torstai 12. syyskuuta 2019

Ilta-Sanomat: Kulmuni keskustan maahanmuuttolinjasta: ”Jos ei ole oikeutta maassaoloon, ole hyvä ja poistu”

Ilta-Sanomat: Kulmuni keskustan maahanmuuttolinjasta: ”Jos ei ole oikeutta maassaoloon, ole hyvä ja poistu” 12.9.2019
Iltalehti: ”Jos ei ole oikeutta maassa oloon, ole hyvä ja poistu” - todellisuudessa Katri Kulmuni kannattaa maahanmuuton lisäämistä Suomeen
Demokraatti: Kulmuni sai selvittää tiukkaa maahanmuuttokommenttiaan medialle: ”Niin, jos ei ole oikeutta maassaoloon, ole hyvä ja poistu”
Katri Kulmuni linjapuheessaan: Keskusta taistelee jatkossakin yhteiskunnallisen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta!

Keskustan uusi puheenjohtaja on pitänyt linjapuheensa keskustan puoluehallituksen kokouksessa.

Puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk) on linjannut, minkälaista puoluetta hän aikoo luotsata.

Kulmunin mukaan keskusta on yhteiskunnallisen tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja heikomman puolella.

Kulmuni lupaili parannuksia etenkin lapsiperheille.

– Keskusta haluaa poistaa lapsiperheköyhyyden Suomesta.

– Se ei onnistu vuodessa eikä kahdessa, ei täysin ehkä ikinä, mutta se on ainoa oikea tavoite, Kulmuni sanoi.

Hallitus on kertonut tekevänsä perhevapaauudistuksen, ja keskusta pitää kiinni kotihoidontuesta.

– Vapautta on järjestää lastenhoito elämäntilanteen mukaan. Siihen kuuluu, että lasta voi hoitaa myös kotona. Eivät perheet tarvitse ulkopuolisia keittiön pöydän ääreen neuvomaan perhevapaista, saati niistä päättämään, Kulmuni totesi.

Aluepolitiikka oli yksi keskeisistä Kulmunin puheenjohtajakamppailun aiheista.

Kulmuni esitti uudenlaista aluepolitiikkaa, mutta ei juuri tätä täsmentänyt.

– Minua on sanottu kovaksi aluepoliitikoksi. Otan tämän nimityksen kunnia-asiana.

– Muissa Pohjoismaissa aluepolitiikkaa tehdään vahvalla konsensuksella, yhteistyöllä läpi puoluekentän. Onnistuisiko se Suomessakin? Ovatko muut puolueet valmiita kirjoittamaan aluepolitiikkaan uuden luvun? Minä ja Keskusta olemme, Kulmuni sanoi.

Talouspolitiikasta Kulmuni sanoi keskustan olevan yrittäjien asemalla ja huolehtimalla hallituksessa 60 000 uuden paikan syntymisestä.

– Se, että yrittäjien ja yrittämisen verotus ei kiristy on hyvä pohja.

– Keskusta on valmis kääntämään kaikki kivet sen puolesta, että hallitusohjelmassa sovittu tavoite 60 000 työpaikasta vaalikauden aikana toteutuu. Samaa edellytämme myös muilta. Ensimmäisiä työllistäviä ratkaisuja on tultava ulos jo ensi viikon budjettiriihestä, Kulmuni totesi puheessaan.

Ilmastopolitiikassa Kulmuni toivoi, että siinä saataisiin toivoa ja ratkaisuja ahdistuksen ja apatian sijaan.

Puheen ehkä yllättävin osuus oli sen loppupuolella.

Kulmuni kehotti puhumaan maahanmuutosta ja linjasi että turvapaikkajärjestelmää väärinkäyttävät pitää ajaa pois maasta.

– Hädänalaisia ihmisiä autetaan. Työntekijöitäkin me tarvitsemme.

– Mutta sitten, turvapaikkajärjestelmäämme ei saa väärinkäyttää. Jos ei ole oikeutta maassaoloon, ole hyvä ja poistu. Tämä on Keskustan linja, Kulmuni paalutti.

Kulmunin mukaan Suomessa on epäonnistuttu myös kotouttamisessa.

– Kotouttamispolitiikkaa on uudistettava. Suomeen jääviltä on oikeus edellyttää tehokkaampaa koulutukseen osallistumista, työntekoa ja kielen oppimista. Tämä on myös tärkeä työllisyyskysymys, Kulmuni linjasi.

Yleensä puheenjohtajat pitävät linjapuheensa puoluekokouksessa puheenjohtajavalintaa seuraavana päivänä.

Keskustan ylimääräinen puoluekokous viime lauantaina oli yksipäiväinen, ja puheenjohtajan linjapuhe pidettiin vuoksi nyt puoluehallituksen kokouksen päätteeksi.

___________________________

Iltalehti: ”Jos ei ole oikeutta maassa oloon, ole hyvä ja poistu” - todellisuudessa Katri Kulmuni kannattaa maahanmuuton lisäämistä Suomeen

Tornion vyöryn syksyllä 2015 kokenut Kulmuni kokeilee Jutta Urpilaisen taktiikkaa. Hän tiukentaa retoriikkaa, mutta kannattaa työperäisen maahanmuuton lisäämistä, eikä esitä muutoksia turvapaikkajärjestelmään.

eskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on kotoisin Torniosta.

Syksyllä 2015 hän koki vastavalittuna ensimmäisen kauden kansanedustajana tuhansien turvapaikanhakijoiden saapumisen Tornioon.

Torstaina Kulmuni kovensi linjapuheessaan retoriikkaa koskien laittomasti Suomessa oleskelevia ulkomaalaisia.

– Turvapaikkajärjestelmäämme ei saa väärinkäyttää. Jos ei ole oikeutta maassa oloon, ole hyvä ja poistu, Kulmuni sanoi.

Torniolaisena hänellä on omakohtaista kokemusta turvapaikanhakijoista.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen saapui 2 894 turvapaikanhakijaa elokuussa 2015. Syyskuussa turvapaikanhakijoita tuli 10 836, ja Tornioon perustettiin järjestelykeskus 22.9.2015. Suurin turvapaikanhakija-aalto koettiin kuun lopulla viikolla 39, jolloin tulijoita oli 3 939. Yhdessä viikossa Suomeen saapui enemmän turvapaikanhakijoita kuin edellisenä vuonna yhteensä (2014: 3 651).

Tapahtumat muuttivat pysyvästi tavan puhua turvapaikanhakijoista. Osa suomalaisista alkoi vastustaa turvapaikanhakijoiden päästämistä Suomeen.
”Hädänalaisia ihmisiä autetaan”

Linjapuheessaan Kulmuni ei esittänyt muutoksia oikeuteen hakea turvapaikkaa Suomesta.

– Hädänalaisia ihmisiä autetaan. Työntekijöitäkin me tarvitsemme, Kulmuni painotti ennen kuin esitti retorisesti tiukennukselta kuulostaneen ”ole hyvä ja poistu”-kehotuksen.

Todellisuudessa Kulmuni kannattaa maahanmuuton lisäämistä. Keskustan maahanmuuttopoliittinen linja on hyvin kaukana esimerkiksi perussuomalaisten linjasta.

Kulmuni kertoi viime viikonloppuna Iltalehdelle puoluekokouksessa Kouvolassa, että hänen johtamansa puolue kannattaa ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poistamista.

– Se on linjaus, joka keskustan omissa linjapapereissa on, Kulmuni sanoi ja harmitteli sitä, että puolue ei ollut saanut ajettua linjaansa läpi viime kevään hallitusneuvotteluissa.

– Ajattelen, että ensi tilassa voisi olla järkevää, että täällä opiskelevat ulkomaalaiset pystyisivät jäämään tänne töihin, Kulmuni kertoi IL:lle.

Ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poistaminen tarkoittaisi sitä, että suomalaiset yritykset saisivat palkata ulkomailta Suomeen työvoimaa vapaasti.

– ETA-alueen ulkopuolelta tulevan työvoiman tarveharkinta on poistettava, keskusta linjasi jo vuonna 2015.

Linjapuheen tiukat sanat oli tarkoitettu niille ihmisille, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen tai oleskelevat Suomessa muuten laittomasti. Työperäistä maahanmuuttoa Kulmuni haluaa lisätä.
Urpilaisen opit

Uutena puoluejohtajana Kulmuni kokeilee SDP:tä vuosina 2008-2014 johtaneen Jutta Urpilaisen taktiikkaa.

Urpilainen kovensi SDP:n maahanmuuttoretoriikkaa vuonna 2010. Hän alkoi painottaa ”maassa maan tavalla”-suhtautumistapaa maahanmuuttajiin.

– Maassa maan tavalla tarkoittaa myös sitä, että kun tänne tullaan, opiskellaan kieltä. Se voi olla ruotsin kieli, se voi olla suomen kieli, mutta opiskellaan kieli, jotta päästään osaksi yhteiskuntaa. Se tarkoittaa myös sitä, että jos sinä olet työikäinen ihminen, sinä teet töitä niin kuin kaikki muutkin ihmiset Suomessa tekevät, Urpilainen sanoi tuolloin sosialidemokraateille.

Yhdeksässä vuodessa mikään ei ole tässä suhteessa muuttunut. Kulmuni vaatii maahanmuuttajilta suomen kielen oppimista.

– Suomeen jääviltä on oikeus edellyttää tehokkaampaa koulutukseen osallistumista, työntekoa ja kielen oppimista. Tämä on myös tärkeä työllisyyskysymys, hän sanoi.

Ensimmäistäkään konkreettista keinoa Kulmuni ei esittänyt siitä, miten tavoite olisi mahdollista saavuttaa.

Linjapuhe sisälsi siis yhden tiukkasävyisen lauseen, mutta siitä ei löytynyt muutosesityksiä nykyiseen turvapaikkajärjestelmään, eikä uusia ehdotuksia kotouttamisen tehostamisesta.
Kannatusvuoto perussuomalaisiin

Kulmunin sanat oli todennäköisesti kohdistettu perussuomalaisten kannattajille, jotka ovat aiemmin äänestäneet keskustaa.

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mukaan syksyllä 2015 olisi pitänyt sulkea Ruotsin vastainen raja ja kieltäytyä ottamasta vastaan turvapaikkahakemuksia Tornionjoelle saapuneilta ihmisiltä.

– Olisimme voineet pysäyttää ihmiset rajalla, evätä sisäänpääsyn ja kieltäytyä ottamasta hakemusta vastaan sillä perusteella, että heillä oli ollut realistinen mahdollisuus hakea kansainvälistä suojelua Ruotsista. Tätä ei haluttu tehdä. Luultavasti liikenne olisi tyrehtynyt nopeasti, koska viesti olisi kulkenut lähtömaihin. Tämä haluttomuus oli katastrofaalisin virhe, jonka hallitus teki, Halla-aho arvioi vuonna 2017, jolloin hänet oli valittu puoluejohtajaksi.

Keskustalaisen pääministerin Juha Sipilän hallitus päätyi syksyllä 2015 siihen, että pienenä maana Suomen oli pidettävä kiinni hädänalaisten oikeudesta hakea turvapaikkaa.

Hallituksen politiikkaan vaikutti se, että Suomi painotti ulkopolitiikassaan sääntöperustaisen maailmanjärjestyksen tärkeyttä. Samaan aikaan poliitikot tiesivät, että turvapaikanhakijoiden suuri määrä todennäköisesti lisäisi seksuaalirikollisuutta.

Kansainvälisen oikeuden Suomelle asettamista velvoitteista haluttiin pitää kiinni. Ennalta oli myös mahdotonta varmasti tietää, syyllistyisikö osa tulijoista rikoksiin vai ei.

Syksyn 2015 tapahtumat johtivat kuohuntaan perussuomalaisten sisällä. Ne vauhdittivat Halla-ahon nousua puoluejohtajaksi. Pohjois-Suomessa tapahtumat ovat verottaneet keskustan kannatusta. Viime keväänä Oulusta valittiin eduskuntaan peräti kolme perussuomalaista. Keskusta menetti kaupungissa kannatustaan.


___________________________

Katri Kulmuni linjapuheessaan: Keskusta taistelee jatkossakin yhteiskunnallisen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta!

[...]

Ihmisiä on koetettu jakaa ehkä ilmaston myös maahanmuuton kautta.

Kannustan ihmisiä puhumaan maahanmuutosta.

Hädänalaisia ihmisiä autetaan. Työntekijöitäkin me tarvitsemme.

Mutta sitten, turvapaikkajärjestelmäämme ei saa väärinkäyttää. Jos ei ole oikeutta maassaoloon, ole hyvä ja poistu. Tämä on Keskustan linja.

On rehellisesti todettava, että kotouttamispolitiikassa Suomessa on myös epäonnistuttu.

Kotouttamispolitiikkaa on uudistettava. Suomeen jääviltä on oikeus edellyttää tehokkaampaa koulutukseen osallistumista, työntekoa ja kielen oppimista. Tämä on myös tärkeä työllisyyskysymys.