torstai 3. tammikuuta 2013

Yle: Biaudet: Rasistinen puhe viestii turvattomuudesta

Yle Uutiset: Biaudet: Rasistinen puhe viestii turvattomuudesta 3.1.2012

Vähemmistövaltuutettu korostaa, että myös yksittäisiltä vaikuttavat huutelut vahvistavat ihmisryhmien välisiä eroja. Hänen mukaansa rasismi rikkoo arvoja, joille suomalainen yhteiskunta on rakennettu.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet toivoo, että Suomen rasismikeskustelussa pystyttäisiin nousemaan yksittäisistä tapauksista yleiselle tasolle. Hänen mukaansa kaikki rasistinen puhe vaikuttaa yksilöiden lisäksi vähemmistöryhmiin kokonaisuutena.

- Se antaa viestin turvattomuudesta, että yhteiskunta ei ole turvallinen vähemmistöihin kuuluville. Tällainen puhe vahvistaa eroja ryhmien välillä, Biaudet sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina.

Biaudet korostaa, ettei rasismi ja alentava kohtelu ole milloinkaan hyväksyttävää. Hän pitää yleisissä tiloissa tapahtuvaa, yksittäisiin henkilöihin kohdistuvaa panettelua ja solvaamista vakavana ilmiönä koko yhteiskunnan kannalta.

- Tällainen puhe vaikuttaa uhreihin ja pienentää heidän elintilaansa. He eivät ehkä enää uskalla toimia ja olla muiden kanssa, heistä tulee arkoja.

Vihasta vastavihaan?

Toisaalta Biaudet muistuttaa, etteivät uhrit jää välttämättä passiivisiksi alistujiksi.

- Viha voi myös synnyttää vihaa. Rikos saattaa tehdä ihmisestä onnettoman, mikä voi jollain tavalla purkautua vastavihana.

Helsingin Sanomat julkaisi 30. joulukuuta toimittaja-kirjailija Umayya Abu-Hannan kirjoituksen, jossa hän arvosteli Suomeen pesiytynyttä rasismia. Abu-Hanna kertoi lukuisia esimerkkejä kohtaamisista, joissa hänen tytärtään on eri tavoin solvattu tumman ihon takia.

Biaudet'n mukaan tutkimukset vahvistavat, että rasismia esiintyy enemmän maissa, joissa on vähemmän maahanmuuttajia ja ulkomaalaisia ylipäätään.

- Kun ihmisillä on vähemmän kohtaamisia toisenlaisten kanssa, on stereotypioilla tilaa elää. Rasismi rikkoo Suomea ja niitä arvoja, joille yhteiskunta on rakennettu, Biaudet totesi Ykkösaamussa.

Yksi vähemmistövaltuutetun tehtävistä on ehkäistä ja poistaa etnistä syrjintää. Ulkomailta tulleiden lisäksi vähemmistövaltuutettu palvelee Suomen perinteisiä etnisiä vähemmistöjä, kuten romaneja ja saamelaisia.