maanantai 15. joulukuuta 2008

HS: Ulkomaalaislain tiukennus käy maahanmuuttoministeri Thorsille

Helsingin Sanomien mukaan ulkomaalaislakiesityksen tiukennukset kelpaavat maahanmuuttoministeri Astrid Thorsille. Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Tapani Tölli ilmoitti, ettei lupamenettely nyt tiukkene eikä lievene. Tölli painotti, ettei lakia vastustavalla nettiadressilla ollut vaikutusta asian käsittelyyn.

Helsingin Sanomat:
Ulkomaalaislain tiukennus käy maahanmuuttoministeri Thorsille
Tietolaatikko: Tästä on kyse
15.12.2008 23:46


Uuteen ulkomaalaislakiin hallintovaliokunnassa tehdyt tiukennukset kelpaavat maahanmuuttoasioista vastaavalle Astrid Thorsille (r).

Thorsin mukaan myös hallituksen tarkoituksena oli, että Suomessa noudatettua nykyistä käytäntöä voidaan jatkaa.

"Aina on vaikeuksia löytää määritelmiä, jotka tyydyttävät kaikkia. Nyt on löydetty toinen tapa", Thors sanoi maanantaisessa tiedotustilaisuudessa.

Lakiesityksen muuttamista valiokunnassa halusivat erityisesti hallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen edustajat.

Lainmuutoksen ongelmakohta oli, millä ehdoilla ulkomaalaiselle voidaan myöntää oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella. Koko eduskunnan käsittelyyn asia tulee ensi vuoden puolella.

Hallintovaliokunnan enemmistön mielestä esitys olisi merkinnyt lavennusta siihen, miten suomalaisessa oikeuskäytännössä on tähän saakka toimittu. Valiokunnan puheenjohtaja Tapani Tölli (kesk) sanoi, että nyt lupamenettely ei tiukkene eikä lievene.

"Tässä ei ole mitään dramatiikkaa. Hallitus on asian esittänyt, ja me olemme valiokuntana siihen paneutuneet ja nähneet sen muuttamisen tarpeelliseksi. Kaiken lisäksi olemme löytäneet yhteisymmärryksen", Tölli tyynnytteli.

Erikseen Tölli alleviivasi, että netissä kerätty lainmuutosta vastustava adressi ei ole vaikuttanut asian käsittelyyn.

Hallituksen esitys oli herättänyt arvostelua etukäteen.

Edellisessä hallituksessa ulkomaalaisasioista vastannut kansanedustaja Kari Rajamäki (sd) arvioi ennen muutosta, että Suomeen on tulossa Euroopan liberaalein maahanmuuttopolitiikka.

Thorsin mielestä tulossa oleva laki on "hyvää eurooppalaista keskitasoa". Jos laki ei mahdollistaisi oleskeluluvan myöntämistä humanitaarisin syin, se olisi hänen mukaansa eurooppalaisessa mittapuussa alhaisinta tasoa.