torstai 2. joulukuuta 2010

Verkkouutiset: Hyvä persut! Muistakaa äänestää kehitysavun puolesta!

Verkkouutiset: Hyvä persut! Muistakaa äänestää kehitysavun puolesta! 2.12.2010

Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) ei laita juurikaan painoarvoa perussuomalaisten puheille turvapaikanhakijoiden auttamisesta lähellä kotimaata.

Kansanedustaja Pietari Jääskeläinen (ps.) esitteli tiistaina perussuomalaisten "patenttiratkaisun" pakolaisten kotouttamisongelmiin.

Puolueen mielestä Suomen ei tulisi vastaanottaa lainkaan turvapaikanhakijoita, vaan turvapaikkaa tarvitsevat tulisi kotouttaa lähellä kotimaataan.

- Aina kun sanotaan, että ihmisiä autetaan lähellä, niin odotan, että hyvä, muistakaa sitten äänestää korkeamman kehitysyhteistyömäärärahan puolesta eduskunnassa, sanoo Pekka Haavisto Verkkouutisille.

- Minä en ole huomannut, että perussuomalaiset olisivat äänestäneet vielä kertaakaan korkeampien kehitysyhteistyömäärärahojen puolesta tai tehneet siitä aloitetta. Puhutaan, että autetaan siellä kotona, mutta siihen ei osoiteta varoja. Minä en tällaiselle puheille pane paljon arvoa, jos ei siinä ole jotain esitystä.

Suomi on varannut kehitysyhteistyöhön 965,6 miljoonaa euroa tälle vuodelle.

Jos esimerkiksi pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottoon tälle vuodelle budjetoitu 102,4 miljoonaa euroa käytettäisiin pakolaisten kotouttamiseen lähellä heidän kotimaataan, tarkoittaisi se kymmenen prosentin korotusta kehitysyhteistyömäärärahoihin.

EU:n systeemi poskellaan

Haaviston mielestä turvapaikanhakijoiden kohtelun pitäisi olla samanlaista kaikkialla Euroopan unionissa.

Hänen mielestä nykyjärjestelmä ei toimi. Sen jälkeen, kun ihminen on päässyt Schengen-alueelle, hän voi päättää, mistä maasta hakee turvapaikkaa.

- Pohjoismaat on ollut yksi suosittu kohde, eli mennään sellaiseen maahan, jossa tiedetään, että saadaan oikeudenmukainen kohtelu. Tässä on mielestäni EU:n systeemi poskellaan.

Hänen mielestä EU-mailla tulisi olla yhtenäiset standardit, minkä verran rahaa turvapaikanhakijoille maksetaan ja minkä verran materiaalista tukea hakemuksen käsittelyaikana annetaan.

- Minun mielestäni painetta pitäisi olla EU:n suuntaan, että nämä systeemit olisivat yhtenevät.

Vähintään tuhat kiintiöpakolaista

Perussuomalaisten mielestä Suomen tulisi vastaanottaa ainoastaan kiintiöpakolaisia. Haavisto huomauttaa, että se olisi kansainvälisten sopimusten vastaista.

- Kyllähän niiden (turvapaikanhakijoiden) joukossa on aitoa apua tarvitsevia ihmisiä, jotka täyttävät kaikki YK:n pakolaiskriteerit.

Haaviston mielestä kiintiöpakolaisia pitäisi ottaa vähintään tuhat vuosittain nykyisen 750 sijaan.

- Se on aika matala se kiintiö, minkä verran kiintiöpakolaisia otetaan. Minulla on aina ollut hirveän suuri sympatia tätä YK-systeemiä kohtaan. He ovat helisemässä pitkään jatkuneissa kriiseissä, joissa ihmiset ovat leireillä vuosia tai vuosikymmeniä. Jotta UNHCR:n (YK:n pakolaisavun) toiminta voisi jatkua, niin siellä pitää olla joku reikä ulos ratkaisemattomista kriiseistä. Sen vuoksi itse toivoisin, että me voisimme tässä auttaa YK:ta enemmänkin.

Hän ottaa esimerkiksi burmalaiset Thaimaan pakolaisleirillä.

- Thaimaa ei päästä heitä ulos leiriltä, että he voisivat toimia Thaimaassa vapaasti ja Burmaan heillä ei ole paluuta. Minua on tällaisten ihmisten kohtalo surettanut. Ihmisten elämä hukkaantuu paikoissa, missä heillä ei ole paluuta entiseen, mutta mitään uutta ei ole tarjolla.

Tietotaitoa takaisin Somaliaan

Haavisto kertoo ehdottaneensa ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Paavo Väyryselle (kesk.), että Suomi voisi tukea tietotaidon viemistä Somaliaan.

- Olen itse käynyt katsomassa Hargeysassa, kuinka Suomesta takaisin muuttaneet somalit ovat panneet pystyyn yliopiston ja ovat mukana liiketoiminnassa siellä.

Haavisto näkee, että Suomen somaliväestön tietotaidon ja osaamisen voisi yhdistää kehitysyhteistyön tavoitteeseen vakauttaa Somalia ja luoda sinne työpaikkoja. Hänen mielestä sitä varten tarvittaisiin kehitysohjelma.

- Sieltä on lähtenyt koulutetut, osaavat intellektuellit sodan jaloista pois. Nyt kun jotkut alueet ovat rauhallisia, näitä ihmisiä tarvittaisiin kipeästi auttamaan jälleenrakennuksessa.

Haavisto korostaa, että kyse ei olisi pakotetusta paluumuutosta, vaan mahdollisuudesta. Väyrynen ei Haaviston mielestä ole ainakaan vielä lämmennyt idealle.