sunnuntai 21. joulukuuta 2008

Kouvolan Sanomat: Viilattu ulkomaalaislaki kelpaa Kouvolan seudun kansanedustajille

Kouvolan Sanomien mukaan Kouvolan seudun kansanedustajat tulevat hyväksymään uuden ulkomaalaislain sellaisenaan. Uuden lain turvapaikanhakijoille takaama välitön työlupa on heistä riittävä peruste hyväksymiselle. Eduskunnan hallintovaliokunta teki alkuperäiseen lakiesitykseen muutoksia.

Kouvolan Sanomat:
Viilattu ulkomaalaislaki kelpaa Kouvolan seudun kansanedustajille
21.12.2008


[...]
Lakiesityksen tiukennuksen jälkeen kaikki Kouvolan seudun kansanedustajat Sari Palmia lukuun ottamatta katsovat, että laki on hyväksyttävissä. Palm ei vielä ota asiaan kantaa, vaan haluaa tutustua asiaan tarkemmin.

Eduskunta käsittelee ulkomaalaislakia joulutauon jälkeen.

Valto Koski (sd.) myöntää, että hallituksen alkuperäinen esitys uudeksi ulkomaalaislaiksi oli vapaamielinen.

- Pidän tärkeänä, että lailla määritellään ulkomaalaiselle oikeus työhön heti maahan saavuttuaan. Perheen yhdistämisoikeutta ja niin sanotun tilapäisen oleskeluluvan laajennusta laki ei pidä sisällään.

Koski sanoo, että lakiesitys on nyt hyväksyttävissä.

- Esityksen hyvä puoli on, että maahanmuuttaja saadaan työhön heti tänne saavuttuaan. Tätä asiaa aikaisempi laki ei pitänyt sisällään. En löydä esityksestä juurikaan sellaisia kohtia, joita voidaan pitää kenenkään kannalta erityisen huonona.

Jari Larikka (kok.) uskoo, että esitys hyväksytään sellaisenaan.

- Hyvää esityksessä on se, että siinä poistetaan nyt ne esteet, mitkä ovat olleet nopean työllistymisen tiellä. Nopea työllistyminen auttaa maahanmuuttajia oppimaan Suomen kieltä, ja näin kotoutuminen nopeutuu.

Larikka sanoo kaipaavansa maahanmuuttokeskustelulta tasoa.

- Minusta on turha antaa sellainen kuva, että Suomeen olisi nyt tulossa pakolaisaalto tämän uuden ulkomaalaislain perusteella. Suomen ongelma tulee olemaan jatkossakin se, että meidän on vaikea saada osaavaa väkeä jäämään Suomeen.

- Minusta keskustelun ongelma ei ole se, että olisi joku leimattu rasistiseksi. Enemmänkin häiritsee se, että jos et vastusta sitä, niin olisit jotenkin epäisänmaallinen.

Markku Pakkanen (kesk.) sanoo, että hallintovaliokunnan tekemien tarkistusten jälkeen laki on hyväksyttävissä.

- Valiokunnan ehdottamassa muodossa suojelun antamisen edellytykset säilyvät nykyisellään, Pakkanen muistuttaa.
[...]
Markku Laukkanen (kesk.) arvioi, että lopputulosta ei voi pitää Euroopan vapaamielisimpänä, vaan korkeintaan keskikastiin kuuluvana.

- On hyvä huomata, että kyse on EU:n direktiivin voimaansaattamisesta eikä näin ollen varsinaisesta uudesta ulkomaalaislaista. Lailla pannaan täytäntöön neuvoston direktiivi pakolaisaseman myöntämisen tai poistamisen vähimmäisvaatimuksista.

Laukkanen muistuttaa lisäksi, että lakia vastustava nettiadressi tuli verkkoon vasta sen jälkeen kun hallintovaliokunta oli tehnyt jo linjauksensa.
[...]
Sari Palm (kd.) toteaa, että valiokunnan tekemät korjaukset terävöittävät lakia.

- Haluan vielä ajan kanssa paneutua asiaan, mietintöön ja lausuntoihin.

- Maahanmuutosta tulee puhua kaikkien, avoimesti ja kiihkottomasti. Itse näen pari linjaa, jota tulee noudattaa: työperäistä maahanmuuttoa tulee suosia, ja humanitäärinen maahanmuutto on paikallaan silloin, kun emme pysty auttamaan hädässä olevien kotimaahan, silloin kun kotimaassa on liian vaarallista tai vaikea tilanne elää.