maanantai 1. helmikuuta 2010

HS: Maahanmuuttajanaisen euro on 20 senttiä

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttajanaisen euro on 20 senttiä 1.2.2010

Maahanmuuttajanaiset ovat taloudellisesti hyvin heikossa asemassa. Siinä missä naisen euro on Suomessa 82 senttiä, maahanmuuttajanaisen euro on vain noin 20 senttiä, sanoo Etnisten suhteiden foorumin puheenjohtaja Ritva Viljanen.

Arvioon on päädytty muun muassa samapalkkatoimikunnassa.

Viljasen mukaan maahanmuuttajanaiset kärsivät Suomessa kasautuvasta syrjinnästä. Heikon kielitaidon lisäksi maahanmuuttajat tuntevat usein huonosti suomalaista yhteiskuntaa ja ovat usein työttömiä.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen mukaan Suomen nykyinen tasa-arvopolitiikka ei juuri auta heikoimmassa asemassa olevien maahanmuuttajanaisten asemaa. Tasa-arvopolitiikassa korostuvat lähinnä naisjohtajuuden sekä työn ja perheen yhteensovittamisen tapaiset asiat, joilla ei ole juuri tekemistä työelämän ulkopuolella olevien kanssa.

Aiemmin vähemmistövaltuutettuna toiminut Puumalainen on huolissaan myös siitä, että maahanmuuttajien perusoikeudet eivät toteudu kovin hyvin.

Esimerkiksi EU:n perusoikeusviraston joulukuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes puolet Suomen somaleista on viimeksi kuluneen vuoden aikana joutunut rikoksen uhriksi. Samoin lähes puolet somaleista on kokenut samana aikana syrjintää.

Lisäksi huomattava osa somaleista oli kokenut vuoden sisällä väkivaltaa tai sillä uhkailua. Sataa haastateltua kohti kirjattiin 74 väkivallantekoa tai uhkailua. Luku on suurin koko EU:ssa.

"Tämän perusteella voi väittää, että perustuslaissa turvatut yhdenvertaisuus sekä hengen ja terveyden suoja eivät toteudu Suomessa somalien kohdalla", Puumalainen sanoo.

Hänen mukaansa tulokset pätevät luultavasti myös muihin afrikkalaistaustaisiin maahanmuuttajiin.