perjantai 18. lokakuuta 2019

Ilta-Sanomat: Mika Niikon mukaan Suomen pitäisi voida sulkea rajansa pakolaisilta – Tuomioja syyttää harhaan johtavasta tiedottamisesta: ”Ei puhu valiokunnan suulla”

Ilta-Sanomat: Mika Niikon mukaan Suomen pitäisi voida sulkea rajansa pakolaisilta – Tuomioja syyttää harhaan johtavasta tiedottamisesta: ”Ei puhu valiokunnan suulla” 18.10.2019

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps): Suomella tulisi olla oikeus sulkea rajat pakolaisilta – puhuu myös pakolaisten sijoittamisesta saarille

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Erkki Tuomiojan (sd) mukaan kyse ei ole ulkoasiainvaliokunnan yhteisestä kannasta.

– No ei todellakaan. Tässä on ollut perussuomalaisten kansanedustaja Niikko asialla. Hän edustaa omaa aatemaailmaansa ja poliittista linjaansa, Tuomioja kuittaa.

Tuomioja muistuttaa, että valtaosa ulkoasiainvaliokunnasta on kaiken lisäksi Niikon kanssa asiasta täysin eri mieltä.

– Tämä on perussuomalaisten rajat kiinni –politiikkaa, jota muut eivät kannata.

EDUSKUNNAN ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) lähetti tänään perjantaina tiedotteen, jossa hän muun muassa toteaa, että rajatarkastukset tulisi kyetä toteuttamaan mahdollisen uuden pakolaiskriisin akuutissa vaiheessa koko EU-alueella.

– Lisäksi Suomella pitää olla oikeus sulkea rajat, jos tilanne niin vaatii. Suomen tulee varautua pakolaiskriisiin nyt ja lisätä lainsäädäntöön hätätilapykälät, joita voidaan käyttää myös muissa kuin nyt laissa määritellyissä hätätilanteissa, Niikko sanoi.

Tiedotteessa ei kuitenkaan mainittu lainkaan Niikon eduskuntaryhmää perussuomalaisia.

Tuomiojan mukaan valiokunnan puheenjohtajan ei tulisikaan sortua harhaanjohtavaan tiedottamiseen.

– Minusta olisi ollut korrektimpaa, että Niikko panee tiedotteen ihan kansanedustaja Niikkona, ja perussuomalaisena sellaisena. Toki hän voi mainita, että hän on myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Mutta tiedottaa ei pitäisi niin, että johtaa harhaan ja pistää kuvittelemaan, että hän puhuisi ulkoasiainvaliokunnan suulla, Tuomioja sanoo.

NIIKKO vaati tänään perjantaina julkaisemassaan tiedotteessaan myös Suomea ajamaan EU:ssa tiukempaa ja selkeämpää turvapaikkapolitiikkaa sen sijaan, että se katselee tilannetta sivusta.

– Jos emme nyt kehitä ulko- ja sisärajatoimia, emme ole oppineet mitään vuodesta 2015, hän sanoo.

Tuomiojan mukaan Suomi ei ole suinkaan katsonut tilannetta sivusta, päinvastoin.

– Kyllä me kaikki kannatamme sitä, mikä on tullut myös valiokunnassa esille, että EU:ssä pitäisi olla yhteinen turvapaikkapolitiikka ja -järjestelmä ja tätä vastuunjakoa tulisi kehittää, mutta ei niin kuin tässä esitetään.

– Tämänkin hallituksen aikana sisäministeri Maria Ohisalo on kaikissa sisäministerikokouksissa pyrkinyt viemään eteenpäin tätä asiaa. Mutta se on estetty näissä maissa, joissa Niikon aatetoverit ovat hallituksessa.

Tuomioja viittaa etenkin Unkariin, Puolaan, Tšekkiin ja Slovakiaan, jotka ovat olleet vastahakoisia osallistumaan unionin yhteiseen turvapaikanhakijoiden taakanjakoon.

NIIKOLTA on jo aiemmin tällä viikolla kuultu yllättäviäkin ulostuloja pakolaispolitiikkaan.

Aiemmin tällä viikolla Niikko totesi Ilta-Sanomille, että mikäli laajamittainen pakolaiskriisi toistuisi, pitäisi Suomen paitsi sulkea rajansa, myös ”ajaa esimerkiksi Australian mallia, jossa pakolaiset sijoitetaan jonnekin muualle kuin Euroopan mantereelle”.

– Näistä saarivaihtoehdoista on keskusteltu menneinä vuosina, mutta niistä ei ole syntynyt päätöstä, erilaisia vaihtoehtoja pitäisi hakea, Niikko perusteli yllättävää ideaansa.

Tuomioja ei kuitenkaan usko, että Niikon mielipiteet tai ulostulot vaikuttavat merkittävästi valiokunnan työskentelyyn.

– Valiokunnassa olemme työskennelleet ihan asiallisesti. Ja toivottavasti ei tule mitään sellaista, mikä ulkoasiainvaliokunnassa vallinnutta hyvää henkeä pääsisi häiritsemään, Tuomioja sanoo.