torstai 13. maaliskuuta 2008

HS: Poliisiylitarkastaja: Suomessa mahdollisesti tuhansia ulkomaalaisia luvattomasti

Helsingin Sanomien haastattelema poliisiylitarkastaja Esko Ruokonen arvioi Suomessa olevan jopa tuhansia ulkomaalaisia laittomasti. Monet heistä ovat jääneet maahan oleskeluluvan umpeuduttua. Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää on arvostellut poliisin tekemiä oleskelulupien tarkastuksia, koska ne kohdistuvat lähinnä olemukseltaan ulkomaalaisen näköisiin.

Helsingin Sanomat: uutinen
13.3.2008 20:05


Suomessa on mahdollisesti tuhansia ulkomaalaisia luvattomasti, arvioi poliisiylitarkastaja Esko Ruokonen sisäministeriön poliisiosastolta.

"Esimerkiksi rikostapausten yhteydessä tulee aika usein ilmi tällaisia henkilöitä, jotka ovat olleet maassa pitkäänkin ilman lupaa."

Monet ovat tulleet Suomeen luvallisesti, mutta ovat jääneet maahan pidemmäksi aikaa, jolloin heillä ei enää ole oleskeluoikeutta. Suuri osa luvattomista ulkomaalaisista on poliisin arvioiden mukaan Helsingin seudulla.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina 11. maaliskuuta, että poliisi tekee pääkaupunkiseudulla muun muassa asemilla ja kauppakeskuksissa pistotarkastuksia, joilla se selvittää ulkomaalaisten oleskeluoikeuksia Suomessa.

Helsingin poliisin esikuntapäällikkö Teuvo Saikkonen ja Vantaan poliisipäällikkö Yrjö Laihio painottavat, että tarkastukset ovat osa normaalia poliisitoimintaa ja että niille löytyy perusteet.

"Meillä on olemassa oma teemaluontoinen juttu. Sisämaan ulkomaalaisvalvonnasta on sisäministeriön ohjeistukset ja niitä me sovellamme. Emme ota kaikkia ulkomaalaisia tai vierasta kieliä puhuvia tarkastettavaksi". Laihio kertoo.

Saikkosen mukaan "ei ole tarkoitus luoda mitään ratsiasysteemejä", eikä ketään poimita tarkastukseen sattumanvaraisesti.

"Schengeniin liittyvässä EU-lainsäädännössä sanotaan, että poliisi voi suorittaa pistokokeita valvonnassaan ja nimenomaan rajojen sisäpuolella", Saikkonen toteaa.

"Kun Schengen-alue vuoden vaihteessa laajeni ja Helsingin satamassa passintarkastukset loppuivat lähes täysin, ainoa keino selvittää ulkomaalaisten maassaolo-oikeuksia on, että poliisi suorittaa ulkomaalaisvalvontaa pistokokeilla", Saikkonen sanoo.
...
Ruokonen toteaa, että valvonnan tarve on joka tapauksessa lisääntynyt. "Vapaa liikkuvuus tuo mukanaan lieveilmiöitä, myös rikollisten liikkuminen helpottuu."