tiistai 8. kesäkuuta 2010

MTV3: Halla-ahon katkera politikointi jatkui hovioikeudessa

MTV3/Ari Lahdenmäki: Halla-ahon katkera politikointi jatkui hovioikeudessa 8.6.2010
Ilta-Sanomat/STT: Halla-ahon blogisyytteet ratkaistaan loppukesästä
YLE: City Councilman's "Racist" Blog Goes to Appeals

Filosofian tohtori Jussi Halla-aho, 39, puolustautui ilman avustajaa tänään Helsingin hovioikeudessa syytteisiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Halla-ahon viime syksynä sakkorangaistukseen uskonrauhan rikkomisesta mutta hylkäsi syytteen kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Halla-aho valitti hovioikeuteen ja vaati käräjäoikeuden tuomion kumoamista sekä syytteiden hylkäämistä.

Kihlakunnansyyttäjä Simo Kolehmainen vaatii puolestaan hovioikeudessa Halla-aholle yhä lyhyttä ehdollista vankeusrangaistusta molemmista teoista.

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettuna Helsingissä toimiva Halla-aho jatkoi tuttua retoriikkaansa. Hänen syrjäytyneitä ihmisiä kosiskelevat huomautuksensa somalialaisista ja islamilaisista eivät ole rikollisia, vaan hän on median ja syyttäjäviranomaisten ajojahdin uhri.

"Syyttäjän kosto"

Hänestä syytteet ja käräjäoikeuden tuomio ovat kosto siitä, että hän on rohjennut arvostella valtionsyyttäjä Mika Illmanin toimia.

– Voin vain hartaasti toivoa, että hovioikeus säilyttäisi oman moraalisen integriteettinsä, Halla-aho sanoi.

Varsinaisiin syytteisiin tai syyttäjän niitä tukevaan perusteluun hän ei juuri puuttunut. Mutta jos hänen katsottaisiin syyllistyneen väitettyihin tekoihin, mitään rangaistusta hän ei mielestään enää tarvitse.

Puheenvuoronsa paperista lukenut Halla-aho sanoi, että häntä on rangaistu "pitkäkestoisella julkisella nöyryyttämisellä" ja sabotoimalla hänen poliittista toimintaansa.

Yleisössä istui pitkälti toistakymmentä ihmistä, pääasiassa Halla-ahon kannattajia, jokunen sananvapausaktiivi sekä nimellään ja Piraattipuolueen tunnuksella varustettu nuorimies. Kaikkia yhdisti parrakas ja huonoryhtinen olemus, lukuun ottamatta rotevaa miestä, jonka vyönsoljessa oli Suomen vaakuna.

___________________________________________________

Ilta-Sanomat/STT: Halla-ahon blogisyytteet ratkaistaan loppukesästä

Helsingin hovioikeus antaa tuomion perussuomalaisten kaupunginvaltuutetun Jussi Halla-ahon blogikirjoittelusta myöhemmin kesällä. Juttua puitiin oikeudessa tiistaina.

Halla-aholle vaaditaan jopa lyhyttä ehdollista vankeutta uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Toissa kesän kirjoituksissa yhdistettiin islam ja pedofilia. Lisäksi Halla-aho kirjoitti, että ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen olisi yhden kansanryhmän kansallinen tai ehkä jopa geneettinen erityispiirre.

Halla-aho kiistää rikokset. Hänestä tarkoituksena oli keskustella siitä, että erilaiset ihmisryhmät nauttivat erilaista suojelua. Kunnallispoliitikko ihmettelee, miksi kantaväestöstä voi esittää loukkaavia väitteitä mutta ei muista ryhmistä.

Helsingin käräjäoikeudessa Halla-aho tuomittiin sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta. Syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan hylättiin. Molemmat osapuolet olivat tyytymättömiä oikeuden ratkaisuun.

___________________________________________________________

YLE: City Councilman's "Racist" Blog Goes to Appeals

On Tuesday the Helsinki Court of Appeals began handling the case against city councilman Jussi Halla-aho, who was convicted last autumn of violating the right of peaceful worship. His conviction was based on comments he published in his blog, which the prosecutor says were inflammatory and racist remarks about Islam and minority groups. A verdict is expected in August.

The prosecutor is also seeking a conviction for inciting violence against an ethnic group, a charge the lower court dismissed. Halla-aho himself is seeking a dismissal of both charges.

The lower court found that Halla-aho, an independent politician on the right-wing True Finns' ticket, had offended the Islamic faith in his blog by making a link between Islam and paedophilia. He had also written that Somalis were either genetically or culturally predisposed to mugging people and living on government handouts.

Image Problems for True Finns

Halla-aho is not officially a member of the True Finns' Party, but he runs on the party's ticket. The party, which has tried hard to shake off an image of being racist itself, could be thrown into a bad light if Halla-aho's conviction is upheld.

"The conviction has labelled both Jussi Halla-aho as an individual and probably the True Finns indirectly, but Halla-aho is the one in the dock and not the True Finns' Party," said party chair Timo Soini last September, when the lower court issued its verdict.