Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Turbaanikielto on älytön 4.5.2013
Helsingin Sanomat: Turbaanissa ei pääse rattiin 4.5.2013
Pääkaupunkiseudulla toimivat linja-autoyhtiöt eivät anna kuljettajiensa käyttää turbaania työtehtävissä. Kieltoa perustellaan muun muassa siten, että matkustajien on erotettava kuljettaja työasunsa perusteella ja että kuljettajien työasujen on oltava yhtenäisiä.
Matkustaja erottaa kuljettajan oikein hyvin muutenkin. Hän on se, joka istuu edessä ja kääntelee rattia.
Työasujen yhtenäisyys on – kauniisti sanottuna – makuasia. Pääkaupunkiseudulla näkee kuljettajia, joilla on vain teoriassa samanlainen asu kuin kollegoillaan. Käytännön toimet yhtenäisyyden aikaansaamiseksi ovat toisinaan jääneet puutteellisiksi.
Ja jäähän siinä sikhien pään alapuolinen alue yhtenäistettäväksi.
Turbaanikielto olisi aiheellinen, jos päähine uhkaisi matkustajien turvallisuutta.
Tällainen pelko on turha. Kyllä turbaani pysyy äkkijarrutuksessa poissa silmiltä siinä missä koppalakkikin.
Jos turbaani olisi uhka liikenneturvallisuudelle, tämä olisi taatusti jo todettu ja sääntöjä olisi muutettu niissä maissa, joissa kuljettajien turbaaninkäyttö on sallittua.
Vantaalainen bussinkuljettaja Gill Sukhdarshan Sigh taistelee oikeudestaan käyttää työssään turbaania. Toivottavasti hän voittaa tämän taistelun.
___________________________________
Helsingin Sanomat: Turbaanissa ei pääse rattiin
Vantaalainen Gill Sukhdarshan Singh kampanjoi oikeudesta pitää turbaania työtehtävissä. "Teen tämän lasteni puolesta, jotta heidän ei tarvitse."
Pääkaupunkiseudulla toimivat linja-autoyhtiöt eivät anna kuljettajiensa ajaa bussia turbaani päässä.
Veolia Transport Vantaa kielsi helmikuussa turbaanin käytön sikhiläiseltä kuljettajaltaan. Asiasta kertoi ensimmäisenä torstain Ilta-Sanomat.
HS:n soittokierros paljastaa, että linja on samansuuntainen muissa bussiyhtiöissä.
"Jo perehdytyksessä kerrotaan, että turbaania tai muuta työasuun kuulumatonta ei saa käyttää", kertoo Helsingin Bussiliikenteen henkilöstöpäällikkö Jussi Mertanen.
Vantaalainen linja-autonkuljettaja Gill Sukhdarshan Singh haluaa käyttää turbaania työaikanakin uskonnollisista syistä. Hän sanoo ajavansa kaikkien Suomessa asuvien sikhien asiaa.
"Monessa muussa maassa tämä asia on jo käyty läpi ja niissä saa käyttää turbaania töissä."
Muissa maissa käytäntöjä on muutettu usein vastaavien työkiistojen seurauksena. Singh on ensimmäinen sikhi Suomessa, joka kampanjoi turbaanin puolesta työpaikalla. Turbaania käyttäviä sikhejä on Suomessa hänen mukaansa vain kourallinen.
POHJOLAN LIIKENTEEN toimitusjohtajan Heikki Alangon mukaan palveluammateissa edellytetään neutraalia pukeutumista, joka ei herätä intohimoja.
"Emme halua kommentoida yksittäistapauksia. Meillä on virkapukuohjeistus, josta pidetään kiinni."
Alangon mukaan myönnytys saattaa johtaa lisävaatimuksiin. "Jos sallii yhdelle jotain, pitää se sallia kaikille."
Nobinan liikennejohtaja Mårten Winqvist muistuttaa, että kyseessä on turvallisuustekijä. "Matkustajien täytyy pystyä erottamaan kuljettaja työasun perusteella."
Winqvistin mukaan Nobina on valmis kompromisseihin.
TOISTAISEKSI Singh ajaa ilman turbaania, mutta hän ei aio luovuttaa. Mies on ollut yhteydessä vähemmistövaltuutettuun ja on valmis viemään asian oikeuteen.
"Haluan hoitaa tämän asian rauhallisesti ja hyvin. En halua menettää työpaikkaani."
Singhin poika on parin vuoden kuluttua menossa armeijaan. Isä toivoo, että poika saisi käyttää turbaania sen sijaan, että joutuisi leikkaamaan tukkansa. "Teen tämän lasteni puolesta, jotta heidän ei tarvitse."
VÄHEMMISTÖVALTUUTETTU ohjasi Singhin aluehallintoviraston pariin, jonka toimivaltaan tapaus kuuluu. "Tietoomme ei ole tullut vastaavanlaisia tapauksia aiemmin. Siinä mielessä tämä on historiallista", kertoo ylitarkastaja Mikko Joroinen vähemmistövaltuutetun toimistosta.
Heidän kantansa on sama kuin työturvallisuuslain, jonka mukaan työntekijän on käytettävä asianmukaista vaatetusta, josta ei aiheudu tapaturman vaaraa. "En pysty kuvittelemaan, miten turbaani voisi aiheuttaa tapaturmia."