tiistai 2. joulukuuta 2008

Vihreä Lanka: Suuret puolueet vaikenevat maahanmuutosta

Vihreän Langan artikkelin haastateltavien mukaan suuret puolueet ovat joko tarkoituksella tai tietämättömyyttään vaienneet maahanmuutosta. Nykyvauhdilla vuonna 2030 kymmenesosa suomalaisista on maahanmuuttajia ja heidän lapsiaan.

Vihreä Lanka:
Suuret puolueet vaikenevat maahanmuutosta
Thaihierojien tragedia
2.12.2008
08:21

Suomen suuret puolueet välttelevät maahanmuutosta puhumista, sanoo Åbo Akademin uskontotieteilijä ja maahanmuuttotutkija Tuomas Martikainen. Puolueet eivät hänen mukaansa tohdi tarttua maahanmuuttoasioihin, sillä ne pelkäävät menettävänsä äänestäjiä.

”Toinen selitys voi olla se, että puolueet eivät yksinkertaisesti tajua muuttovirran mittaluokkaa.”

Jos maahanmuutto jatkuu nykytahtia, vuonna 2030 Suomen väestöstä kymmenesosa on maahanmuuttajia ja heidän lapsiaan. Puoli miljoonaa ensimmäisen ja toisen polven maahanmuuttajaa on valtava massa, joka vaikuttaa kaikkialla yhteiskunnassa.
...
”Rkp, vihreät ja perussuomalaiset ovat ainoat puolueet, joilla on selkeät visiot maahanmuutosta.”

Martikainen kertoo, että maahanmuuttotutkijat aikovat pian tarttua suurten puolueiden puolueohjelmiin ja tutkia niiden maahanmuutto-sisältöjä.
...
”Nyt ei ehkä ole ajankohtaista sytykettä keskustelulle. Hallituksessakin maahanmuuttoasiat keskittyvät maahanmuuttoministeri Astrid Thorsille”, kokoomuksen kansainvälisten asioiden sihteeri Maria-Elena Cowell sanoo.
...
Hän uskoo, että työvoimapula tulee hälventämään maahanmuuttajiin liittyviä ennakkoluuloja.
...
Sdp:n kansainvälisten asioiden sihteerin Tero Shemeikan mukaan maahanmuutossa on keskeistä oikeuksien ja velvollisuuksien tasapaino.

”Maahanmuuttoasioissa ei mielestäni ole kollektiivista vaikenemista, aihepiiri ei vain ole suurten puolueiden ohjelmissa se keskeisin.”

Helsingin keskustanuorten puheenjohtaja, Somaliassa syntynyt Abdirahim Hussein sanoo, että suuret puolueet eivät ole valmistautuneita edessä olevaan tilanteeseen.
...
”Keskusta perusti pari vuotta sitten maahanmuuttotyöryhmän, johon kuulun. Se on tosin vielä ruohonjuuritasolla.”

Poliittisista toimenpiteistä riippuu, ovatko puoli miljoonaa maahanmuuttajaa Suomelle kilpailuvaltti vai yhteiskunnallinen ongelma.

Parhaassa tapauksessa maahanmuuttajien avulla Suomen huoltosuhde, talouselämä ja yhteiskunta pysyvät väestöllisesti terveellä pohjalla, eikä ikääntyminen iske pahasti.

Huonon skenaarion mukaan Suomeen syntyy etnisesti värittynyt köyhälistö, joka kärsii sosiaalisista ongelmista. Erityinen haaste ovat toisen polven maahanmuuttajat, jotka tulevat työikäisiksi 2010-luvulla. Jos tämän ryhmän sosiaalinen nousu työmarkkinoille ja koulutukseen epäonnistuu, Suomi hukkaa valtavasti potentiaalia – ja kohtaa ongelmia.

Martikaisen mielestä poliitikkojen pitää pystyä keskustelemaan maahanmuutosta asiaperusteisesti.

”Maahanmuuttoon liittyy kuitenkin väistämättä myös ongelmia. Jos niistä ei haluta keskustella, se on itsensä pettämistä.”

Jussi Karmala