perjantai 5. joulukuuta 2008

HS: Oikeusministeri: Urkintalaki koskee 60 huippuyritystä

Helsingin Sanomien mukaan oikeusministeri Tuija Brax arvioi, että ns. Lex Nokia koskee Suomessa 60 huipputekniikan yritystä. Brax ei ollut huolissaan uuden lain vaikutuksesta toimittajien lähdesuojaan. Hän myönsi, että laki on perustuslain kannalta "rajamailla", mutta tästä oli sovittu hallitusohjelmassa.

Helsingin Sanomat: uutinen
5.12.2008 05:17


Turun Sanomat: pääkirjoitus
7.12.2008


Oikeusministeri Tuija Brax arvioi, että eduskunnassa oleva niin sanottu Lex Nokia eli urkintalaki koskee käytännössä noin 60:tä huipputekniikan alan yritystä Suomessa. Brax sanoi torstaina Helsingissä, että yritykset ovat suurin piirtein samoja, joiden uusista työntekijöistä suojelupoliisi tekee niin sanotun turvallisuusselvityksen.

Kyse on yrityksistä, joiden liikesalaisuuksilla on vahvaa kansantaloudellista ja koko Suomeen ulottuvaa merkitystä.

Jos sähköisen viestinnän tietosuojalain muutos hyväksytään, tällaiset yritykset saavat oikeuden seurata työntekijöidensä sähköpostiliikennettä kuten lähettäjä- ja vastaanottajatietoja. Automatisoitu tarkkailu ei edellyttäisi epäilyä, että yrityssalaisuuksia olisi paljastettu.

Brax korosti Tutkivan journalismin yhdistyksen tilaisuudessa, että lain käytön edellytyksiä on tiukennettu huomattavasti valmistelun aikana. Braxin mukaan tästä huolimatta "eduskunnassa on yhä paljon paineita lain tarkemmaksi rajaamiseksi".

Oikeusministerin mielestä yritykset eivät ota lakia käyttöön löyhin perustein, sillä tietosuojavaltuutetulle tehtävät ennakkoilmoitukset ja jälkikäteiset selvitykset maksavat.

Toimittajien lähdesuojan osalta Brax ei ollut huolissaan. Laissa on erikseen pykälä, jonka mukaan tunnistamistietoja ei saa ottaa automaattisesti eikä manuaalisesti, jos tarkoitus on toimittajan tietolähteen selvittäminen.

Lähdesuoja antaa toimittajalle oikeuden salata tietolähteensä, jotta he saavat yhteiskunnallisesti merkittävää tietoa. Yritykset taas ovat Suomessakin yrittäneet selvittää toimittajien tietolähteitä sähköpostin tunnistamistietojen avulla.

"Lähdesuojan piiriin tehdyistä selvityksistä jäädään sitten kiinni, kun tietosuojavaltuutettu tekee tarkastuksensa. Jos lähdesuojaa urkitaan rikollisesti, niin sitä ei tietenkään estä mikään laki", Brax sanoi.

Brax myönsi, että sähköpostiyhteyksien seuraaminen on perusoikeuksien kannalta "hyvin rajamailla", mutta hallitusohjelmassa kuitenkin sovittiin, että tällainen laki säädetään.