Helsingin Sanomat kertoo, ettei puoluerekisteriin pyrkivän Suomen islamilaisen puolueen toimintaa voida lain mukaan kieltää, vaikka puolue on kertonut muun muassa kannattavansa kuolemantuomiota aviorikoksista ja haluavansa Suomeen sharia-lain.
Maahanmuuttoministeri Astrid Thors on arvostellut nykyistä lainsäädäntöä. Oikeusministeri Tuija Braxin mukaan yhdistyslain muutostyön jälkeen voidaan mahdollisesti puuttua sellaisten järjestöjen puolueeksi rekisteröitymiseen, jotka eivät hyväksy kansanvallan periaatteita.
Helsingin Sanomat: uutinen
16.2.2008 21:28
...
Yhdistys- ja puoluelakien mukaan puolueen perustamista ei voi estää, vaikka se ajaisi nykyisen lainsäädännön rajuja muutoksia. Esimerkiksi Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) on arvostellut nykyistä lainsäädäntöä.
"Yhdistymisvapaus on keskeinen oikeus, joka on taattu myös perustuslaissa. Yhdistyslaki ja puoluelaki asettavat rajoituksia puolueen toiminnalle, mutta lakeja täytyy tulkita äärimmäisen väljästi. Kaikkea muuta pitää suvaita paitsi suvaitsemattomuutta", sanoo oikeusministeriön julkisoikeusyksikön johtaja Sami Manninen.
Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) ei halua ottaa kantaa Suomen islamilaisen puolueen perustamiseen, koska asiaa käsitellään virkamiestasolla. Hänen mielestään tilanne vaatii kuitenkin seuraamista.
"Jos jonkun yhdistyksen tavoitteena on heikentää naisten asemaa yhteiskunnassa esimerkiksi edistämällä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, on asiaan puututtava. Yhdistyksen tarkoitus ei saa olla lain vastainen, esimerkiksi kenenkään kuolemaa tai tappamista ei saa edistää", Brax sanoo.
Oikeusministeriössä valmistellaan yhdistyslain muutosta. Braxin mukaan ei ole täysin poissuljettu, että samassa yhteydessä lakia tarkastellaan myös siltä pohjalta, mahdollistaako nykyinen lainsäädäntö sellaisten yhdistysten toiminnan, jotka eivät hyväksy kansanvallan periaatteita.
...
"Sitä, mikä on hyvien tapojen vastaista, on vaikea määritellä. Arvot muuttuvat aikojen kuluessa. Nykyoloissa voisin kuvitella, että esimerkiksi pedofilian laillistamista ajavan puolueen toiminta estettäisiin", sanoo patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) yhdistysrekisterijohtaja Kari-Pekka Helminen.
...
1990-luvulla Suomessa kiellettiin kannabiksen laillistamista ajava järjestö. Päätös pysyi lainvoimaisena korkeinta hallinto-oikeutta myöten.
"Yhdistyslain tulkinnasta tällaisissa tapauksissa on vasta yksi esimerkki, joten ei voi sanoa, että on olemassa vielä selkeä linjaus. Se on vasta muodostumassa", oikeusministeri Brax sanoo.