tiistai 2. joulukuuta 2008

HS: Turvapaikanhakijoiden määrä kasvanut rajusti

Jaana Savolainen kirjoittaa Helsingin Sanomissa turvapaikanhakijoiden määrän rajusta kasvusta. Ruotsin ja Norjan tiukennettua turvapaikan saamisen ehtoja turvapaikanhakijat suuntaavat nyt Suomeen. Hakijamäärän kasvu ruuhkauttaa käsittelyn ja uhkaa pidentää käsittelyaikaa nykyisestä puolesta vuodesta.

Helsingin Sanomat: uutinen
2.12.2008 22:27


Turvapaikanhakijoiden määrä on tänä syksynä kasvanut rajusti viime vuodesta. Syynä on sotatilanteen paheneminen Irakissa, Afganistanissa ja Somaliassa. Lisäksi Ruotsi ja Norja ovat tehneet Irakin kanssa sopimuksen turvapaikanhakijoiden palauttamisesta.

"Ruotsi antoi aiemmin turvapaikan kategorisesti kaikille tietystä maasta tuleville, nyt he tutkivat tapaukset yksilökohtaisesti. Myös Norja ja Tanska neuvottelevat Irakin ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kanssa vastaavasta sopimuksesta. Suomi on tässä vasta alkuvaiheessa", maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo.

Ruotsiin tuli viime vuonna 36 000 turvapaikanhakijaa, tänä vuonna heitä on tullut vähän yli 20 000. Norjassa turvapaikanhakijoiden määrä on tänä vuonna kolminkertaistunut ja nousee 12 000–15 000:een.

Sisäministeriön mukaan Suomeen on tänä vuonna ehtinyt tulla runsas 3 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna hakijoita oli yhteensä noin 1 500.

Määrää ei voi rajoittaa, koska Suomi on muiden maiden tavoin sitoutunut tutkimaan jokaisen hakemuksen. Hakemusten käsittely on kestänyt noin puoli vuotta, mutta nyt aika uhkaa pidentyä, jollei käsittelijöiden määrää lisätä.

Vastaanottokeskuksia on eri puolilla maata kymmenen, joista kaksi Helsingissä. Niiden määrää vähennettiin viidellä muutama vuosi sitten, koska turvapaikanhakijoiden määrä pieneni.