lauantai 13. joulukuuta 2008

Aamulehti: Ulkomaalaislain laho kohta oleskeluluvista putosi pois


Aamulehti:
Ulkomaalaislain laho kohta oleskeluluvista putosi pois
13.12.2008


Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (rkp) joutuu tyytymään hallituksen lakiesitystä kireämpään ulkomaalaislakiin.

Kiristäminen osuu eniten julkista keskustelua aiheuttaneeseen kohtaan oleskeluluvan myöntämisestä. Eduskunnan hallintovaliokunta päätti, että henkilölle, jota ei voi poistaa maasta niin sanotun teknisen esteen eli esimerkiksi liikenneyhteyksien puuttumisen vuoksi, ei tarjota jatkuvaa oleskelulupaa.

Hallituksen esitys olisi tarjonnut maasta poistettavalle paitsi jatkuvan oleskeluluvan, myös mahdollisuuden perheen yhdistämiseen. Valiokunta pudotti kohdan kokonaan pois. Ulkomaalaislaki pysyy näin suunnilleen nykyisellä linjalla.

Maahanmuuttoviraston ylijohtajan Jorma Vuorion mielestä hallituksen alkuperäinen esitys olisi ollut huomattavasti vaikeampi sovellettava kuin voimassa oleva laki.

- Tällä hetkellä laki on selkeä. Ilmeisesti valiokunta on katsonut, että alkuperäinen muutosesitys on liian väljä.

- Tämä on viisas uudistus. Pykälästä poistettiin eniten kritiikkiä aiheuttanut kohta.

Karkotusta pitäisi keventää

Maahanmuuttoviraston päällikön mielestä karkotusmenettelyä olisi pitänyt keventää samalla, kun oleskelulupasäädöksiä muokattiin. Tämä koskisi henkilöitä, joilla ei ole töitä Suomessa.

- Olisi parempi, että sellaiset henkilöt, jotka eivät kuulu työväestön piiriin ja joilla ei ole ole suojelun tarvetta, palaisivat vapaaehtoisesti kotimaahan.

Nykyisellään maasta karkotusta ei voi panna heti täytäntöön, vaikka lain mukainen tekninen este poistuu. Karkotus viivästyy jopa vuosia, jos henkilö valittaa asiasta eri oikeusasteisiin.

Vuorion mielestä oppia voitaisiin ottaa naapurimaista. Ruotsi, Norja ja Tanska tukevat mittavilla rahasummilla vapaaehtoista maasta poistumista. Tanskalla on Pohjois-Irakissa jopa konsulttitoimisto, joka pyrkii hankkimaan työtä ja koulutusta lähtijöille.

- Olisi hyvä, jos voisimme satsata vapaaehtoiseen paluuseen. Se on ollut tehokas malli naapurimaissa, ja siitä voitaisiin alkaa keskustella myös Suomessa. Sitä kautta olisi saatavissa säästöjä.

Suojeluun tuli täsmennyksiä

Ulkomaalaislain oleskelulupasäädösten lisäksi valiokunta teki täsmennyksiä humanitaarista suojelua koskevaan kohtaan.

Valiokunnan mukaan maassa oleva vaikea ihmisoikeustilanne ei vielä riitä humanitaarisen suojelun perusteeksi, vaan alueella pitää olla myös huono turvallisuustilanne.

Valiokunta poisti hallituksen esityksestä ilmaisun "tai vastaavien olosuhteiden vuoksi". Valiokunnan mukaan tämä laajentaisi suojelua nykyisestä laista.

Toni Viljanmaa