perjantai 24. tammikuuta 2020

HS: Ruskeat tytöt ja Otava perustavat koulutusohjelman ei-valkoisille kirjoittajille: ”Halusimme purkaa näkymättömiä esteitä”

Helsingin Sanomat: Ruskeat tytöt ja Otava perustavat koulutusohjelman ei-valkoisille kirjoittajille: ”Halusimme purkaa näkymättömiä esteitä” 24.1.2020

KIRJAILIJA-TOIMITTAJA Koko Hubaran perustama Ruskeat tytöt ry ja kustannusosakeyhtiö Otava järjestävät vuoden mittaisen koulutusohjelman ei-valkoisille kirjoittajille.

Ruskeat tytöt ry:ssä kirjoittajakoulua vetänyt Koko Hubara on jo valinnut osallistujat uuteen Master class -ohjelmaan.

Ohjelmassa opiskelijat työstävät omaa kirjallista hanketta valmiiksi teokseksi. Otavan kustannustoimittajat osallistuvat käsikirjoitusten kommentointiin ja kirjoittajien ohjaukseen.

Ohjelman rahoittavat kustannusosakeyhtiö Otava ja Otavan kirjasäätiö.

”Ruskeat ihmiset ovat yhä aliedustettuja suomalaisella kirjallisuuskentällä, vaikka olemme olleet täällä aina. Suomi on aina ollut multietninen paikka. Tiedän niin omasta kokemuksestani, kohtaamisista niin kirjoittamisen opettajana kuin tutkimustiedonkin valossa, miten tärkeää on nähdä itsensä kaltaisia ihmisiä osallistumassa yhteiskuntaan. Kirjallisuus ei ole tästä poikkeus”, Hubara kommentoi tiedotteessa.

OTAVAN KAUNOKIRJALLISUUDEN kustannusjohtaja Antti Kasper kertoo, että kustantamolle tulee vuosittain noin 1 000 käsikirjoitusta, joista häviävän pieni osa on muilta kuin kantasuomalaisilta kirjoittajilta.

”Mietimme, miten voisimme kirjallisella kentällä ottaa vastuuta suomalaisen kirjallisuuden monipuolistamisesta. Halusimme aktiivisesti purkaa niitä näkymättömiä esteitä, jotka saattavat estää eritaustaisia ihmisiä nousemasta esiin ja saamasta ääntään kuuluviin”, Kasper sanoo.

Kasper uskoo, että kirjoittajaohjelmasta löytyy kiinnostavia tarinoita, joita ei ole vielä kuultu. Kustantajan mukaan Suomi seuraa perässä esimerkiksi Englantia ja Ruotsia, joissa monet kiinnostavimmista nykykirjailijoista ovat monitaustaisia.

Kasperin mukaan toiveissa on, että kirjoittajaohjelma jatkuisi myös ensimmäisen vuoden jälkeen.