keskiviikko 3. joulukuuta 2008

HS: Somalipakolainen: Maksoin matkan Suomeen talollani

Helsingin Sanomien artikkelissa Mikko Haapasen haastattelema somalipakolaisnainen kuvaa matkaansa Kenian ja Ruotsin kautta Helsingin Käpysaaren vastaanottokeskukseen. Lentomatkan hän maksoi talonsa omistusoikeudella. Perheen miehet ja lapset ovat vielä Somaliassa.

Helsingin Sanomat: artikkeli
3.12.2008 21:03


Jos avoimesti tarinansa kertovaan somalinaiseen on uskominen, Hodan Hashi Nuur maksoi kalliin hinnan pääsystä Suomeen.
[...]
Somaliaan on jäänyt jotain vielä paljon arvokkaampaakin kuin talo: kolme miestä ja lapsi. Perhe on joutunut pakenemaan Mogadishusta taistelujen vuoksi.
[...]
Muutama kuukausi sitten Hodan pääsi autokyydillä Keniaan. Ilman kantamuksia ja rahaa. Keniasta hän löysi "matkanjärjestäjän", jolle maksoi lentomatkan Eurooppaan talonsa omistusoikeudella. Suomeen hän sanoo tulleensa laivalla Ruotsin kautta.

Kymmenkunta huoneessa aikaansa viettävää somalinaista ovat pukeutuneet huolitellusti. Kun kysyimme haastattelulupaa, vastaanottokeskuksen johtaja Leena Markkanen kertoi, että naiset haluavat ensin peseytyä ja laittautua.
[...]
Hodanin omat lapset ovat kotimaassa, eivätkä he ole nähneet toisiaan useaan kuukauteen.

"Olen äiti. Toivon, että saan myös perheeni tänne", Hodan vakavoituu ja silmiin kihoaa kosteutta. Lempeä hymy kuitenkin palaa kasvoille.

Hodan haluaa työskennellä Suomessa, ikäihmisten parissa.

"Haluan auttaa vanhoja naisia", hän naurahtaa. "Haluaisin myös opiskella itselleni jonkin ammatin."
[...]
Hodan Hashi Nuur ei tunnu tietävän kovin paljon pakolaisten työnsaantimahdollisuuksista tai Suomessa viime aikoina voimistuneista maahanmuuttopolitiikkaa arvostelevista äänistä. Hän uskoo löytävänsä työtä, jos vain saa jäädä.

"Jos osaa kieliä, voi saada töitä".

Hodan on yksi harvoista huoneessa olevista naisista, joka puhuu englantia. Se on osasyy siihen, että hän päätyi haastateltavaksemme.
[...]
Naisella ei ole mielessä paluu maahan, jossa ei ole hallitusta ja jossa tapetaan ihmisiä, vaan saada työpaikka ja perhe Suomeen. Maahan, jota hän ei tunne.

"Olemme pakolaisia. Haluamme vain elämän ja rauhaa", Hodan Hashi Nuur kertoo unelmistaan.