perjantai 27. syyskuuta 2019

Vihreä Lanka: Vihreät nuoret vaatii parannuksia turvapaikkapolitiikkaan: ”Yksikään ihminen ei ole laiton”

Vihreä Lanka: Vihreät nuoret vaatii parannuksia turvapaikkapolitiikkaan: ”Yksikään ihminen ei ole laiton” 27.9.2019

PAKKOPALAUTUKSET SEIS ja käsittelyajat lyhyemmiksi, vaativat Vihreiden nuorten puheenjohtajat.

”Ei ole inhimillistä, että useat vuonna 2015 saapuneet turvapaikanhakijat joutuvat edelleen odottamaan päätöksiä turvapaikasta. Pitkä odotus vailla toivoa tulevaisuudesta asettaa nämä nuoret täysin epäinhimilliseen tilanteeseen”, puheenjohtaja Amanda Pasanen sanoo järjestön tiedotteessa.

Vuonna 2015 Suomeen alaikäisenä tullut turvapaikanhakija teki alkuviikosta itsemurhan Uudessakaarlepyyssä. Hän oli saanut neljän vuoden odotuksen jälkeen kielteisen turvapaikkapäätöksen. Epätietoisuus tulevasta estää ihmisiä suunnittelemasta elämäänsä.

”Se, että ihmiset ovat tälläisen paineen alla neljä vuotta, ei ole inhimillistä”, Nykarleby flyktingvänner -järjestön puheenjohtaja Tony Forsbacka sanoo Ylen haastattelussa.

Vihreät nuoret vaatii turvapaikkaprosessin tehostamista siten, ettei kenenkään tarvisisi odottaa päätöstä yli kahta vuotta.

”Emme voi sallia, että Uusikaarlepyyn kaltaisia tragedioita tapahtuu oikeusvaltiossa. Turvapaikkajärjestelmä on korjattava viipymättä”, Pasanen sanoo.


Vihreiden nuorten puheenjohtajat haluavat, ettei Afganistanin kaltaisiin vaarallisiin maihin enää pakkopalauteta turvapaikanhakijoita.

”Ketään ei saa palauttaa hengenvaaraan. Ihmisoikeudet on asetettava etusijalle turvapaikkapolitiikassa ja edellisen hallituksen aiheuttamat heikennykset turvapaikkajärjestelmään on korjattava viipymättä”, järjestön toinen puheenjohtaja Sameli Sivonen sanoo.

”Yksikään ihminen ei ole laiton, vaan jokaisella meistä on jakamaton ihmisarvo ja oikeus yhdenvertaiseen kohteluun.”

Vihreät nuoret esittää, että työ- ja opiskeluperusteisten oleskelulupien myöntämistä helpotettaisiin ja tarveharkinta on poistettaisiin. Järjestö haluaa myös, että paperittomille, joiden työluvan esteenä on puuttuva matkustusasiakirja, myönnetään muukalaispasseja.

Hallituksessa maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta vastaa vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo.