tiistai 8. tammikuuta 2013

Yle: Motelliyhtiö tuomittiin etnisestä syrjinnästä

Yle Lappi: Motelliyhtiö tuomittiin etnisestä syrjinnästä 8.1.2013

Rovaniemellä toimiva venäläisomistuksessa oleva motelliyhtiö on tuomittu korvauksiin venäläisten työntekijöiden etnisestä syrjinnästä. Lapin käräjäoikeus tuomitsi yhtiön korvaamaan työntekijöille myös maksamattomia viikonloppu- ja ylityölisiä ja kahdelle korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä. Korvaukset ovat yhteensä lähes 50 000 euroa.

Yritys on kiistänyt syrjinnän ja muut vaatimukset ja valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Rova-Motellina tunnetun nykyisen Motelli Rovaniemen kolme venäläistä työntekijää nostivat korvauskanteet Lapin käräjäoikeudessa kaksi vuotta sitten. He vaativat venäläisomistuksessa olevalta motelliyritykseltä Germes Oy:ltä korvauksia maksamattomista lauantai-, sunnuntai-, ja ylityökorvauksista, laittomista potkuista ja etnisestä syrjinnästä.

Yhtiö ja sitä yrittäjänä ja hallituksen puheenjohtajana edustava murmanskilaisyrittäjä kiistivät syrjintää ja perusteetonta työsuhteen päättämistä koskevat korvausvaatimukset kokonaan. Myös palkkavaatimukset yhtiö kiisti lähes kokonaan.

Lapin käräjäoikeuden antamista tuomioista käy ilmi, että työntekijät ovat peränneet saataviaan työnantajalta ensin itse suullisesti. Seuraavaksi he kääntyivät Palvelualojen ammattiliiton PAM:in puoleen. Kun sovintoneuvottelut PAM:in kautta eivät tuottaneet tulosta, työntekijät nostivat korvauskanteet yksityisen lakimiehen avustuksella kaksi vuotta sitten.

Työntekijöiden taukopuheet nauhalle

Kuukausia ennen työntekijöiden nostamaa kannetta työnantaja asensi työntekijöiden tupakkapaikalle nauhoittavat kuuntelulaitteet. Työntekijöiden mielestä kyse oli salakuuntelusta.

Lapin käräjäoikeudelle motelliyrittäjä kertoi asentaneensa laitteet, jotta voi seurata mitä motellissa tapahtui ja että nauhoituksesta oli terassilla kyltit suomeksi ja englanniksi. Nauhoituksista hän kertoi kuulleensa työntekijöiden puhuneen, että olisi hyvä saada ylityökorvaus.

Yksi työntekijöistä erosi terveydellisistä syistä kuuntelulaitteiden vuoksi.

Väitteitä uhkailusta

Oikeuden tuomiosta käy ilmi, että yksi työntekijöistä teki huhtikuussa 2010 rikosilmoituksen motelliyrittäjästä, väittäen tämän uhanneen työntekijän Murmanskissa asuvalle perheelle tapahtuvan jotakin.

Yhtiö antoi työntekijälle välittömästi potkut aiheettoman rikosilmoituksen vuoksi. Yhtiön mukaan rikosilmoitus oli perätön ja loukkasi vakavasti yhtiön edustajaa.

Lapin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä päätti vain runsaan viikon kuluttua rikosilmoituksesta, ettei esitutkintaa ole aloiteta, koska rikos olisi vähäinen, jos se voitaisiin näyttää toteen.

Oikeuden tuomiosta käy ilmi, että motelliyrityksen yrittäjä on tuomittu Neuvostoliitossa vuonna 1983 vuodeksi ojennustyöhön ja 1990 kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Yrittäjän mukaan tuomiot eivät koskeneet väkivaltarikoksia vaan liittyivät yritystoimintaan.

Käräjäoikeus ei pitänyt työntekijän rikosilmoitusta perusteettomana ja tuomitsi Germes Oy:n maksamaan tälle korvauksia työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.

Tuntilistat katosivat murrossa

Tuomiosta ilmenee, että motellin työntekijät kirjasivat töihin saapumisajan, työn päättymisajan ja työtuntinsa vihkoon päivittäin vastaanottovirkailijan kanssa. Motelliyrittäjän mukaan tuntilistat hävisivät, kun motelliin murtauduttiin toukokuussa 2010. Motelliyrittäjä teki rikosilmoituksen asiasta. Yksi työntekijöistä kertoi ottaneensa itselleen kopiot ilmoittamistaan tuntilistoista ja PAM:issa oli tehty laskelmat niiden perusteella

Etninen syrjintä

Oikeus katsoi näytetyksi, että yhtiö uhkasi venäläisiä työntekijöitä työ- ja oleskeluluvan menettämisellä, kun he alkoivat vaatia palkkojaan. Oikeus piti myös työntekijöiden kuuntelua syrjivänä. Oikeuden mukaan yhtiö asetti heidät eri asemaan kansallisen tai etnisen alkuperän vuoksi. Korvausta työsyrjintään perustuvasta kärsimyksestä käräjäoikeus määräsi Germes Oy:n maksamaan kullekin työntekijälle 1500 euroa.

Valtaosa korvauksista määrättiin maksamattomista viikonloppu- ja ylityökorvauksista ja työsuhteen perusteettomasta päättämisestä. Yhden työntekijän korvausvaatimus työsuhteen perusteettomasta päättämisestä hylättiin, koska työntekijä laiminlöi työnantajan varoituksen hygieniapassin puuttumisesta.

Yritys kiistää

Oikeudessa yhtiö kiisti lähes kaikki työntekijöiden korvausvaatimukset. Joitakin aivan pieniä palkkavaatimuksia yhtiö myönsi. Syrjintäväitteet kiistettiin kokonaan. Yhtiön mukaan työntekijöitä ei syrjitty millään tavalla eikä heitä kiristetty tai uhkailtu.

Puolen miljoonan liikevaihto

Käräjäoikeuden tuomiossa selostetaan, että Germes Oy harjoittaa motellitoimintaa Rova-Motelli nimisessä motellissa Rovaniemellä. Majoitusliikkeen nimi on nykyään Motelli Rovaniemi. Sillä on 26 mökkiä ja 12 huonetta. Yrittäjä kertoi oikeudelle motellin käyttöasteen olevan 70 prosenttia. Suomen Asiakastieto Oy:n välittämien tuloslaskelmatietojen mukaan Germes Oy:n liikevaihto oli vuonna 2011 565 000 euroa ja tilikauden tulos 84 000 euroa.