perjantai 12. helmikuuta 2010

YLE/Päivi Leppänen: Näinkin voi ajatella

YLE Turku/Päivi Leppänen: Näinkin voi ajatella 12.2.2010

YLE Turun toimituksessa kävi tällä viikolla vieraana ryhmä maahanmuuttajia, jotka opiskelevat suomen kieltä ja kulttuuria. Päivi Leppänen sai mahdollisuuden jutella heidän kanssaan ja kuulla heidän kokemuksiaan Suomesta.

Se oli hyvä tapaaminen. Se avarsi muutamassa asiassa, joita en osannut odottaakaan. Tässä joitakin niistä:

Joissakin muslimimaissa busseissa on naisille omat alueensa tai omat penkkinsä. Tällaisesta maasta Suomeen tuleva nainen voi olla hyvinkin hämmentynyt , kun mies – olipa hän sitten nuori tai vanha - istahtaa viereen. Tai ehkä hämmentyminen on väärä sana. Kyse voi olla myös kiusaantuneisuudesta, jopa pelosta.

Tietenkään ei pidä ajatella, että koska joukossamme liikkuu musliminaisia, heitä varten pitäisi nimetä täkäläisissäkin busseissa miehiltä kiellettyjä alueita. Ei tietenkään näin. Mutta on valtaväestöllä silti mahdollisuuksia toimia toisin kuin nykyään toimitaan. Ainakin olisi hyvä, jos edes tietäisimme, että muslimitytöllä voi olla vaikeaa istua bussissa vieraan miehen kyljessä. Pelkkä tietoisuus poistaisi esimerkiksi sellaiset tilanteet, joissa joskus joku suomalaismies istuutuu varta vasten huivipäisen tytön viereen, jotta todistaisi olevansa vapaa rasismin rasitteista. Ei tarvitse kuin tietää, että vierekkäin vieraan miehen kanssa istuminen tuntuu pahalta, ja niin voi valita paikkansa joltain muulta riviltä, jossa on tilaa.

Joku maahanmuuttajista ihmetteli, kuinka Suomessa on kaupungilla niin siistiä. Pidin erityisesti kysymyksenasettelusta. Kuka on tämän siisteyden takana? Milloin työ tehdään? Yölläkö? Ensinnäkin: että joku huomaa sen, että katumme eivät ole sotkuisia. Toiseksi se, että joku huomaa ne uutterat kädet, jotka ovat siistineet roskat ja sotkut pois. Ehkä kolmanneksi vielä se, että arvostamme toisiamme niin, ettemme yli päänsä roskaista ympäristöämme kuin viimeistä päivää.

Maahanmuuttajavieraat kyselivät myös, miksi Nokian matkapuhelimet ovat Suomessa niin kalliita, vaikka niitä tehdään täällä. Monen heidän kotimaassaan saa ostaa nokialaisen paljon halvemmalla.

Tai miksi Suomessa on niin paljon sinkkuja? Ja nuoria pareja, jotka eivät halua lapsia. Vaikka voisivatkin saada.

Miksi kirjat maksavat Suomessa niin paljon, vaikka täällä kasvaa puuta, josta saadaan paperia?

Miksi kala on niin kallista, vaikka meri on aivan vieressä?

Paljon hyviä kysymyksiä. Kysymyksiä jotka eivät suinkaan olleet arvostelevia tai paheksuvia. Vain ihmetteleviä. Joitakin niistä jäin kieltämättä itsekin ihmettelemään.