä, että nyt kun työtä jatketaan, kaikki se kritiikki jota koetaan, tulee tietoon.

- Humanitaarinen maahanmuutto jäi aiemmin vähän ohueksi ja sen käsittelyä varmasti jatketaan.

Jatkossa voidaan Koivulan mukaan myös hyödyntää jo kertyneitä kokemuksia käytäntöjen päivittämisessä ja virkamiesten kouluttamisessa.

- Myös työpaikoilla kaivataan ohjeita ja opastusta maahanmuuttajien ja täysin erilaisesta kulttuurista tulevien ihmisten kohtaamiseen. Toiselta puolelta maapalloa tuleva työtoveri ei luonnollisestikaan voi itsestään selvästi tietää kaikkia meille tuttuja käytäntöjä.