sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Ilonkyynelistä katkeruuteen: Pettymykset, kallis tupakka ja sää ajoivat irakilaismiehen Suomesta

Ilta-Sanomat: Ilonkyynelistä katkeruuteen: Pettymykset, kallis tupakka ja sää ajoivat irakilaismiehen Suomesta 7.2.2016

Irakilainen Mohammed al-Jabiry päätti monen muun turvapaikanhakijan tavoin palata kotimaahansa, kirjoittaa The New York Times.

The New York Times haastatteli Irakista Suomeen tullutta turvapaikanhakijaa Mohammed al-Jabiryä, joka päätti palata kotiin. 23-vuotiaalla Jabiryllä oli kovat odotukset Suomesta ja hän oletti saavansa paremman työn ja enemmän rahaa.

- Itkin onnesta ensimmäisenä päivänä, kun saavuin Suomeen, nuori mies muistelee.

Aluksi Jabiry koki suomalaisten kohtelevan häntä hyvin, ja hänet kutsuttiin tutustumaan koteihinsa. Pariisin terrori-iskujen jälkeen monet eurooppalaiset alkoivat kuitenkin nähdä turvapaikanhakijat turvallisuusriskinä.

- He käänsivät kasvonsa pois meistä. Minusta tuntui siltä, etteivät suomalaiset enää halunneet meitä (maahan), Jabiry sanoo.

Takaisin kotiin

Vaikka suomalaisviranomaiset eivät painostaneetkaan Jabiryä lähtemään takaisin Irakiin, vastaanottokeskukseen alkoi ilmestyä kylttejä, joissa kerrottiin Suomen maksavan lentoliput kotimaahan.

Lopulta Jabiry päätti jättää Suomen ja palata Irakiin.

- Irakista voin löytää tulevan vaimoni ja äitini on siellä. Euroopassa olin niin eristyksissä. Elämä Euroopassa ei ollut sellaista, kuin olimme kuvitelleet, Jabiry sanoo.

Myös monet pienet asiat, kuten kallis tupakka ja kylmä sää, vaikuttivat nuoren miehen päätökseen palata kotiin.

Vääriä odotuksia

Tiedottaja Verna Leinonen Maahanmuuttovirastosta kertoi joulukuussa Vantaan Sanomille, että osa turvapaikanhakijoista on tullut Suomeen väärin odotuksin.

- Heille on annettu ymmärtää, että Suomesta voisi saada heti oleskeluluvan ja töitä. Myös perheenyhdistämisen todellisuus on monelle yllätys, Leinonen kertoi.

Juuri ennen viime joulua Iltalehti kävi myös matkatoimisto Finn Hajj & Umra Travelissa, jossa kymmenet turvapaikanhakijat päivässä ostivat paluuliput Irakiin.

- He sanovat, että Irakissa on huono tilanne, mutta siellä on parempi olla kuin Suomessa. Jotkut sanovat, etteivät he viihdy Suomessa. He sanovat, että on kulttuurieroja, ruoassa ja sosiaalisesti. Kaikenlaista, sanoi matkatoimiston toinen omistaja Abdinasir Osman.