maanantai 2. helmikuuta 2009

Turun Sanomat: Turvapaikanhakijoiden määrä voi nousta tänä vuonna jopa 6 000:een

Turvapaikanhakijoiden määrä saattaa nousta parilla tuhannella viime vuodesta arvioi maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne. Tieto hakuprosessin ruuhkautumisesta ja useiden vuosien odotusajasta houkuttelee nopeasti yhä enemmän hakijoita muista maista, kertoo sisäministeriön neuvotteleva virkamies Arja Kekkonen.

Turun Sanomat:
Turvapaikanhakijoiden määrä voi nousta tänä vuonna jopa 6 000:een
2.2.2009


Mitä pitemmät jonot, sitä enemmän kohdemaa houkuttelee

Turvapaikanhakijoiden määrä saattaa nousta tänä vuonna jopa 6 000:een. Viime vuonna Suomeen saapui ennätykselliset 4 000 turvapaikanhakijaa.

- Jos vauhti on sama kuin nyt, määrä nousee tänä vuonna parilla tuhannella viime vuodesta, arvelee maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne sisäministeriön sisäisen turvallisuuden yksiköstä.

Sisäministeriön neuvotteleva virkamies Arja Kekkonen on hieman varovaisempi ennusteessaan.

- Määrä saattaa kasvaa, mutta ei ole olemassa mitään kristallipalloa, josta luvun voisi ennustaa.

Maahanmuuttovirasto pyrkii käsittelemään hakuprosessit mahdollisimman sujuvasti uudenlaisen yhteistyömuodon avulla. Kasvanut hakijamäärä on kuitenkin tuomassa lisää paineita käsittelyaikoihin.

- Kyse on nyt resurssien riittävyydestä. On erittäin tärkeää, että viranomaisten toimintaa käsiteltäisiin kokonaisuutena, jotta käsittelyajat eivät pidentyisi. Osa tapauksista on sellaisia, jotka pitäisi käsitellä viipymättä, Päivärinne patistaa.

Uusia tiloja etsitään

Toisin kuin voisi olettaa, hakuprosessin hidastuminen ei aja ihmisiä suuntaamaan kiinnostusta muualle.

- Jos meillä on tuhannen ihmisen jono ja usein vuosien odotusaika, se houkuttelee tänne lisää turvapaikanhakijoita. Sellainen tieto leviää hyvin nopeasti muihin maihin ja on ilmiselvä vetotekijä. Tunnen ilmiön 20 vuoden kokemuksella, Kekkonen toteaa.

Päivärinteen mukaan nyt etsitään uusia majoituskohteita ja vastaanottokeskuksia, vaikka vielä muutama vuosi sitten niiden määrää vähennettiin viidellä.

- Ei ollut järkevää maksaa vuosia tyhjillään olevista tiloista.

Nyt viranomaiset ovat ottaneet jonkin verran uudelleen käyttöön aiemmin käytössä olleita tiloja. Lisäksi on vuokrattu tilapäismajoitusta.
[...]
Turussa toimii myös ryhmäkoti, joka on alaikäisille yksin tulleille lapsille tarkoitettu yksikkö. Sen henkilökunta pitää mitoittaa lastensuojelulaitoksia koskevien säädösten mukaan, vaikka se ei ole varsinainen lastensuojelulaitos.