torstai 1. heinäkuuta 2010

Demari: Ziko Islam: Suomi on hyvä maa

Demari: Ziko Islam: Suomi on hyvä maa 1.7.2010

Joen Pizza Special yrityksen omistaja Ziko Islam, jonka synnyinmaa on Bangladesh, pitää Suomea hyvänä maana.

Tämä Koskikadun ja Koulukadun risteyksessä oleva pizzapaikka on ollut hänen kaksi vuotta. Miehellä on ikää 36 vuota ja hän on suorittanut lukion kotimaassaan. Zikolla on vaimo ja kaksi lasta, poika ja tyttö. Englanti sujuu paremmin kuin suomenkieli, toistaiseksi.

Yrityksessä työskentelee myös hänen nuorempi veljensä Alam Sabbir, jonka ikä on 25 vuotta. Alam kertoo, että veljesten tie kulki Suomeen siksi, että yksi heidän veljistään asuu Helsingissä. Alam puhuu sujuvasti suomea, sillä hän kävi pari vuotta kielikoulua. Hän on ammattikoulun kirvesmieslinjan suorittanut, mutta niin pizzan paisto kuin yrityksen paperiasiat sujuvat mieheltä.

Haastatteluhetkellä ravintolassa kävi asiakkaita hiljakseen. Kaikki kehuivat tarjottavia ruokia herkullisiksi. Yrittäjän mielestä enemmänkin asiakkaita saisi käydä, mutta lama puree tätäkin yritystä.

Rasismista riesaa

Vaikka molemmat veljekset ovat tyytyväisiä suomalaiseen elämänmuotoon, niin heidän ulkomaalaisuudestaan on ollut haittaakin. Tänä vuonna on jo kaksi kertaa heidän autonrenkaitaan puhkottu. Viime vuonna rikottiin ravintolan ikkunoita.
Kun miehiltä kysyy Bangladeshin ja Suomen eroja, niin lämpötila on hyvinkin erilainen. Alam toteaa, että nytkin siellä on 40 astetta lämmintä. Toinen ero on väkimäärä. Heidän kotimaassaan on aina tungosta ja meteliä. Mutta väkivaltaisuus on vähentynyt.

Bangladesh on muslimimaa, vain pieni osa väestöstä on hinduja. Muslimimaaksi Bangladesh on erikoinen, sillä sen pääministerinä on nainen Sheik Hasina, ja 300 jäsentä käsittävässä parlamentissa on 50 naispaikkaa. Naisten pukeutuminen on myös vapaata. Joensuussa ei ole varsinaista moskeijarakennusta, mutta muslimien uskonnollisia tilaisuuksia pidetään vuokratussa tilassa, joka toimii moskeijana. Alam kertoo, että Joensuussa on 42 Bangladeshista muuttanutta henkilöä, joukossa on myös opiskelijoita. ja Suomessa heitä on kaikkiaan noin 3000.

Miehellä on haaveena, että jonakin päivänä hänellä on suuri ravintola joko Joensuussa tai jossain muualla maassamme. Molemmat miehet toteavat, että entiseen kotimaahansa verraten Joensuu on rauhallinen ja turvallinen asuinpaikka, kunhan muukalaisvihamielisyys saadaan kitkettyä pois.

Maistuvaa ruokaa

Jutuntekohetkellä eräs anonyyminä esiintyvä viehättävä rouva kertoi, että hän pistäytyy ruokailemassa Pizza Specialissa silloin tällöin, sillä hänen kotinsa on ihan lähellä. Palvelu on kuulemma ihan kohdallaan ja tarjottava ruoka on nautittavaa. Pizzeria tarjoaa myös maittavia lounaita. Tämä asiakas on perheellinen ja hän sekä opiskelee että käy työssä, joten valmiin ruuan ääreen on joskus mukava saapua.

Anssi Keinänen on Itä- Suomen yliopiston professori. Oikeustiede on hänen alaansa, jota hän sekä tutkii että opettaa Joensuussa. Hän ei käy säännöllisesti, mutta muutaman kerran vuodessa ruokailemassa täällä. Hyvin tuntuu pizza maistuvan myös nuorelle professorille. Oikeusoppineena hän ihmettelee Joensuussa esiintyvää rasismia. Keinänen korostaa, että me tarvitsemme juuri näitten veljesten kaltaisia ahkeria ja tunnollisia ihmisiä, jotka tekevät työtä, maksavat veronsa ja vielä työllistävät muitakin. Kuopiolaiselle Anssi Keinäselle Joensuu on tuttu kaupunki, sillä hän aloitti lakiopintonsa Joensuun yliopistossa vuonna 1997 ja työura käynnisty vuonna 2001.