torstai 11. joulukuuta 2008

Kaleva: Irakilaisia salakuljetettu Pohjois-Suomeen

Kaleva kertoo viranomaisten ottaneen kiinni kolme kansainväliseen ihmissalakuljetusorganisaatioon kuuluvaa irakilaista. Miehet olivat salakuljettaneet ainakin viisi irakilaista laittomasti Ruotsin kautta Ouluun. Ruotsissa asuvaa irakilaismiestä epäillään vastaavanlaisesta rikoksesta Kemissä. Molemmissa tapauksissa salakuljetetut olivat hakeneet Suomesta turvapaikkaa.

Kaleva:
Irakilaisia salakuljetettu Pohjois-Suomeen
11.12.2008


Aamulehti/STT:
Ihmisten salakuljettajat kiinni Oulussa ja Kemissä
11.12.2008
14:43

YLE Uutiset:
Oulussa on paljastunut ihmissalakuljetustapauksia
11.12.2008
14:46

Ilta-Sanomat:
Irakilaisia salakuljetettu Pohjois-Suomeen
11.12.2008
16:35

Rajavartiolaitos ja poliisi ovat paljastaneet laittoman maahantulon järjestämisrikoksen Oulussa. Kolmen irakilaisen epäillään järjestäneen maahan Irakin kansalaisia osana kansainvälisesti järjestäytynyttä ihmissalakuljetusorganisaatiota.

Salakuljetus on tapahtunut Irakista etelä- ja keski- Euroopan kautta Ruotsiin ja sieltä edelleen Suomeen ja Ouluun. Maahan on tuotu viisi henkilöä, joilla ei ollut maahantuloon oikeuttavia matkustusasiakirjoja. Tuontikertoja on ollut yhteensä kolme.
[...]
Tapauksissa yhteisenä tekijänä on se, että kaikki maahan salakuljetetut ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta. Osan salakuljetetuista turvapaikanhakijoista epäillään syyllistyneen esitutkinnan aikana perättömään lausumaan viranomaismenettelyssä. Heidän epäillään antaneen tahallaan vääriä tietoja mm. maahantulostaan. Toiminnallaan he ovat pyrkineet osittain peittämään rikollisen toiminnan ja suojelemaan rikoksesta epäiltyjä.
[...]
Viitteitä vastaavanlaisesta ihmisalakuljetustoiminnasta on laajemminkin Pohjois-Suomeen. Poliisi ja Rajavartiolaitos uskovat, että ihmissalakuljetus Suomeen edelleen lisääntyy.
[...]