keskiviikko 3. joulukuuta 2008

HS: Pajusen ulkomaalaiskanta tyrmätään ministeriöissä

Helsingin Sanomien mukaan työvoima- ja elinkeinoministeriö ei sitoudu kuntien ja valtion väliseen aiesopimukseen, joka lisäisi työvoimatoimistojen henkilökuntaa maahanmuuttajien kotouttamiseksi. Ylitarkastaja Olli Sorainen kertoo ministeriön olevan valmis muunlaiseen yhteistyöhön, mutta arvostelee maahanmuuttajien liikaa kurssittamista.

Sisäasiainministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne ei näe syytä jarruttaa turvapaikanhakijoiden tuloa, koska muissa maissa tulijoita on jopa moninkymmenkertaisesti.

Helsingin Sanomat: uutinen
3.12.2008 12:12


Työvoima- ja elinkeinoministeriö ei taivu Helsingin ylipormestarin Jussi Pajusen vaatimuksiin lisähenkilöstön saamiseksi pääkaupunkiseudun maahanmuuttajien työllistämispalveluihin. Ministeriö ei aio myöskään sitoutua pääkaupunkiseudun kuntien ja valtion väliseen aiesopimukseen, joka takaisi 40 miestyövuoden lisäyksen pääkaupunkiseudun työvoimatoimistoihin maahanmuuttajien kotouttamiseen.

"Emme hyväksy ministeriössä sitä, että kunnat ja monijäseninen valvontakomitea valvoisi resurssejamme", sanoo ylitarkastaja Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriön strategiahankeyksiköstä.

Soraisen mukaan ministeriö on seudun kuntien kanssa valmis tekemään yhteistyötä, jossa mietitään ja innovoidaan toisenlaisia tapoja työllistää maahanmuuttajia.

"Maahanmuuttajat ovat erilaisia, ja osa työllistyy helposti lyhyillä täsmäkursseilla. Kaikki eivät tarvitse kielikursseja ja kaikenlaisia jatkokurssien jatkokursseja" Sorainen sanoo.

Työvoima- ja elinkeinoministeriölle on annettu määräys vähentää nykyisestä 3 200 virasta 1 100 virkaa vuoteen 2015 mennessä. "On selvää, että maahanmuuttajia palvelevat viratkin pikemminkin vähenevät, Sorainen sanoo.

Sisäasiainministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne ei yhdy Jussi Pajusen vaatimuksiin siitä, että turvapaikanhakijoiden määrä olisi saatava vastaamaan Suomen vastaanottokykyä.

"Suomi on syrjäinen paikka turvapaikanhakijoille. Muissa maissa tulijoita on monin- ja jopa monikymmenkertaisesti", Päivärinne sanoo. Tänä vuonna uusia turvapaikanhakijoita arvioidaan tulleen 4 000, eikä Päivärinteen mukaan ole näkyvissä äkkinäisiä muutoksia.

Päivärinne muistuttaa, että turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa valtio korvaa sataprosenttisesti kunnille tulevat kulut. "Oleskeluluvan saaneiden pakolaisten osalta kunnat saavat korvauksen kolmelta vuodelta, vaikka he muuttaisivat toiselle paikkakunnallekin", Päivärinne sanoo.

Päivärinteen mukaan joka puolella maailmaa niin pakolaiset kuin muutkin maahanmuuttajat hakeutuvat isoille paikkakunnille, jossa on työ- ja koulutusmahdollisuuksia. "Mutta maahanmuuttajatkin ovat samalla lailla työvoimaa, jotka elättävät itsensä", Päivärinne muistuttaa Pajuselle.