keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Iltalehti: ABC:n työntekijä julkaisi rasistisen viestin liikenneaseman info-taululla - ketju pyytää anteeksi

Iltalehti: ABC:n työntekijä julkaisi rasistisen viestin liikenneaseman info-taululla - ketju pyytää anteeksi 20.12.2017

Romaneihin kohdistettu rasistinen teksti kirjoitettiin Riihimäen ABC-liikenneaseman työntekijöiden tiloissa olleelle info-näytölle.

Teksti kehottaa liikenneaseman työntekijöitä ilmoittamaan radiopuhelimeen muille työntekijöille aina, kun romaneja asioi liikenneasemalla.

Tekstin kirjoitti liikenneaseman työntekijä. Asiakkaiden tiloissa teksti ei ole näkynyt.

Osuuskauppa Hämeenmaan käyttötavarakaupasta ja ABC-liikenneasemista vastaava toimialajohtaja Jouni Viljanen vahvistaa tapauksen Iltalehdelle.

- Valitettavasti henkilökunnan tiloissa on tällainen viesti ollut. Kyseessä on yksittäisen henkilökunnan edustajan harkitsematon kirjoitus, joka on poistettu loka-marraskuussa. Teksti ei missään nimessä vastaa meidän arvojamme eikä eettisiä periaatteitamme, Viljanen sanoo.

Viljasen mukaan viesti oli ollut ilmeisen pitkään esillä. Toimipaikan kanssa selvitetään parhaillaan, kuinka kauan viesti on ollut nähtävillä. Tekstin kirjoittanut työntekijä poisti itse asiattoman kirjoituksensa myöhemmin. Viljasen tietoon tapaus tuli vasta tiistaina. Tähän saakka asia on ollut vain toimipaikan henkilökunnan tiedossa.

- Todella ikävää, että tällainen kirjoitus on siellä ollut, ja ei voi kuin pyytää anteeksi, että näin on kirjoitettu. Tulemme käymään tämän asian perusteellisesti läpi henkilön kanssa ja kertaamme arvomme toimipaikan kanssa, Viljanen sanoo.

"Asenteet koventuneet"

Romano Missio -järjestön hallituksen puheenjohtaja, sosiaalineuvos Väinö Lindberg kertoo, että yhteisössä on havaittu viime aikoina asenteiden koventuneen ja jonkinlaisen valvonnan tai seurannan lisääntyneen julkisilla paikoilla.

- Itse en ole tällaista kohdannut, enkä voi nimetä mitään yksittäistä paikkaa, mutta viime aikoina olemme yleisellä tasolla puhuneet, miten esimerkiksi pääsyä joihinkin liikkeisiin rajoitetaan tai liikkumista valvotaan, Lindberg sanoo.

Hän arvioi yleisesti asenteiden suomalaisessa yhteiskunnassa muuttuneen.

- Se osoittaa, miten valtavan vaikeaa suomalaisten on hyväksyä erilaisuutta.

Lindberg kertoo olevansa hyvin harmissaan kuullessaan tapauksista, joissa romaneja kohdellaan eri tavalla kuin muita liikkeissä asioivia.

- Tällainen on ikävää, sillä ei tämä ainakaan yhdenvertaisuutta edistä, hän sanoo.

Hän pitää tärkeänä, että työnantajat ovat tietoisia työntekijöidensä toimista ja valvovat, etteivät nämä syyllisty lainvastaiseen toimintaan.

Asenneilmapiirin muutokseen ei ole Lindbergin mielestä yhtä oikeaa ratkaisua. Hän kertoo neuvoneensa kaikkia syrjintää kohdanneita tekemään asiasta rikosilmoituksen, jos esimerkiksi kulun rajoittaminen kohdistuu tiettyyn etniseen ryhmään. Jotta näin ei tarvitsisi toimia, Lindbergin mielestä "aikamoinen askel olisi hypätty yhdenvertaisuudessa".

Romano Missio on kristilliseltä arvopohjalta toimiva järjestö. Romano Missio toimii muun muassa lastensuojelun, sosiaalialan ja koulutuksen palvelujärjestönä.