maanantai 6. tammikuuta 2020

Ilta-Sanomat: Kommentti: Rasismi käy Suomelle kalliiksi

Ilta-Sanomat: Kommentti: Rasismi käy Suomelle kalliiksi 6.1.2020

Suomalaiset ohjelmistoyhtiöt kärsivät rasistien huutelusta, kirjoittaa taloustoimittaja Perttu Pitkänen.

Kuten lähes kaikissa muissa maissa, myös Suomessa on pulaa huipputason ohjelmisto-osaajista, joten heitä yritetään houkutella Suomeen ulkomailta. Esimerkiksi Supercellin Ilkka Paanasen mukaan pelinkehittäjien houkuttelu ulkomailta on yhtiölle elinehto.

Julkisuudessa kansainvälisten huippuosaajien palkkaamisen vaikeuksista syytetään esimerkiksi maahanmuuttoviraston hitautta, mutta ohjelmistoyrittäjien keskinäisissä nettikeskustelussa yhdeksi tärkeäksi esteeksi mainitaan myös Suomessa esiintyvä rasismi.

Kovimmat osaajat voivat valita työpaikkansa lähes mistä maasta vain. Palkkauksen lisäksi työpaikan valintaan vaikuttavat heillä myös työtehtävien mielenkiintoisuus sekä mahdollisesti mukana tulevan perheen olot.

Suomessa kaikki puolueet suosivat työperusteista maahanmuuttoa – ainakin jos puhutaan huippuosaajista. Silti ohjelmistoyrittäjien piirissä epäillään, että maahanmuuttoviraston on vaikea saada lisärahoitusta huippuosaajien jonon purkamiseen juuri ”tämän hetken poliittisen ilmapiirin” takia.

Käytännössä rasistit eivät juuri kysele maahanmuuton syitä, ennen kuin kehottavat ulkomaalaista huippuosaajaa tai tämän perheenjäseniä painumaan takaisin kotimaansa.

Haluttu osaaja löytää helposti uuden työpaikan suvaitsevammasta maasta. Samalla mukana voi mennä suomalaisyrityksen mahdollisuus kehittää kansainvälinen menestystuote.

Peliyhtiö Supercellin esimerkki näyttää, mitä kansainvälinen menestys voi Suomelle tuoda. Yhtiön perustajat ovat vuodesta toiseen olleet maan suurimpien veronmaksajien kärjessä, ja vuonna 2018 yhtiö maksoi Suomeen yhteensä 104 miljoonaa yhteisöveroina. Yhtiöllä on työntekijöitä yli 30 eri maasta.