keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Ilta-Sanomat: Poliisi: Ulkomaalaiset suunnittelevat täsmäiskuja kultasepänliikkeisiin

Ilta-Sanomat: Poliisi: Ulkomaalaiset suunnittelevat täsmäiskuja kultasepänliikkeisiin 4.4.2012
Yle Uutiset: Romanialaisten omaisuusrikokset työllistävät poliisia
Yle Helsinki: Helsinki vetää ulkomaalaisia rikollisia

Ryöstäjät saivat Helsingin alueelta saaliikseen arvotavaraa noin neljän mijoonan euron edestä.
Helsingin seudun kultakeikoilla on poliisin mukaan rohmuttu yli neljän miljoonan euron saalis reilun vuoden aikana.

Rikosylikomisario Jari Aarnio kertoo, että 90 prosenttia näistä heidän tutkinnassaan olleista jutuista on selvitetty ja pääosa saaliista on saatu takaisin.

Tekijät ovat olleet pääosin ulkomaalaisia – joko liettualaisia, virolaisia tai romanialaisia – ja poliisille ennalta tuntemattomia ihmisiä.

Aarnion mukaan usein ryöstöt noudattelevat samaa kaavaa, joka poikkeaa kotimaisten tekijöiden toimintatavasta. Ensin paikalle tulevat tiedustelijat.

–He kiertävät Etelä-Suomea pääsääntöisesti katsomassa otollisia kultasepänliikkeitä.

He tarkkailevat, milloin liike on avoinna, paljonko siellä on työntekijöitä ja asiakkaita ja missä ovat valvontakamerat. He myös testaavat, kuinka kauan pako kestää päivällä ja kauanko yöllä. Aarnion mukaan siksi on vaikea ennakoida, aiotaanko liikkeeseen mennä yön tunteina murtautumalla vai aukioloaikaan ryöstöaikeissa.

–He selvittävät monta tällaista paikkaa ja sitten lähtevät pois, ja hyvin usein he myyvät tämän keikan ulkomailla jollekin toiselle ryhmälle, joka suorittaa keikan.

Jos tekijät onnistuvat saamaan saalista, se kätketään maastoon silloin, kun lunta ei ole maassa. Sitten ryhmä poistuu maasta. Seuraava porukka hakee saaliin.

Vangittuna kuusi tuntematonta

Myös laajoissa huumejutuissa ulkomaiset tekijät ovat viime aikoina nousseet Helsingissä merkittävään osaan.

–Viime vuonna meillä törkeistä huumausainerikoksista vangituista noin puolet oli ulkomaalaisia. Siellä on kaikenlaisia kansallisuuksia: srilankalaisia, virolaisia, ruotsalaisia, hollantilaisia ja venäläisiä.

Aarnio kertoo, että yhdessä heidän tutkinnassaan olevassa huumejutussa epäiltyjen määrä on noussut noin 30:een. Vangittuna on ollut 16 ulkomaalaista.

–Lisäksi on vangittuna yhä kuusi ihmistä, joista emme tiedä, keitä he ovat. He ovat käyttäneet ympäri Eurooppaa kymmeniä ja kymmeniä henkilöllisyyksiä.

Poliisi tietää vain, että he ovat arabeja.

Aarnio kertoo, että yhdeksi ongelmaksi on noussut tulkkien puute. Harvinaisimpien kielten ja niiden murteiden tulkkeja on jouduttu haalimaan ulkomailta.

Ulkomaalaisten osuus rikollisuudesta on Helsingissä maan suurin, noin 23 prosenttia. Virolaisepäiltyjen määrä on suurin. Sen jälkeen tulevat Venäjän, Somalian ja Romanian kansalaiset.

___________________________________________________

Yle Uutiset: Romanialaisten omaisuusrikokset työllistävät poliisia

Helsingissä poliisi ottaa kiinni päivittäin useita romanialaisia epäiltyinä omaisuusrikoksista. Yle Uutisten tietojen mukaan poliisi olisi viikon aikana pidättänyt romanikerjäläisiä ja kysellyt järjestelmällisesti heidän henkilötietojaan. Poliisi kiistää tiedon.

- Meillä on jatkuvasti pidätettyinä useita romanialaisia muun muassa koru- ja taskuvarkauksista, eikä tässä ole mitään uutta. Romanikerjäläisten ratsioista en tiedä mitään, päivystävä komisario Pauli Åkerla sanoo Yle Uutisille.

Romanialaisia on jäänyt kiinni monelaisista omaisuusrikoksista pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa. Esimerkiksi Espoossa paljastui laaja pelikonemurtojen sarja alkuvuodesta. Murroista epäillään romanialaisia.

Viime kesänä romanialaisjoukko tehtaili taskuvarkauksia Helsingissä. Liiga varasti pankkikortteja ja tyhjensi sen jälkeen pankkitilejä. Kolme romanialaismiestä tuomittiin viime vuonna vankeuteen eri puolilla Etelä-Suomea tehdyistä asuntomurroista.

_______________________________________________________


Yle Helsinki: Helsinki vetää ulkomaalaisia rikollisia

Hit and run -tyyppiset omaisuusrikokset ovat lisääntyneet merkittävästi Helsingin alueella. Tekijät tulevat usein ulkomailta, ja häipyvät ennen kuin poliisi pääsee heidän jäljilleen. Ulkomaalaisten rikollisten järjestäytynyt toiminta on haasteellista poliisille, koska tekijät ovat erittäin ammattitaitoisia.

Ulkomaalaiset järjestäytyneesti toimivat rikolliset ovat löytäneet Suomen. Viime aikoina rikolliset ovat iskeneet muun muassa kultasepänliikkeisiin. Reilun vuoden aikana liikkeistä on varastettu noin neljän miljoonan euron arvoinen saalis Helsingissä ja lähiseuduilla. Suomi on houkutteleva kohde rikollisille, kertoo rikosylikomisario Jari Aarnio Helsingin poliisista.

- Liikkeiden suojaustaso on täällä vielä matalampi kuin muissa maissa. Suomi on vauras maa, ja liikkeissä on täällä tarjolla paljon arvokasta omaisuutta.

Tekijät raudankovia ammattilaisia

EU:n ja Schengen-sopimuksen myötä rajat ovat avautuneet, ja myös rikollisten on helppo liikkua maasta toiseen. Aarnion kokemuksen mukaan ulkomailta tulevat ryöstäjät hoitavat hommansa suomalaisia kollegoitaan ammattimaisemmin.

- Idän suunnasta Baltiasta tulee kolmen tai neljän kaverin porukka. He kiertävät Etelä-Suomessa katsastamassa kymmenkunta liikettä, milloin henkilökunta on töissä ja kuinka paljon liikkeissä käy asiakkaita. Myös pakoreitit kellotetaan ja poliisin liikkeitä tarkkaillaan. Sitten nämä tyypit lähtevät maasta ja myyvät keikan toiselle porukalle, joka toteuttaa sen ohjeiden mukaan. Saalis kätketään maahan, tekijät häipyvät, ja kolmas porukka tulee hakemaan saaliin.

Helsingissä tehtiin viime vuonna yli 90 000 rikosta. Niistä reilu viidennes oli ulkomaalaisten tekemiä. Toistaiseksi kukaan ei ole kuollut ryöstöjen yhteydessä, mutta kokemus on varmasti pelottava, sillä tekijät ovat hyvin varustautuneita, kertoo Aarnio.

- Hyvin usein heillä on käsiase, sumutin ja nippusiteet, jotka ovat tänä päivänä muotia. Henkilökunta laitetaan takahuoneeseen kasvot lattiaa vasten, etteivät he pysty tunnistamaan tekijöitä. Tämä on nyt se perustrendi.