tiistai 6. maaliskuuta 2012

YLE: Yksi pidätys lisää terrorismijutussa

YLE Uutiset: Yksi pidätys lisää terrorismijutussa 6.3.2012

Yksi ihminen on pidätetty ja poliisi on tehnyt useita kotietsintöjä pääkaupunkiseudulla tutkittavana olevassa terrorismijutussa. Pidätetty on Suomen kansalainen ja etniseltä taustaltaan somalialainen.

Samaan juttuun liittyen vangittuna on edelleen yksi ihminen. Hän on ollut vangittuna jo alkusyksystä 2011 alkaen. Myös hän on somalitaustainen.

Kaikkiaan epäiltyjä on kuusi, joista kaksi on matkustuskiellossa.

Epäillyistä kaksi on tavoitettu ulkomailta ja yksi on edelleen tavoittamattomissa.

Keskusrikospoliisin ja Suojelupoliisin tutkimusryhmä on tehnyt esitutkinnan aikana yhteistyötä usean valtion kanssa. Osa näistä oikeusapuprosesseista on yhä kesken.

Poliisin mukaan jutun esitutkinta kestää vielä kuukausia. Jutun tutkinta alkoi kesäkuussa 2011.

________________________________________

Poliisitiedote: Terrorismirikostutkinnassa pidätys ja kotietsintöjä

Poliisi pidätti tänään 6.3.2012 aamulla pääkaupunkiseudulla yhden henkilön ja teki kotietsintöjä Keskusrikospoliisin ja Suojelupoliisin yhteisessä tutkintaryhmässä tutkittavana olevassa terrorismijutussa. Pidätetty henkilö on Suomen kansalainen ja etniseltä taustaltaan somalialainen.

Tässä vaiheessa esitutkintaa jutussa on edelleen Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä yksi henkilö vangittuna. Rikoksesta epäiltyinä on 6 henkilöä, joista kaksi matkustuskiellossa. Epäillyistä henkilöistä kaksi on tavoitettu kuulusteluihin ulkomailta ja yksi on edelleen tavoittamatta.

Esitutkinnassa on tehty kansainvälistä yhteistoimintaa useassa valtiossa. Osa kansainvälisistä oikeusapuprosesseista on edelleen kesken.

Jutun esitutkinta tulee kestämään vielä kuukausia.

_______________________________________

Iltalehti: Terrorismitutkinnassa uusi pidätys: Epäilty rahoittaja kiinni

Suomen ensimmäisessä terrorismitutkinnassa on tehty uusi pidätys.

Poliisi pidätti aamulla yhden henkilön liittyen Suomen ensimmäiseen terrorismitutkintaan. Pidätetty on Suomen kansalainen ja etniseltä taustaltaan somalialainen.

Lisäksi keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi ovat tehneet juttuun liittyen kotietsintöjä.

Rikoskomisario Kaj-Erik Björkqvist keskusrikospoliisista kertoo, että pidätettyä epäillään terrorismin rahoittamisesta.

Rikoksesta epäiltynä on nyt kuusi henkilöä, joista yksi on ollut vangittuna viime syksystä lähtien. Häntä epäillään rahoittamisen lisäksi terrorismirikokseen värväämisestä.

Björkqvistin mukaan tiistaina pidätetyllä henkilöllä on yhteyksiä ainakin joihinkin juttukokonaisuudessa epäiltyihin henkilöihin.

Poliisi on saanut esitutkinnassa näyttöä siitä, että epäillyt rikokset liittyvät somalialaiseen Al-Shahaab-terroristijärjestöön. Björkqvist ei kuitenkaan halua kommentoida oliko tiistaina pidätetyllä yhteyksiä järjestöön.

Kuudesta epäillystä kaksi tavoitettiin ulkomailta. Heidät kuulusteltiin Suomessa. Näistä toinen on asetettu matkustuskieltoon.

Krp ja supo ovat olleet tapauksen tiimoilta kansainvälisessä yhteistyössä.

Poliisin arvion mukaan jutun esitutkinta tulee kestämään vielä kuukausia. Epäiltyjen määräkin voi vielä kasvaa.

- Ei se mahdotonta ole, Björkqvist sanoo.