torstai 28. helmikuuta 2008

Helsingin Sanomat: Natsisymbolien julkinen käyttö on lain harmaata aluetta

Helsingin Sanomien artikkelissa Teppo Moisio käsittelee natsisymbolien julkisen esittämisen laillisuutta. Pelkkä symboli ei ole kiihottamista kansanryhmää vastaan, mutta paidan teksti voi olla. Ruotsissa lain tulkinta on tiukempi. Saksassa ja Itävallassa natsismiin viittaavat symbolit ja jopa eleet ovat kiellettyjä.

Helsingin Sanomat:
Natsisymbolien julkinen käyttö on lain harmaata aluetta
28.2.2008


[...]
Voimakkaasti muukalaisvihamielisten symbolien avoin käyttö julkisella paikalla voi olla sopimatonta, mutta laitonta se ei Suomessa ole.

Saksassa ja Itävallassa natsisymbolien käyttö on kielletty sakon tai vankeusrangaistuksen uhalla. Kiellettyihin symboleihin kuuluvat muun muassa hakaristi ja Heil Hitler -tervehdys.

Saksalaiset ovat pariinkin otteeseen koettaneet saada hakaristikiellon koskemaan koko Euroopan unionia, mutta muut maat eivät ole lähteneet samaan kelkkaan. Yleisin syy on symboleita koskevan täyskiellon ristiriitaisuus vahvaksi perusarvoksi koetun sananvapauden kanssa.

Suomessa on myös historiallisia perustelut sille, että hakaristiä ei haluta kieltää. Täällä se on ollut muun muassa ilmavoimien symboli, jolla ei ole tekemistä natsi-Saksan hirmutekojen kanssa.

Suomessa muukalaisvastaisten symbolien käyttö julkisella paikalla on lain harmaata aluetta, toteaa rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta.

Laillisuusperiaatteen mukaan natsisymbolien käyttö on sallittua, koska sitä ei ole suoraan kielletty. Symbolien käyttöä voi perustella myös ilmaisunvapaudella.
[...]
Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on kielletty Suomen laissa. Tarkalleen ottaen kiellettyä on levittää kansanryhmää panettelevia tai uhkaavia tiedonantoja.

Rasistisiin vaatteisiin lakia on sovellettu kahdesti, valtionsyyttäjä Mika Illman muistelee. Vuonna 1990 torikauppias tuomittiin sakkoihin "Suosi suomalaista, potki pakolaista" -paitojen myynnistä. Vuosituhannen vaihteessa joensuulaiset skinheadit saivat tuomion vastaavassa tapauksessa.

Pelkän natsisymbolin käyttö julkisella paikalla ei kuitenkaan riitä Suomessa "tiedonannon levittämiseksi".

Ruotsissa vastaavan lain tulkinta on laajempi. Illmanin mukaan naapurimaassa vilkkaalla kävelykadulla natsitunnuksiin sonnustautuneita skinheadeja on tuomittu juuri kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Myös rikokseen yllyttäminen on Suomen laissa kiellettyä. "Mutta riittääkö pelkkä symbolin käyttö?" professori Nuotio pohtii ja tulee siihen tulokseen, ettei riitä.
[...]
Yksinäinen teinityttö Hitler-hihamerkissä ei välttämättä ole järjestyslain tarkoittama häiriötä aiheuttava uhka, mutta hakaristilippua pakolaiskeskuksen ulkopuolella heiluttava miesjoukko voisi sitä olla.

Kimmo Nuotio toteaa, että lain lisäksi oikeuskäytäntö vaikuttaa siihen, mikä käytännössä on tuomittavaa ja mikä ei.

Hän ei kuitenkaan lähtisi venyttämään nykyisten lakien tulkintaa, etenkään kun toisella puolella vaa'assa on sananvapauden rajoittaminen.

"Moniarvoisessa yhteiskunnassa rikosoikeudella ei voida lähteä torjumaan kaikkia epämiellyttäviä ilmiöitä", Nuotio muistuttaa.