tiistai 2. joulukuuta 2008

HS: Pajunen syyttää valtiota maahanmuuttajaongelmista

Helsingin Sanomien mukaan kaupunginjohtaja Jussi Pajunen syyttää valtiota maahanmuuttajien kotouttamisen viivästymisestä. Valtio on lykännyt vuoteen 2010 rahoitusta, jolla olisi tarkoitus hankkia maahanmuuttajia varten 40 miestyövuoden verran lisävoimaa työvoimatoimistohin. Muut pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat yhtyvät Pajusen huoleen maahanmuuttajien työllistymisen hitaudesta.

Helsingin Sanomat: uutinen
2.12.2008 22:27


...
"Sopimuksesta puuttuu enää valtion rahoitus, joka olisi 40 miestyövuotta työvoimatoimistoihin. Olen kuullut viestiä, että työministeriö olisi siirtämässä tähän tarvittavan määrärahan vuoteen 2010", Pajunen kertoo.

"Meidän olisi pitänyt tehostaa työllistämistä jo kaksi vuotta sitten noususuhdanteessa, ja nyt taloustilanteen heikentyessä olemme jo myöhässä."

Pajunen vaati blogissaan turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun pikaisia toimia.

Pajunen on huolissaan siitä, etteivät maahanmuuttajat työllisty ja saa etenkään kielikoulutusta tarpeeksi nopeasti. Kaupunginjohtajan mukaan ongelma on aiheutettu itse.

"Työhaluiset ja -kykyiset maahanmuuttajat jumittuvat jonoihin, koska työvoimatoimistot eivät kykene auttamaan heitä riittävästi", hän sanoi.

Muut pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat yhtyvät Pajusen huoleen.

Vantaan kaupunginjohtaja Juhani Paajanen toivoo valtion olevan entistä selvemmin rahallisesti mukana maahanmuuttajien kotouttamisessa. Hänen mukaansa maahanmuuttajat näkyvät erityisesti kuntien taloudessa.

"Kunnathan ne joutuvat miettimään, miten voimavarat riittävät. Nythän ne ovat vielä toistaiseksi riittäneet", Paajanen sanoo.

Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkosen mukaan pääkaupunkiseudun kunnat joutuvat kantamaan raskaamman vastuun maahanmuuttajista, koska suurin osa etsiytyy lopulta eteläiseen Suomeen.

"En osaa sanoa, onko se hyvä tai huonokaan. Jos se johtaa siihen, ettei heillä ole asuinpaikkaa, työtä tai mitään stabiilia elämässään, niin aiheuttaahan se ongelmia."
...