keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Turun Sanomat: Koraani on tärkeä osa islaminuskoisen hoitoa

Turun Sanomat/STT: Koraani on tärkeä osa islaminuskoisen hoitoa 2.1.2013
MTV3: Somaliliitto: Lapsensurma yksittäistapaus
Iltalehti: Äiti tukehdutti tyynyllä vauvansa

Koraanin lukeminen on islaminuskoisille tärkeä osa hoitoa. Näin kertoo Helsinki Islam Keskuksen entinen imaami ja somalin kielen tulkki Abdirazak Sugulle Mohamed. Sugullen mukaan Koraanin luku auttaa moniin eri sairauksiin.

– Me uskomme, että kun ihmiselle luetaan Koraania, hän paranee. Se on meille tärkeää.

Entinen imaami toteaa, että islam pitää masennusta yhtenä sairautena muiden joukossa. Sen sijaan jotkut ihmiset saattavat kulttuurinsa perusteella pitää masennusta häpeällisenä ja pelätä hulluksi leimautumista.

– Jotkut uskovat myös, että masennuslääkkeet ovat vaaraksi ihmisille. Siksi olisi tärkeää, että ihmisille selitettäisiin tarkoin, miten lääkkeet vaikuttavat.

Sugulle kertoo, että islam uskontona hyväksyy lääketieteen ja lääkehoidon. Hän siteeraa Koraania, jossa sanotaan: ”Oi Allahin palvelijat, lääkitkää itsenne”.

– Ainoastaan islamin kieltämät aineet, kuten alkoholi, eivät lääkkeissäkään sovellu muslimeille.

Suomen terveydenhuolto saa Sugullelta yleisesti ottaen kiitosta.

– Ongelmia voi tulla siinä, miten viesti välittyy lääkäriltä asiakkaalle, jos lääkäri on esimerkiksi uusi eikä tunne monikulttuurisuutta.

Helsingin käräjäoikeus käsittelee parhaillaan juttua, jossa somaliäitiä syytetään vauvansa tappamisesta tai vaihtoehtoisesti lapsensurmasta. Äiti on myöntänyt teon, mutta kiistänyt tahallisuuden vetoamalla uupumukseen ja ahdistukseen.

__________________________________

MTV3: Somaliliitto: Lapsensurma yksittäistapaus

Suomen Somaliliitto pitää Helsingissä tyttövauvan surmatapausta huolestuttavana.

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään lapsensurma-juttua, jossa Helsingissä asunut somalialainen äiti tappoi käräjäoikeuden välituomion mukaan 3:n kuukauden ikäisen lapsensa tukehduttamalla.

Käräjäoikeuden mukaan äidin suku ja äitiä tutkineet lääkärit tiesivät ongelmista, sillä äiti oli pahoinpidellyt lasta ennenkin. Erään todistajan mukaan suku suhtautui kielteisesti lääketieteeseen ja yritti parantaa naisen lähettämällä hänet Turkuun, jossa hänen päänsä päällä luettiin seitsemän päivää Koraania.

Liiton varapuheenjohtaja Rage Abdulrahman kertoo tuntevansa lapsensa hengiltä riistäneen äidin anopin, ja korostaa että kyseessä on yksittäistapaus. Hänen mukaansa koraania käytetään islaminuskossa tärkeänä parannuskeinona, mutta tavallisesti sen rinnalle haetaan apua lääkäripalveluista.

– Kaikki somalialaiset tietävät, jotka asuvat Suomessa, että mitä palveluja on, ja suurin osa käyttävät palveluja. Tapaus on todella valitettava, mutta meillä päin sanotaan, että se on Allahin tahto.

Äiti on vangittuna ja myöntänyt teon, muttei tahallisuutta. Hänet on määrätty mielentilatutkimukseen.

_______________________________________

Iltalehti: Äiti tukehdutti tyynyllä vauvansa

Käräjäoikeus totesi naisen syylliseksi ja passitti hänet mielentilatutkimukseen.

Nuori maahanmuuttajataustainen nainen tukahdutti tyynyllä vauvansa kuoliaaksi. Surma sattui naisen sukulaisten asunnossa. Sukulaiset havahtuivat pienokaisen elottomuuteen ja yrittivät elvyttää hätäkeskuspäivystäjän ohjeiden mukaan pienokaista - mutta turhaan.

Tyttövauva oli kuollessaan kolmen kuukauden ikäinen. Surma sattui Helsingin Kontulassa lokakuussa 2011.

Surmatyö ei tullut varoittamatta.

Elokuun lopulla, runsasta kuukautta aiemmin äiti oli retuuttanut vauvaa kädestä, missä yhteydessä pienokainen putosi lattialle. Syyskuussa, vain neljää viikkoa ennen surmaa, äiti yritti tukahduttaa vauvan tyynyllä.

Molemmat teot sattuivat perheen omassa kodissa Laajasalossa.

Lapsi vietiin kiireellisesti hoitoon molempien tapausten jälkeen.

Pelkäsivät huostaanottoa

Lääkäri huomasi ensimmäisellä kerralla, että lasta oli "riepoteltu". Vauvan isä "suojasi" kuitenkin vaimoaan ja otti kontolleen syyn pahoinpitelystä.

Jälkimmäisellä kerralla mies toimi pitkälti samoin. Hän kertoi ambulanssin henkilökunnalle, että vauva oli nukkunut kasvot vasten tyynyä.

Miehen mukaan hän pelkäsi, että totuuden paljastustuessa vaimo olisi joutunut mielisairaalaan ja lapsi olisi otettu huostaan.

Samalla kannalla olivat myös naisen omat vanhemmat. Nämä kertoivat nuorelleparille, että mikäli nämä paljastaisivat perheen vaikeudet viranomaisille, lapsi otettaisiin heiltä pois ja lapsen somalikulttuuri häviäisi.

Käräjille tapaus päätyi joulun alla. Helsingin kihlakunnansyyttäjä vaati naiselle rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä, tapon yrityksestä sekä taposta.

Syyttäjän mukaan nainen oli herättänyt nukkumassa olleen vauvan, nostanut lapsen selälleen olohuoneen lattialle ja hakenut sen jälkeen toisesta huoneesta kaksi tyynyä, joiden avulla tukehdutti vauvan.

Vaihtoehtoisina lievempinä syytteinä syyttäjä luki syytteet vammantuottamuksesta, lapsensurman yrityksestä ja lapsensurmasta. Nämä syytteet luettiin sen varalta, että naisen katsottaisiin tehneen rikoksensa synnytyksestä johtuneessa uupumuksessa ja väsymyksessä.

Nainen myönsi teon

Nainen tunnusti menetelleensä kuten syyttäjä kuvaili. Puolustuksen mukaan hän ei kuitenkaan toiminut tahallaan, ei ymmärtänyt tekoaan eikä sen seurauksia.

Oikeus kuuli todistajina syytetyn sukulaisia ja ystäviä. Näiden mukaan lapsi oli ollut odotettu ja äiti oli ollut onnellinen. Nainen kuitenkin muuttui lapsen synnyttyä. Hän ei juuri syönyt eikä nukkunut; käveli vain päivät pitkät.

Sukulaiset yrittivät auttaa. Äiti ja pienokainen viettivät pitkiä aikoja sukulaisten hovissa.

Tuoreella välipäätöksellään käräjäoikeus katsoi naisen syylliseksi tekoihin. Oikeus ei kuitenkaan ottanut kantaa mistä rikoksista mahdollinen rangaistus luetaan. Ennen varsinaista tuomiota oikeus määräsi syytetylle tehtävän mielentilatutkimus.