keskiviikko 17. joulukuuta 2008

TS: Viranomaisten vaikea puuttua järjestettyihin avioliittoihin

Turun Sanomien mukaan oleskeluluvan saamiseksi tekaistut avioliitot ovat nykyisin järjestäytynyttä bisnestä. Viranomaisten on vaikea selvittää avioliittojen motiiveja. Voimavarat halutaan keskittää varsinaiseen ihmiskauppaan.

Turun Sanomat:
Viranomaisten vaikea puuttua järjestettyihin avioliittoihin
17.12.2008 01:31

MTV3/STT:
Valeavioliittojen järjestämisestä tullut bisnestä Suomessa
17.12.2008 02:08


Uusi Suomi/STT:
Valeavioliitosta maksetaan jopa kymmeniätuhansia euroja
17.12.2008 02:10


YLE Uutiset
TS: Valeavioliitot järjestäytynyttä bisnestä Suomessa
17.12.2008 02:36


Helsingin Sanomat/STT:
Valeavioliitosta maksetaan jopa kymmeniätuhansia euroja
17.12.2008 06:14

Aamulehti/STT:
Valeavioliitosta maksetaan jopa kymmeniätuhansia euroja
17.12.2008 07:25


Lumeliittoja solmitaan yhä useammin rahasta ja summat ovat jopa useita kymmeniätuhansia euroja.
[...]
- On yleistä, että monista Afrikan köyhistä valtioista tuodaan puoliso Suomeen rahalla. Nigeriasta, Marokosta, Etiopiasta ja Somaliasta tuodaan vaimo, jolla on varaa maksaa tuhansia euroja liitosta. Köyhimmillä siihen ei ole varaa. Jo ennakkoon sovitaan, että kyseessä on vain määräaikainen liitto, joka puretaan heti myönteisen oleskelulupapäätöksen jälkeen, kommentoi nimettömänä pysytellyt marokkolaismies Turusta.

- Summat ovat yleensä tuhansia euroja, mutta joskus niistä on maksettu jopa kymmeniätuhansia. Raha hankitaan keinolla millä hyvänsä, hän lisää.
[...]
Ulkomaalaistutkinta-asioista vastaava tutkinnanjohtaja Ari-Pekka Lehtinen Turun poliisilaitokselta muistaa takavuosilta tapauksia, joissa avioliittoja järjestettiin pelkästään oleskeluluvan takia.

- Eräs suomalaismies avioitui lyhyen ajan sisällä useasti ulkomaalaisen turvapaikanhakijan kanssa. Siinä oli selkeästi havaittavissa motiivi. En kuitenkaan usko, että tämä on kovin yleistä.
[...]
- Ammattikorkeakouluopintoihin hakeutuminen on kohtalaisen helppo reitti päästä maahan. Ensin opiskellaan hetken aikaa ja sitten keskeytetään, koska intressit ovat alun alkaen olleet muualla. Sen jälkeen avioidutaan ja haetaan pysyvää oleskelulupaa, komisario Kaj Wahlman Helsingin ulkomaalaispoliisista kertoo.
[...]
Ongelma tiedostetaan viranomaisten keskuudessa, mutta keinot lumeliittojen kitkemiseksi ovat puutteelliset. Rikostorjunnan painopiste on nykyisin muualla.

- Kyse ei ole niinkään ihmiskaupasta vaan laittomasta maahantulon järjestämisestä, jonka rangaistukset ovat hyvin lieviä. Ongelma on marginaalinen, ja voimavarat tällaisten liittojen selvittämiseen ovat rajallisia. Meidän todellinen huoli on järjestäytyneessä laittoman maahanmuuton ja rikollisuuden ja ihmiskaupan torjunnassa, rikosylikomisario Jaakko Sonck keskusrikospoliisista kertoo.

- Toki ilmiö tunnistetaan ja siihen puututaan kun perusteita löytyy. Kielteisiin päätöksiin vaikuttaa usein monet tekijät ja rahalla ostetut liitot ovat niistä yksi peruste, Maahanmuuttoviraston maahanmuuttoyksikön tulosalueen johtaja Pauliina Helminen kertoo.