tiistai 10. huhtikuuta 2012

Aamulehti: Tamperelaisravintoloissa ihmiskauppaa: Vuosia töissä 500 eurolla kuussa

Aamulehti: Tamperelaisravintoloissa ihmiskauppaa: Vuosia töissä 500 eurolla kuussa 10.4.2012

Töitä seitsemänkin päivää viikossa, päivällä voi olla pituutta kuin nälkävuodella, palkka 500–700 euroa kuussa. Ihmiskaupasta Tampereella epäiltyjen ravintoloitsijoiden työntekijät ovat vuosikausia tehneet töitä alle puolella minimipalkasta ja ilman lisiä tai ylityökorvauksia.

Poliisin epäilyt koskevat kolmea tamperelaista ravintolaa, jotka suljettiin tammikuun puolella. Niistä uusin oli Mekong Golden Rose Hämeenkadun ja Näsilinnankadun risteyksessä.

Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi perjantaina 27. tammikuuta kolme vietnamilaistaustaista henkilöä epäiltyinä ihmiskaupasta. Epäillyistä kaksi vuonna 1966 syntynyt nainen ja vuonna 1964 syntynyt mies ovat edelleen vangittuina. Vuonna 1984 syntynyt mies on päästetty vapaaksi kahden viikon jälkeen.

Riistetyt työntekijät voivat nyt vaatia ravintoloitsijoilta saamattomia rahojaan oikeusteitse.

– Asianomistajat tulevat esittämään melkoisia korvausvaatimuksia, sanoo tutkinnanjohtaja, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ari Luoto.

Ensimmäinen tuomio

Työntekijät ovat nyt ihmiskaupan auttamisjärjestelmässä.

Keskeisellä paikalla sijaitseva Mekong-ravintola ja karaokepubi aloitti toimintansa vasta joulukuussa. Yrityksessä oli lukuisia aasialaistaustaisia työntekijöitä. Kaksi muuta Golden Rose -nimistä ravintolaa sijaitsevat Tampereen Koskikeskuksessa ja Lempäälän Ideaparkissa.

Syyte on nostettava huhtikuun loppuun mennessä. Ensi kuun puoleen väliin mennessä poliisi pyrkii saamaan tapauksen syyttäjälle. Rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Ari Luodon mukaan kuulustelut ovat hyvällä mallilla.

Luodon mukaan Suomessa ei ole vielä koskaan tullut tuomiota työperäisestä ihmiskaupasta, vaan tapaukset on tuomittu esimerkiksi kiskonnantapaisena työsyrjintänä.