tiistai 2. joulukuuta 2008

Aamulehti: Itseään ruokkiva kohtalonyhteys

Riitta Järventie kirjoittaa Aamulehden pääkirjoituksessa vihreiden ja perussuomalaisten keskinäisestä yhteydestä. Järventie katsoo, että juuri puolueiden näkemyserot maahanmuuttopolitiikassa toivat molemmille nostetta kuntavaaleissa. Taistelu vain kovenee, kun puolueet taistelevat paikasta seuraavassa hallituksessa.

Aamulehti: pääkirjoitus
2.12.2008 18:34


...
Poliittisesti sen paremmin kuin kannattajaprofiiliensa puolesta vihreät ja perussuomalaiset eivät voisi olla kauempana toistaan.

Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi niiden välillä on jonkinlainen kohtalonyhteys, sillä epäilemättä vihreiden politiikka jos mikä, ruokkii perussuomalaisten kannatusta ja päinvastoin.

Ei tosin mikä tahansa politiikka vaan nimenomaan maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka.

Vihreiden laupeus maahanmuuttajia ja pakolaisia kohtaan on tasoittanut Soinin tietä samoin kuin perussuomalaisten kova ja jätkämäinen populismi on kauhistuttanut ja aktivoinut vihreiden kannattajia.

Olkoonkin, että maahanmuuttoasioissa perussuomalaiset näkevät pöpöjä siellä, missä niitä ei ole ja vastaavasti vihreissä leimataan koko Soinin sakki Jussi Halla-ahon kaltaisten änkyröiden perusteella.

Timo Soini ei ole sanoutunut irti puolueensa änkyräsiiven ulkomaalaisvihamielisistä puheista. Hän on vain todennut, että maassa on sananvapaus ja julkisuuteen nostetut rasistiset sitaatit on irrotettu asiayhteydestä.

Mutta Timo Soini onkin poliittinen eläin. Hän näkee, että juuri nyt maaperä maahanmuuttokritiikille on otollinen; tehköön Halla-aho hengenheimolaisineen likaisen työn, kun voitot satavat puolueen laariin. Niiden juridinen puoli ratkaistaan sitten raastuvassa.

Vihreiden puheenjohtajuudesta luopuva Tarja Cronberg jättää seuraajalleen iskukykyisen ja voitonnälkäisen puolueen.

Cronberg on korkeasti oppinut ja sivistynyt puoluejohtaja, mutta ainakaan retorisesti hänestä ei ole ollut vastusta Timo Soinille.

Ilmapiiri vihreiden ja perussuomalaisten välillä takuulla sähköistyy, jos Cronbergin seuraaja on Anni Sinnemäki. Tämä tuskin päästää Soinin yhtä helpolla kuin edeltäjänsä.

Siinä tilanteessa vihreiden ja perussuomalaisten henkien taistelu vain kovenee, kun molemmat puolueet kilpailevat paikasta seuraavassa hallituksessa.