tiistai 21. tammikuuta 2020

Ilta-Sanomat: Soitti rasistisen kappaleen romaniperheelle – tivolin työntekijälle sakot syrjinnästä ja kunnianloukkauksesta

Ilta-Sanomat: Soitti rasistisen kappaleen romaniperheelle – tivolin työntekijälle sakot syrjinnästä ja kunnianloukkauksesta 21.1.2020
Ilta-Sanomat: Tummaihoinen juniorikiekkoilija luisteli kaukaloon – jäähallin kaiuttimista alkoi pauhata ”Me halutaan olla neekereitä” 20.1.2020

Romaniperhettä loukanneen Solistiyhtye Suomen levyttämän Ei myö myyvä villihevosia -kappaleen soittaminen tuli kalliiksi tivolin työntekijälle.

POHJOIS-KARJALAN käräjäoikeus on tuominnut Tivoli Sariolan vuonna 1963 syntyneen työntekijän syrjinnästä ja kunnianloukkauksesta 240 euron sakkorangaistukseen.

Kunnianloukkauskorvausten ja romaniperheen oikeudenkäyntikulujen kanssa loukkaavan kappaleen soittaminen tuli maksamaan tivolin työntekijälle lähes 9 000 euroa.

Käräjäoikeuden tiistainen päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Käräjille johtanut selkkaus tapahtui Tivoli Sariolan vieraillessa Joensuussa kesällä 2018.

Savonlinnalainen Blomeruksen viisihenkinen perhe oli viikonlopun lomamatkalla Joensuussa ja päätti pistäytyä lasten iloksi myös tivolissa. Iloa oli tarkoitus kokea muun muassa Tropical Trip -nimisessä laitteessa.

Ilo kääntyi kuitenkin hetkessä mielipahaksi, kun viereisen laitteen työntekijä laittoi kovaäänisistä soimaan Solistiyhtye Suomen Hanna Ekolan kappaleesta, Vieläkö on villihevosia tekemän pilaversion, jonka sanoitus on romaneja kohtaan rasistinen.

Tapahtumaa tuolloin tuoreeltaan Ilta-Sanomille kommentoineen Rikhard Blomeruksen mukaan työntekijä virnuili kappaleen soidessa ja näytti heille peukkumerkkejä.

– Kun kappale soi, tunsin kymmenien ihmisten toljottavan meitä, laitteessa kahden vanhemman lapsensa kanssa ollut Blomerus kertoi tapahtuneesta tuoreeltaan.

Kappaleen soittamista oli Blomeruksen mukaan tivolissa pahoiteltu ja heitä oli tarjouduttu hyvittämään herkku- ja pelilipukkeilla. Se ei kuitenkaan heille riittänyt, vaan he halusivat vilpittömän anteeksipyynnön.

Rikosilmoituksen Blomerus teki asiasta kuitenkin vasta Facebook-päivityksensä jälkeen.

TUOTA päivitystä kommentoi myös Tivoli Sariola. Sen mukaan syrjintää tai huonoa käytöstä ei tivolissa suvaita. Samalla se kuitenkin ilmoitti, että soitettu kappale olisi ollut jonkin toisen asiakkaan toivekappale ja työntekijä olisi luullut romaniperheen olleen ”jotenkin vitsissä mukana”.

Linnalan Setlementtinuorten toiminnanjohtajana Savonlinnassa työtään tekevä Blomerus on luonnollisesti tyytyväinen Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden päätökseen.

– Käräjäoikeus teki edistyksellisen linjauksen ja rajanvedon parhaillaan käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun siitä, mikä on sopivaa ja mikä ei.

– Ymmärrän, että eri aikakausina asioihin on suhtauduttu eri tavalla. Menneitä ei mielestäni tarvitse pyydellä anteeksi, mutta kaikki ennen suvaittu ei vain sovi tähän aikaan.

Blomerus sanoo ymmärtävänsä myös huumoria, mutta silläkin on rajansa. Tasavertaisuuden loukkaaminen ei ole huumoria.

– Olen osaltani yrittänyt rakentaa sellaista Suomea, jossa kaikilla on tasavertaiset oikeudet, romaneilla, saamelaisilla ja tummaihoisilla. Parempaa Suomea, jossa omien lasteni ei tarvitse kokea enää samaa, mitä itse ehkä lapsuudessani olen joutunut kokemaan.

Erityisen ikäväksi tivolikäynnin Blomerus koki siksi, että hänen silloin 8-vuotias tyttärensä ymmärsi tapahtuneen ja kysyi tuoreeltaan, ”isä, miksi meitä pilkataan”.

POHJOIS-KARJALAN käräjäoikeuden päätös Blomeruksen perheen tapauksessa on verrattavissa parhaillaan käytävään keskusteluun jääkiekkoilussa esiintyvästä rasismista.

Blomerus osasi ennakoida tätä keskustelua jo kesällä 2018 kommentoidessaan Ilta-Sanomille perheensä kohtelua tivolissa Joensuussa.

– Olisiko tummaihoisten läsnä ollessa heille soitettu äärimmäisen loukkaavaa Halutaan olla neekereitä -kappaletta? Kyse on samasta asiasta, manne on loukkaava sana.

Nyt tätä kappaletta soitettiin tummaihoiselle juniorikiekkoilijalle jäähallissa pääkaupunkiseudulla.