keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Keskisuomalainen: Kinnula sulki ovet kongolaisilta

Keskisuomalainen: Kinnula sulki ovet kongolaisilta 2.2.2011

Yli vuoden vellonut keskustelu pakolaisten vastaanottamisesta Kinnulaan sai maanantaina päätöksensä, kun kunnanvaltuusto päätti äänin 12-5, ettei Kinnulaan oteta haavoittuvassa asemassa olevia kiintiöpakolaisia Kongosta. Kunnanhallitus oli yksimielisesti esittänyt, ettei pakolaisia oteta.

Kinnula päätti lähteä pohjustamaan tulevaa pakolaispäätöstöstään vuosi sitten. Pakolaisten asiaa ajoi varsinkin kunnanjohtaja Juha Urpilainen. Sisäministeriön rahoituspäätös pakolaishankkeelle oli myönteinen, joten pakolaiset olisivat tuoneet kunnalle valtiolta merkittävän tukipaketin. Kunnanjohtajan mielestä Kinnula tarvitsee uusia asukkaita, ja pakolaisetkin olisivat tuoneet kunnan kehittämiseen oman panoksensa sosiaalisilla verkostoillaan ja uusina työpaikkoina.

Päätöksessä painoivat kunnanhallituksen perustelut: kunnan pieni koko, syrjäinen sijainti ja taloudelliset edellytykset. Lisäksi moitittiin kuntalaisten sivuuttamista asian valmistelussa. Muodollista valmistelua olisikin ollut vaikea moittia, kun rahoituspäätökset olivat kunnossa.

Kinnulan päätös syntyi kunnallisdemokratian mukaisesti ja selkein numeroin. Silti taustalla lienee vaikuttanut myös se, että käsillä on vaalikevät ja maahanmuuttovastaiset äänenpainot ovat yleistyneet koko maassa.