maanantai 7. kesäkuuta 2010

YLE: Linnanmäen joukkotappelun esitutkinta käynnistyy

YLE Uutiset: Linnanmäen joukkotappelun esitutkinta käynnistyy 7.6.2010
YLE Helsinki: Linnanmäen joukkotappelun pahoinpitelyt tutkitaan
Ilta-Sanomat: Linnanmäen joukkotappelun tutkinta alkaa tänään
MTV3: Linnanmäen joukkotappelun tutkinta käyntiin
Turun Sanomat: Linnanmäen joukkotappelun poliisitutkinta alkaa
Uusi Suomi: Linnanmäen tappelu: Kieputin-riita jakoi maahanmuuttajat
Iltalehti: Linnanmäellä kahakoitiin kahteen otteeseen
Iltalehti: Linnanmäen rähinästä ei korvauksia
YLE Uutiset: Kurdit: Somalien kanssa jännitteitä ennenkin
YLE Helsinki: Linnanmäen tappelijat olivat hyvin nuoria

Helsingin poliisi aloittaa tänään maanantaina esitutkinnan sunnuntaisesta Linnanmäen huvipuiston joukkotappelusta. Poliisi kuulee päivän aikana kahakkaan osallistuneita ja silminnäkijöitä.

Huvipuisto jouduttiin sulkemaan sunnuntai-iltana tunnin etuajassa uhkaavan joukkotappelun vuoksi. Poliisin mukaan välienselvittelyyn osallistui pahimmillaan noin 150 maahanmuuttajataustaista nuorta.

Poliisi on tiedottanut, että tappeluun osallistuneet olivat iältään 10-20-vuotiaita. Iltasanomien mukaan osa tappelijoista oli kuitenkin yli 20-vuotiaita.

Välikohtauksessa loukkaantui lievästi noin kymmenen ihmistä, mutta kenenkään vammat eivät ole vakavia. Paikalle lähetettiin useita poliisipartioita.

Huvipuistossa oli jo aiemmin sunnuntai-iltapäivällä ollut vastaavanlainen kahakka, jonka poliisi oli saanut kuitenkin rauhoitettua.

_________________________

YLE Helsinki: Linnanmäen joukkotappelun pahoinpitelyt tutkitaan

Helsingin poliisi jatkaa sunnuntai-illan Linnanmäen joukkotappelun tutkintaa. Tappelun yhteydessä sattui pahoinpitelyitä julkisella paikalla. Pahoinpitelyt ovat yleisen syyttäjän alaisia rikoksia.

Poliisi kuulee päivän aikana kahakkaan osallistuneita ja silminnäkijöitä.

Linnanmäki suljettiin iltaseitsemän jälkeen joukkotappelun vuoksi. Kyseessä oli poliisin mukaan maahanmuuttajataustaisten nuorten välinen kahakka, joka sai alkunsa jonossa etuilemisesta.

Tappeluun osallistui ilmeisesti yhteensä toistakymmentä maahanmuuttajataustaista nuorta. Paikalle nuoria kerääntyi jopa 150.

Linnanmäen toimitusjohtaja Risto Räikkönen sanoo, että puisto päätettiin sulkea, jotta tilanne ei olisi kehittynyt suurimittaiseksi joukkotappeluksi.

Tappelun nähnyt Blamne Iman pitää huvipuiston ennenaikaista sulkemista ylilyöntinä.

– Siinä syntyi enemmänkin sellaista sanaharkkaa. Mielestäni ongelma oli se, että suomalaiset eivät osanneet suhtautua siihen tilanteeseen ja hoitaa sitä mahdollisimman huomaamattomasti.

Kymmenkunta nuorta pahoinpideltiin tilanteessa. Kenenkään vammat eivät olleet vakavat ja ketään ei otettu kiinni.

_______________________________________

Ilta-Sanomat: Linnanmäen joukkotappelun tutkinta alkaa tänään

Eilisestä Linnanmäen joukkotappelusta on tehty rikosilmoitus. Poliisi perehtyy asiaan tänään.

Huvipuisto jouduttiin sulkemaan sunnuntai-iltana lähes tuntia aiemmin seitsemän jälkeen, kun nuorten tappelu riistäytyi käsistä.

Kieputin-laitteen jonossa etuilemisesta alkanut kinastelu laajeni jopa 150 ihmisen joukkotappeluksi. Poliisi kuvaili tilannetta kaoottiseksi.

- Näin, kun pojat olivat muutaman nuoren naisen kimpussa, Kieputin-laitteeseen jonottanut silminnäkijä kertoi sunnuntai-iltana IS:lle.

- Meteli oli hirveä. Poliisit työnsivät väkeä pois poliisiautojen tieltä, ja ihmiset olivat vihaisia puiston sulkemiseen, toinen silminnäkijä kuvaili.

Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut vakavasti, eikä poliisi pidättänyt ketään. Kahakkaan osallistuneet olivat 10-20-vuotiaita. Tänään poliisi kuulee tappeluun osallistuneita.

Linnanmäki: Ei korvauksia

Joidenkin huvipuistoasiakkaiden mukaan alueella oli liikaa ihmisiä ja liian vähän vartijoita. Linnanmäen toimitusjohtaja Risto Räikkönen kiistää väitteet.

- Pahimmillaan asiakkaita on ollut yli 30 000, mutta eilen heitä oli vain vajaat 20 000. Järjestyksenvalvojia oli vakiomäärä, joka on sovittu viranomaisten kanssa.

Linnanmäellä oli tappelun sattuessa alennuspäivä, jolloin kaksi ranneketta sai yhden hinnalla.

Räikkösen mukaan alennuspäivien tulevaisuutta täytyy harkita. On mahdollista, että ne loppuvat kokonaan.

Korvauksia menetetystä huvitteluajasta ei asiakkaille aiota maksaa.

_______________________________________________

MTV3: Linnanmäen joukkotappelun tutkinta käyntiin

Poliisi alkaa tänään selvittää Helsingin Linnanmäellä eilen sattuneen joukkotappelun kulkua.

Helsingin poliisin päivystävän komisarion mukaan tapauksesta on tehty rikosilmoitus. Poliisi ei kuitenkaan vielä kertonut tarkemmin, miten tapauksen tutkinta etenee.

Päivystävä komisario Esa Pennanen Helsingin poliisista sanoo, että yön tapahtumista ei ole ainakaan vielä mitään uutta kerrottavaa. Pennanen sanoo MTV:n uutisille, että yöllä Kaisaniemen puistossa oli muutaman kymmenen nuoren joukko, jossa nahisteltiin, mutta yhteyttä Linnanmäen tapahtumiin ei ole todennettu.

Linnanmäen huvipuiston eiliseen joukkokahakkaan osallistui poliisin eilisen arvion mukaan jopa 150 maahanmuuttajataustaista nuorta. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut vakavasti.

Pennasen mukaan poliisilla on käsitys, että Linnanmäen kahakan osapuolina olisi ollut kaksi etnistä ryhmää, ja jonossa etuilu olisi saattanut laukaista yhteenoton.

Päivystävä komisario sanoo, että nuorten välillä tapahtuu aina, eivätkä nahinat ole Linnanmäen kahakoinnin perusteellakaan lisääntyneet.

_________________________________________________

Turun Sanomat: Linnanmäen joukkotappelun poliisitutkinta alkaa

Poliisi alkaa maanantaina selvittää Helsingin Linnanmäellä sunnuntaina sattuneen joukkotappelun kulkua.

Helsingin poliisin päivystävän komisarion mukaan tapauksesta on tehty rikosilmoitus. Poliisi ei kuitenkaan vielä kertonut tarkemmin, miten tapauksen tutkinta etenee.

Linnanmäellä Helsingissä syntyi sunnuntaina alkuillasta uhkaava tilanne, kun iso joukko nuoria alkoi tapella huvipuistolaitteen jonossa syttyneen kiistan vuoksi.

Tiettävästi yksi nuori loukkaantui lievästi, mutta sivulliset ja huvipuiston omaisuus eivät joutuneet tappelijoiden tielle.

Nujakka alkoi ilmeisesti etuilusta Kieputin-laitteen jonossa, mikä jakoi ison joukon ulkomaalaistaustaisia nuoria kahteen leiriin. Poliisi kertoo, että tappeluun olisi osallistunut jopa 150 nuorta, jotka olivat iältään 10–20-vuotiaita.

Linnanmäen toimitusjohtaja Risto Räikkösen mielestä varsinaisessa tappelussa oli mukana korkeintaan parikymmentä nuorta. Räikkönen kuvailee tappelua lähinnä käsirysyksi, jossa ei käytetty mitään kättä pidempää.

Toimitusjohtajan mukaan tilanne ei päässyt riistäytymään käsistä, mutta poliisi katsoi parhaaksi sulkea huvipuiston kello 19.10.

Alue saatiin tyhjennettyä rauhallisissa tunnelmissa reilun puolen tunnin aikana. Hätäkeskus oli saanut tappelusta tiedon hieman ennen kello seitsemää.

Poliisi ei ottanut ketään kiinni tappelun vuoksi.

_____________________________________________

Uusi Suomi: Linnanmäen tappelu: Kieputin-riita jakoi maahanmuuttajat

Poliisi alkaa tänään selvittää Helsingin Linnanmäellä sattuneen joukkotappelun kulkua.

Helsingin poliisin päivystävän komisarion mukaan tapauksesta on tehty rikosilmoitus. Poliisi ei kuitenkaan vielä kertonut tarkemmin, miten tapauksen tutkinta etenee.

Linnanmäen huvipuiston eiliseen joukkokahakkaan osallistui poliisin eilisen arvion mukaan jopa 150 maahanmuuttajataustaista nuorta. Nujakka alkoi ilmeisesti etuilusta Kieputin-laitteen jonossa, mikä jakoi ison joukon ulkomaalaistaustaisia nuoria kahteen leiriin. Tappelussa loukkaantui lievästi yksi nuori.

Poliisi ei ole ottanut ketään kiinni. Päivystävän komisarion mukaan tilanne huvipuistossa oli sekava ja olisi ollut hankala osoittaa tiettyjä tappeluun syyllisiä.

Huvipuisto jouduttiin sulkemaan tunnin etuajassa tappelun vuoksi. Sivulliset eivät kuitenkaan joutuneet tappelijoiden tielle.

Linnanmäen toimitusjohtaja Risto Räikkösen mielestä varsinaisessa tappelussa oli mukana korkeintaan parikymmentä nuorta. Räikkönen kuvailee tappelua lähinnä käsirysyksi.

______________________________________________

Iltalehti/STT: Linnanmäellä kahakoitiin kahteen otteeseen

Suurempaan, illansuussa käytyyn joukkotappeluun epäillään osallistuneen kahdeksan nuorta. Rikosilmoituksen mukaan somalialais- ja irakilaistaustaisten nuorten kahakka alkoi etuilusta jonossa.

Aiemmin päivällä huvipuiston Vekkulassa puhkesi lasten välinen kahnaus, jossa epäillään pahoinpidellyn mustelmille kahta yksitoistavuotiasta tyttöä ja yhtä seitsenvuotiasta poikaa. Asianomistajien mukaan tekijöinä oli kymmenkunta 4-14-vuotiasta somalialaista.

---

Iltalehti: Linnanmäen rähinästä ei korvauksia

Linnanmäki korostaa olevansa syytön mellakkaan.

- Ihmisillä toivoisi olevan sen verran sydämensivistystä, ettei huvipuistoon tultaisi tappelemaan, Linnanmäen toimitusjohtaja Risto Räikkönen toteaa.

Eilisen joukkotappelun vuoksi Linnanmäelle on vyörynyt palautepostia. Osa asiakkaista vaatii korvauksia, koska huvipuisto sulki ovensa etuajassa. Vaatimuksia on tullut 20 - 30. Räikkösen mukaan korvauksia ei ole luvassa.

- Emme korvaa mitään. Tilanne on ihan sama kuin jos joku tulee rähisemään sinun kotiisi. Me emme mahda tälle tilanteelle mitään.

Räikkönen ei usko, että entistä tiukemmilla turvatoimilla voitaisiin ehkäistä tällaisia yhteenottoja. Sen sijaan hän peräänkuuluttaa harkittua ja järkevää maahanmuuttopolitiikkaa. Räikkösen mielestä kotouttaminen täytyy hoitaa nykyistä paremmin.

- Muuten tällaisia tilanteita tulee jatkossa entistä enemmän, se on varma.

Räikkönen ei usko, että tappelulla on vaikutusta Linnanmäen kävijämääriin.

_____________________________________________

YLE Uutiset: Kurdit: Somalien kanssa jännitteitä ennenkin

Ulkomaalaisvähemmistöjen edustajat tuomitsevat sunnuntai-iltana Linnanmäellä tapahtuneen joukkotappelun.

Tappeluihin osallistui kymmeniä maahanmuuttajataustaisia nuoria, jotka ovat juuriltaan ainakin somaleja ja kurdeja. Kurdien mukaan ryhmien välillä on ollut ennenkin jännitteitä, koska jotkut hyvin uskonnolliset somalit saattavat opastaa maallistuneempia kurdeja pukeutumisessa ja käytöksessä.

Ilta-Sanomien haastatteleman kurdinaisen mukaan yksi tappeluista sai alkunsa etuilusta jonossa ja huivin käyttöä koskeneesta sanailusta. 25-vuotiaan kurdinaisen kertomuksen mukaan somalit haukkuivat kurdinaisia pettureiksi, koska nämä eivät muslimeina käytä huiveja. Toisen osapuolen näkemys tappelun syistä ei ole tiedossa.

YLE Uutisten haastattelemat kurdit eivät ole yllättyneitä jännitteistä somalien kanssa. Heidän mukaansa jotkut somalit ovat aiemminkin puuttuneet maallistuneiden muslimien tapoihin. Eräs kurdinainen kertoo tapauksesta, jossa somali puuttui musiikin kuunteluun suomen kielen kurssilla.

- Kun olin suomen kielen kurssilla, oli sama ongelma. Eräs somalialainen esti meitä kuuntelemasta musiikkia, koska hänen mielestään islamilaisen lain mukaan se on kielletty.

Nainen ei halua kertoa nimeään julkisuuteen, koska ei halua loukata somalitaustaisia työtovereitaan.

Ystävyysseura tuomitsee väkivallan

Suomalais-kurdilaisen ystävyysseuran puheenjohtaja Sabah Abbas Ali kertoo kuulleensa useista vastaavista tapauksista aiemminkin.

- Valitettavasti tämä ei ollut ainutkertainen. Se mitä eilen tapahtui Linnanmäellä, on tapahtunut aiemminkin.

Esimerkin Ali kertoo Vuosaaren uimahallista, jossa kurdinaisen pukeutuminen bikineihin oli aiheuttanut konfliktin. Ystävyysseuran puheenjohtaja saa aina silloin tällöin yhteenottoja tapauksista, joissa uskonnollinen muslimi puuttuu maallistuneen kurdin pukeutumiseen ja tekemisiin.

Lehtitietojen varassa oleva Ali tuomitsee kaikkien tappelupukarien käytöksen ja korostaa, ettei vaatetukseen puuttuminen oikeuta ketään väkivaltaan.

- Molemmat osapuolet ovat käyttäytyneet täysin väärin, hän kommentoi sunnuntain uutisia.

Hän myös haluaa tähdentää, etteivät kaikki somalit toki puutu toisten uskonnollisiin tapoihin ja että hänellä on läheisiä somaliystäviä.

Kysymys enemmän itsetunnosta kuin huiveista

Somalitaustainen nuorisotyöntekijä Mohamed Xadar Mukhtar Abdi kummastelee kurdien kokemuksia.

- Muslimitytöt ovat olleet kavereita, vaikka toiset eivät käytä huivia ja toiset käyttävät. Ihan hyvin ovat tulleet toimeen mielestäni.

Nuorison kanssa työskentelevä Abdi uskoo, että sunnuntain tapahtumissa oli kyse enemmän itsetunnosta ja ryhmään kuulumisesta kuin huiveista. Hän huomauttaa, että joukossa tyhmyys tiivistyy.

- Jos kaksi ihmistä eivät ymmärrä toisiaan, niin tietysti omat kaverit ja kaveriporukat puolustavat toista ja asettuvat oman kaverin puolelle.

_________________________________________________

YLE Helsinki: Linnanmäen tappelijat olivat hyvin nuoria

Poliisi tutkii Linnanmäen sunnuntaisia tappeluita kahtena eri tapauksena. Toinen tappeluista tapahtui jo puoli kolmen aikaan hyvin nuorten ulkomaalaistaustaisten tyttöjen ja poikien välillä.

Kummassakin tappelussa oli mukana somalialaistaustaisia ja irakilaistaustaisia nuoria. Aiemmin sattunut tappelu oli pienimuotoisempi kuin jälkimmäinen, johon osallistui enemmän nuoria.

Aiemmassa tappelussa kaikki kolme pahoinpideltyä olivat kaikki Suomen kansalaisia, joista kaksi irakilaistaustaisia. Tapauksen tekijöitä ei tunneta, mutta iältään he olivat 4–14 vuotiaita ja somalialaistaustaisia.

Jälkimmäiseen tappeluun osallistuneet tytöt ja pojat olivat noin 10–20 -vuotiaita.

– Kyllä tämä on hyvin yllättävää, että sekä epäillyissä että asianosaisissa on hyvin nuoria henkilöitä. Asianomistajat ovat iältään 7- ja 11-vuotiaita ja asianomistajien kertoman mukaan tekijät ovat 4–14 -vuotiaita, kertoo pienimuotoisemman tappelun tutkinnanjohtaja Jouni Niskanen Helsingin poliisista.

Myöhemmässä tilanteessa iltaseitsemän aikaan kaikki kymmenen epäiltyä ovat somaleita. Tappelussa iskuja on annettu puolin ja toisin.

Poliisi kuulee päivän aikana kahakkaan osallistuneita ja silminnäkijöitä. Kyseessä oli poliisin mukaan maahanmuuttajataustaisten nuorten väliset kahakat, jotka saivat alkunsa huvipuistolaitteiden jonossa etuilemisesta.