lauantai 10. maaliskuuta 2007

Turun Sanomat: Vihreiden Hautala haluaa työpaikoille kiintiöt maahanmuuttajille

Turun Sanomat kirjoittaa vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautalan ehdotuksista tulevan työvoimapulan ratkaisuun. Hautala esittää työpaikoille maahanmuuttajakiintiöitä sekä vastaanottokeskusten sulkemista ja asuntojen tarjoamista turvapaikanhakijoille. Muita vihreiden keinoja ovat Afrikkaan perustettavat työvoiman rekrytointipisteet ja määräaikainen siirtolaisuus sekä EU:n kuuden miljoonan paperittoman siirtolaisen laillistaminen.

Turun Sanomat: Vihreiden Hautala haluaa työpaikoille kiintiöt maahanmuuttajille 10.3.2007
Vihreiden tiedote: Vihreät julkaisivat ohjelman työperäisestä maahanmuutosta 9.3.2007


Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala esittää työpaikoille maahanmuuttajakiintiöitä ja nipun muita uusia, osin radikaalejakin ehdotuksia työntekijöiden saamiseksi Suomeen ulkomailta.

- Kiintiöt olisivat tapa tehdä maahanmuuttajat näkyväksi samalla tavalla kuin naiset on tehty näkyväksi julkisen sektorin työpaikoissa. Julkiselta sektorilta voisi aloittaa, Hautala ehdottaa.

Hän ei ottanut kantaa kiintiön suuruuteen. Asiaa ehdotti ensimmäiseksi vihreiden tiedotustilaisuudessa perjantaina somalien etujärjestön Sorasodin pääsihteeri Yusuf Said. Hänen mielestään työnantajat voitaisiin velvoittaa palkkaamaan esimerkiksi kaksi prosenttia työvoimastaan maahanmuuttajia, koska muuten työnantajat eivät heitä ennakkoluulojen vuoksi palkkaa.
[...]
Jotta työtekijöiden kotouttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan sujuisi, voidaan Hautalan mielestä harkita myös turvapaikkakeskusten sulkemista ja asuntojen tarjoamista sen sijaan. Näin maahanmuuttajat tuntisivat alusta asti olevansa osa suomalaista yhteiskuntaa. Myös tätä ehdotti ensimmäisenä somalijärjestö Sorasodin Said.

Muita vihreiden ehdottamia keinoja ovat Afrikkaan perustettavat EU:n työvoiman rekrytointipisteet ja määräaikainen siirtolaisuus ja EU:ssa asuvan kuuden miljoonan paperittoman siirtolaisen laillistaminen. Näillä keinoilla unioniin joka tapauksessa tulevat siirtolaiset eivät joutuisi turvautumaan laittomaan työnvälitykseen.

Hautalan mielestä Suomeen on saatava kymmenen vuoden aikana vähintään 100 000 uutta maahanmuuttajaa, jotta työvoiman tarpeeseen voidaan vastata. Nyt Suomessa on noin 120 000 maahanmuuttajaa.

--------------

Vihreiden tiedote:

[...]
Vihreiden varapuheenjohtaja Anni Sinnemäki, joka on työstänyt Vihreiden ohjelmaa työperäisestä maahanmuutosta, näkee Rajamäen hallinnon lisäksi parhaillaan käytävässä vaalitaistelussa ennakkoluuloisia asenteita maahanmuuttoon:

- Erityisesti olen pistänyt merkille perussuomalaisten näköalattomuuden maahanmuutto-kysymyksessä. Valitettavasti myös hallituksen asenne maahanmuuttoon on ollut sama kuin perussuomalaisilla, jotka näkevät maahanmuuton ongelmana eikä ratkaisuna. Meidän mielestämme asia on juuri päinvastoin. Maahanmuuttajat ovat ratkaisu pahenevaan työvoimapulaan ja se on yksi niistä toimenpiteistä, joilla voidaan vastata väestön ikääntymisen aiheuttamaan haasteeseen.
[...]