keskiviikko 17. joulukuuta 2008

Kaleva: Vanhasen laitettava nuuskaministeri ruotuun

Kalevan kolumnissa Pirjo Kukko-Liedes kirjoittaa kahdesta maahanmuuttoministeri Astrid Thorsiin viime aikoina liitetystä asiasta eli nuuskasta ja ulkomaalaislaista. Thorsin oli pakko myöntyä ulkomaalaislain muutoksiin jäätyään yksin puolustamaan lakiesitystään.

Kaleva:
Vanhasen laitettava nuuskaministeri ruotuun
17.12.2008


Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia on pidetty yhtenä hallituksen näkymättömimpänä, joidenkin mielestä jopa turhimpana ministerinä.

On kyselty, mitä hän oikein hallituksessa tekee.

Nyt on saatu kaksi näkyvää näyttöä: nuuskasta ja ulkomaalaislaista.
[...]
Putkeen ei mennyt Thorsin toinenkaan hanke; ulkomaalaislain muuttaminen vapaamielisemmäksi.

Seinä tuli vastaan eduskunnan hallintovaliokunnassa. Thorsin lakiesitys kirjoitettiin tiukemmaksi muun muassa siltä osin, millä ehdoilla ulkomaalaisille voidaan antaa oleskelulupa humanitaarisen suojelun perustella.

Jo tätä ennen kokoomusnuoret ehtivät vaatia Thorsin eroakin. He vetosivat siihen, että Thorsin lakiesitys oli täynnä "valtavia porsaanreikiä" ja että ministerin oikeustaju poikkeaa niin "ratkaisevalla tavalla" tavallisten suomalaisten oikeustajusta, ettei Thorsilla ole edellytyksiä jatkaa ministerinä.

Valiokunnan uusi kirjaus tarkoittaa sitä, että lupamenettely pysyy käytännössä nykymuotoisena Suomessa.

Thorsille tiukennus kelpasi. Mitään muuta hän ei voinutkaan, kun haluaa, että laki joulutauon jälkeen etenee eduskunnassa. Hallituksen esityshän nostatti kovaa arvostelua alusta asti.

Äänekkäin kritisoija on ollut edellisessä hallituksessa ulkomaalaisasioista vastannut demareiden Kari Rajamäki. Kun muutosta vaativat myös päähallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen edustajat, Thors oli puun ja kuoren välissä: taivu tai vedä koko lakiesitys pois eduskunnasta.

Viisaasti Thors taipui. Samalla hän vältti tuplatöppäyksen.