torstai 2. joulukuuta 2010

YLE: Leikkipuistot aloittavat suomen kielen opetuksen maahanmuuttajaäideille

YLE Helsinki: Leikkipuistot aloittavat suomen kielen opetuksen maahanmuuttajaäideille 2.12.2010

Helsinki aloittaa kotona olevien maahanmuuttajaäitien suomenkielen opetuksen leikkipuistoissa ensi vuonna. Äidit saavat opetusta 2-3 kertaa viikossa.

Opetusta antavat työväenopiston ja Helsingin aikuislukion opettajat. Kaupunki perustelee opetuksen aloittamista sillä, että se edistää maahanmuuttajaäitien opiskelun aloittamista tai työllistymistä.

Apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen sanoo, että opetus on tarkoitus aloittaa ensi vuoden elokuussa.

Kieliopetukselle tulee hintaa noin 250 000 euroa.

Selvitysten mukaan suurin osa lapsiaan kotona hoitavista maahanmuuttajavanhemmista haluaa opiskelemaan tai työhön kodin ulkopuolelle., mutta esteenä on suomen tai ruotsin taidon puuttuminen.

Viime vuonna 12 prosenttia vanhempainpäivärahaa tai kotihoidontukea saavista helsinkiläisistä oli maahanmuuttajia. Joukossa oli 120 maan kansalaisia, pääosin eurooppalaisia.

Maahanmuuton syyt ja tulijoiden koulutustaso vaihtelevat. Kaupungin tekemän selvityksen tulokset osoittavat, että käsitys monilapsisten perheiden heikosti koulutetuista pakolaisäideistä kuvaa vain pientä osaa kaikista maahanmuuttajaäideistä.

Apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haataisen mukaan leikkipuistot ovat niin hieno suomalainen innovaatio, että niiden yhteydessä on luontevaa järjestää äideille suomenkielen opetusta.

– Samalla lapset pääsevät mukaan omaa kotoutumistaan edistävään toimintaan. Kielen ja yhteiskunnan säännöt hallitseva äiti pystyy parhaiten tukemaan lastensa koulunkäyntiä.