torstai 14. tammikuuta 2010

HS: Suomi alkoi houkuttaa turvapaikanhakijoita Bulgariasta

Helsingin Sanomat: Suomi alkoi houkuttaa turvapaikanhakijoita Bulgariasta 14.1.2010

Bulgaria on noussut viime kuukausina maaksi, josta tulee Suomeen ylivoimaisesti eniten turvapaikanhakijoita. Asia ilmenee Maahanmuuttoviraston viime vuotta koskevista alustavista luvuista.

Perinteisesti suurimmat turvapaikanhakijajoukot ovat tulleet Irakista ja Somaliasta, mutta kesä–joulukuun aikana bulgarialaiset kiilasivat ohi. Tuona aikana turvapaikkaa haki runsaat 700 bulgarialaista, runsaat 620 somalialaista ja noin 360 irakilaista. Joulukuussa turvapaikkaa hakeneista useampi kuin joka kolmas oli bulgarialaisia.

Melkein kaikki bulgarialaiset turvapaikanhakijat ovat romaneja. Poliisi epäilee, että joku järjestää heitä suomeen maksua vastaan. Poliisin mukaan bulgarialaisia houkuttelevat Suomeen ilmainen majoitus ja toimeentulotuki eikä suojelun tarve.

Katukerjäämisen vuoksi huomiota herättäneet Romanian romanit eivät ole hakeneet turvapaikkoja läheskään yhtä innokkaasti kuin naapurimaan Bulgarian romanit.

Itä-Euroopan romanit elävät usein kotimaissaan sorrettuina köyhissä oloissa.

---

Yli kolmannes joulukuussa turvapaikkaa hakeneista tuli Bulgariasta

Toimeentulotuki houkuttelee

"He ovat itse sanoneet, että täällä maksetaan parhaiten", poliisi kertoo.


Turvapaikanhakijoita on saapunut viime kuukausien aikana ylivoimaisesti eniten Suomeen Bulgariasta. Perinteisesti suurimmat hakijajoukot ovat tulleet Irakista ja Somaliasta.

Kesä–joulukuun aikana Suomesta haki turvapaikkaa 708 bulgarialaista, 623 somalialaista ja 361 irakilaista. Useampi kuin joka kolmas joulukuussa turvapaikkaa hakeneista oli Bulgariasta.

"Bulgarialaisia on tullut aivan hurjasti", Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo myöntää.

Muutos alkuvuoteen on valtava. Tammi–toukokuussa Suomeen saapui ainoastaan 14 bulgarialaista hakijaa.

Tiedot käyvät ilmi Maahanmuuttoviraston viime vuotta koskevasta turvapaikkatilastosta, joka valmistui keskiviikkona. Luvut ovat vielä alustavia ja voivat muuttua hieman.

Maahanmuuttovirasto on antanut jokaiselle bulgarialaiselle hakijalle kielteisen turvapaikkapäätöksen turvallisen alkuperämaan perusteella.

Bulgarialaiset hakijat ovat lähes poikkeuksetta romaneja. Poliisi epäilee, että jotkin tahot järjestävät maksua vastaan bulgarialaisia turvapaikanhakijoiksi Suomeen.

Suuri osa bulgarialaisista saapuu lentäen ja hakee turvapaikkaa liikkuvan poliisin yksikössä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Helsingin poliisin komisario Arvo Mäntykenttä pitää selvänä, että bulgarialaiset hakijat ovat tulleet Suomeen suojelun tarpeen sijasta ilmaisen majoituksen ja toimeentulotuen houkuttelemina.

"He ovat itse sanoneet, että täällä maksetaan turvapaikanhakijoille parhaiten", Mäntykenttä kertoo.

"Monet heistä ovat käyneet täällä useastikin. Kun heidät käännytetään maasta, mikään ei estä heitä palaamasta viikon tai kuukauden kuluttua."

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) on esittänyt turvapaikanhakijoiden toimeentulotuen pienentämistä. Aikuiselle turvapaikanhakijalle maksetaan nykyisin tukea 375 euroa kuukaudessa ja tarjotaan ylläpito vastaanottokeskuksessa.

Maahanmuuttovirasto antaa bulgarialaisille kielteisen turvapaikkapäätöksen lisäksi erillisen käännytyspäätöksen, koska he ovat EU-maan kansalaisia. Käännytysperuste on toistuva turvautuminen toimeentulotukeen.

Poliisi ja Maahanmuuttovirasto ovat pyrkineet käsittelemään bulgarialaisten turvapaikkahakemukset mahdollisimman nopeasti.

Komisario Mäntykentän mukaan hakijat ehtivät silti viettää Suomessa helposti pari kuukautta, sillä EU-maan kansalaisen käännytyspäätöksen saa laittaa täytäntöön vasta 30 päivän kuluttua päätöksen tiedoksi antamisesta.

Katukerjäämisen vuoksi huomiota herättäneet Romanian romanit eivät ole hakeneet turvapaikkoja läheskään yhtä innokkaasti kuin Bulgarian romanit.

Hakemuksen jätti viime vuonna 54 romanialaista.

Itä-Euroopan romanit elävät usein kotimaassaan sorrettuina köyhissä oloissa.

Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa kaikkiaan 5 910 ihmistä eli enemmän kuin koskaan aiemmin.

Bulgarialaiset nousivat koko vuoden tilastossa irakilaisten ja somalialaisten jälkeen kolmanneksi.

Irakilaisten ja somalialaisten määrät pienenivät vuoden loppua kohti.

Bulgarialaisten ohella venäläisten määrä kasvoi voimakkaasti loppuvuodesta.

Turvapaikkaa haki 599 venäläistä eli melkein 300 enemmän kuin vuotta aiemmin. Valtaosa hakijoista on tšetšeenejä. Maahanmuuttovirastossa ei osata sanoa, mistä tšetšeenihakijoiden määrän kasvu johtuu.

---

Halla-ahon häntä pyörittää keskustelua netissä

Poliisiylijohtaja, pappi ja ministeri toivovat avointa puhetta maahanmuutosta. Perussuomalaisten puheenjohtajakaan ei arvosta nimetöntä kirjoittelua.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateroa huolettaa netissä roihahtanut maahanmuuttovastainen keskustelu.

Nettikirjoittaja määrittelee maahanmuuttokriittisen perussuomalaisen kaupunginvaltuutetun Jussi Halla-ahon joukkoineen "pääsääntöisesti varsin fiksuksi väeksi". Mutta halla-aholaisilla on häntä, kirjoittaja toteaa.

Häntä tuli aikanaan tutuksi muun muassa Hangon regatassa, kun purjehduskilpailun liepeille kokoontui häirikköjengi. Se ei tiennyt mitään purjehduksesta, mutta pystyi häiriköimään kaikkea.

Hännän voi suomentaa loisjoukoksi.

Sellon surmat saivat hännän taas pyörimään internetissä.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateroa huolettaa maahanmuuttovastainen keskustelu, joka roihahti liekkiin Sellon surmien jälkeen. Uhkaukset ovat yleisiä, ja selkeä muukalaisviha on kasvanut.

"Kokonaisuus pitäisi ottaa hallintaan. Minusta tuntuu, että ainoa keino on avoin ja rehellinen keskustelu, jossa erilaiset mielipiteet ovat mahdollisia. Sen jälkeen vastuunalaiset päättäjät tekevät ratkaisut, jotka katsotaan tarpeellisiksi."

Poliisi seurasi internetiä Sellon surmien jälkeen ympäri vuorokaudet. Rikoksia tehneiden maahanmuuttajien karkottamista vaativia ryhmiä syntyi useita.

"Ryhmiin ilmoittautui useita kymmeniä tuhansia ihmisiä. Miten tätä keskustelua saataisiin käydyksi ohjatusti ja hallitusti? Kai sitä pitäisi vain käydä avoimilla foorumeilla. Internet ei ole sillä tavalla avoin foorum, koska sitä eivät kaikki seuraa."

Paateron mielestä keskustelua pitäisi käydä myös ulkomaalaisten rikollisuudesta, samoin kuin siitä, miksi toisesta EU-maasta tulee Suomeen turvapaikanhakijoita.

"Onko niin, että Suomessa edut ovat suuremmat kuin muualla?"

Jos halutaan kiristää järjestelmiä, täytyy puuttua lainsäädäntöön.

"Ilman laajamittaista perusteellista keskustelua tästä ei hyvä seuraa."

Helsingin yliopiston yliopistopapin Leena Huovisen korviin ei ole kantautunut edistynyttä maahanmuuttokeskustelua.

"Näkökulmaa tulisi laajentaa. Sen sijaan, että puhumme maahanmuuttajista, voisimmeko puhua ihmisistä, jotka elävät yhtä tosissaan omaa elämäänsä kuin me kantasuomalaisetkin?"

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) ei enää lue nettisivuilta ulkomaalaisvastaisia kirjoituksia.

Hän ei kuitenkaan näe, että keskustelu olisi pelkästään mustavalkoista; asiallisesti on puhuttu nuorten maahanmuuttajien syrjäytymisriskistä, maahanmuuttajaäideistä ja naisten ja miesten tasa-arvosta.

Äänestäjiensä tahdosta maahanmuuttajaksi ryhtynyt perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini arvioi Brysselistä, että kotimaan maahanmuuttokeskustelu on lapsenkengissä. Suomi kuitenkin seuraa muitten maitten esimerkkiä, ja keskustelu voimistuu.

Tähän asti keskustelu on hänestä ollut "jälkineuvostoliittolaista kouristelua", kaikkien on pitänyt olla "samaa punavihreää mieltä".

Soinikaan ei arvosta netissä käytävää kirjoittelua, johon osallistuvat eivät uskalla esiintyä omilla nimillään.

_________________________________________________

YLE: Bulgariasta eniten turvapaikanhakijoita loppuvuonna

Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista suurin ryhmä tuli viime vuoden lopussa Bulgariasta. Helsingin Sanomien mukaan kesä-joulukuun aikana 708 turvapaikanhakijaa tuli Bulgariasta. Edellisen puolen vuoden aikana heidän määränsä oli vain 14 hakijaa.

Maahanmuuttoviraston alustavien lukujen mukaan yksin joulukuun aikana bulgarialaisten turvapaikan hakijoiden määrä oli 40 prosenttia kaikista Suomen turvapaikanhakijoista.

Bulgarialaiset hakijat ovat lehden mukaan lähes poikkeuksetta romaneja. Poliisi epäilee, että jokin taho järjestää maksua vastaan ihmisiä Suomeen hakemaan ilmaista majoitusta ja toimeentulotukea.

Maahanmuuttovirasto on antanut Helsingin Sanomien mukaan kielteisen päätöksen kaikille bulgarialaisille turvapaikanhakijoille. Bulgaria on EU-maa.

Koko viime vuonna Suomeen tuli eniten turvapaikanhakijoita Irakista ja toiseksi eniten Somaliasta. Bulgaria oli tilaston kolmas juuri ennen Afganistania.