keskiviikko 15. syyskuuta 2010

MTV3: Jopa 200 ulkomaalaista rikollista kiinni jättioperaatiossa

MTV3: Jopa 200 ulkomaalaista rikollista kiinni jättioperaatiossa 15.9.2010

Suomessa otettiin kesäkuukausina kiinni jopa 200 ulkomailta tullutta rikollista. Näin arvioi poliisijohtaja Robin Lardot.

Viranomaisten toteuttamassa operaatiossa on etsitty mahdollisia rikoksentekijöitä muun muassa Helsinkiin saapuvan satamaliikenteen seasta. Rikollisten maahanpääsy on pyritty estämään jo satamassa.

Hanke on poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen yhteinen. Siinä on isketty erityisesti Baltian maista, Puolasta ja Romaniasta tulevien rikollisten toimintaan. Suomenlahden yli tulleiden rikollisten tekemien rikosten määrä on kasvanut sen jälkeen, kun Baltian maat kolme vuotta sitten liittyivät Schengen-sopimukseen ja rajatarkastukset poistettiin.

Poliisin mukaan hankkeen tarkoituksena on antaa rikollisille selkeä viesti, ettei Suomeen kannata tulla. Täällä on suuri riski jäädä kiinni.

_________________________________________________

Uusi Suomi: Hit and run -rikollisuus ryöpsähti Suomeen

Ulkomaalaisten omaisuusrikollisten tehojäljitys on johtanut parinsadan epäillyn kiinniottoon. Poliisin mukaan ns. Koppi-projekti paljasti lukuisia rikossarjoja, joissa tekijät tyhjensivät asuntoja arvotavarasta ja pyrkivät häipymään nopeasti maasta.

Epäiltyjä etsittiin muun muassa Helsinkiin saapuvan liikenteen seasta. Viranomaisilla oli kuudensadan potentiaalisen rikollisen lista, jota verrattiin maahan tuleviin. Listalla oli lähinnä virolaisia, romanialaisia, liettualaisia ja latvialaisia.

Joitain epäilyttäviä henkilöitä käännytettiin jo satamassa. Jos tämä ei ollut mahdollista, tulijoita pyrittiin tarkkailemaan.

Kesäkuussa alkanut projekti toi selvästi esiin, mistä niin sanotuissa hit and run -keikoissa on kyse. Poliisin mukaan omaisuusrikosten sarjat olivat selvästi johdettuja ja suunniteltuja. Suomea risteiltiin pikavauhtia ympäriinsä rikoksia tehden ja poistuttiin rajan taakse jopa eri puolella maata. Eräällä keikalla rikolliset etenivät Turun satamasta pohjoisimpaan Lappiin ja sieltä Norjaan.

–Yksittäiset poliisilaitokset eivät pysty näitä tutkimaan, vaan ne jäävät pimeäksi. Tutkinta vaatii rikosten sarjoittamista, sanoi poliisitarkastaja Tarmo Lamminaho tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.

Välivarastoista teille tietämättömille

Rikollisryhmät jakavat usein tehtävät niin, että eri henkilöt hoitavat tiedustelun, murrot ja saaliin kuljettamisen pois maasta. Koppi-projektissa löydettiin välivarastoja, joihin tavaraa oli säilötty.

Poliisin mukaan tekojen suunnittelijat ovat usein itse mukana käytännön työssä ja myös heitä saadaan kiinni.

–Esimerkiksi Liettuassa on pieni kylä, josta kymmeniä rikollisia lähtee ja palaa keikkojen jälkeen takaisin, kertoo Lamminaho.

Suomalaisiin rikollisiin hit and run -ryhmillä näyttää olevan hyvin vähän kytköksiä. Kodeista ja liiketiloista varastetut tavarat valuvat teille tietämättömille esimerkiksi Liettuaan ja Valko-Venäjälle.

Murtojen määrä kasvussa

Suomenlahden yli tulleiden rikollisten tekemät rötökset ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Baltian maat liittyivät Schengen-sopimukseen kolme vuotta sitten ja rajatarkastukset poistettiin.

Noin neljäsosa asuntomurtojen tekijöistä on poliisin mukaan ulkomaalaisia. Viime vuonna tehtailtiin yhteensä noin 3600 asuntomurtoa ja määrä näyttää jopa kasvavan tänä vuonna.

Poliisin mukaan rikollisten nopeat iskut ovat mahdollisia esimerkiksi siksi, että Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöi päivittäin yli 30 laivavuoroa.

Koppi-projektissa rikoksia ovat selvittäneet poliisi, Tulli, Rajavartiolaitos ja valtakunnansyyttäjänvirasto. Myös Viron, Latvian ja Ruotsin viranomaiset sekä Europol ovat olleet mukana.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan rikollisille on haluttu antaa viesti, ettei Suomeen kannata tulla.

Projekti loppuu syyskuussa. Keskusrikospoliisin mukaan tavoitteena on, että siinä opitut käytännöt saataisiin osaksi myös normaalia arkea.