keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Kaleva: Mies toi velipuolen Afrikasta Ouluun "töihin" - oikeus tuomitsi sakkoihin

Kaleva: Mies toi velipuolen Afrikasta Ouluun "töihin" - oikeus tuomitsi sakkoihin 10.6.2015

Oulun käräjäoikeus on tuominnut 1967 syntyneen miehen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä 50 päiväsakkoon. Miehen maksettavaksi tuli 300 euroa.

Oikeuden mukaan mies oli käyttänyt hyväkseen velipuolensa tietämättömyyttä ja ymmärtämättömyyttä, eikä ollut maksanut hänelle palkkaa. Länsi-Afrikasta Suomeen tuotu mies oli työskennellyt vuonna 1967 syntyneen miehen liikkeessä päivittäin kello 11-17 vajaan kuukauden ajan. Vaikka ajanjakso oli lyhyt, käräjäoikeus piti merkittävänä sitä, että palkkaa ei ollut maksettu lainkaan.

Oikeus määräsi vuonna 1967 syntyneen maksamaan velipuolelleen 1500 euroa henkisestä kärsimyksestä sekä reilut 1444 euroa saamatta jääneitä palkkoja.

Syyttäjä oli vaatinut tuomiota ensisijaisesti ihmiskaupasta. Käräjäoikeuden mukaan ihmiskaupan tunnusmerkistö ei täyttynyt. Oikeuden mukaan tapauksessa ei pystytty näyttämään toteen, että Suomessa asunut mies olisi erehdyttänyt velipuoltaan ja tuonut hänet Suomeen pakkotyöhön ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Käräjäoikeus hylkäsi myös Suomessa asuneeseen mieheen kohdistetun syytteen pahoinpitelystä.