maanantai 11. huhtikuuta 2011

Suomenmaa: Monen kulttuurin kyläkoulu

Suomenmaa: Monen kulttuurin kyläkoulu 11.4.2011

Koulun oppilaista peräti 40 prosentilla on maahanmuuttajatausta. Kontiolahdelle, Paiholan vastaanottokeskukseen tulleiden maahanmuuttajalasten määrä on pikku hiljaa 2000-luvulla kasvanut. Samaa tahtia myös Ahokkalan koulun oppilasmäärä.

Koulussa on kolme opetusryhmää, ykköskakkoset, kolmosneloset ja viitoskuutoset sekä peräti kolme maahanmuuttajataustaisille lapsille tarkoitettua valmistavaa luokkaa. Kaikkiaan oppilaita on 75.

Eri puolilta maailmaa tulevat oppilaat tulevat eri aikoihin ja ovat eri-ikäisiä. Valmistavalla luokalla opiskellaan suomea ja koulunkäyntitaitoja, varsinkin luku- ja kirjoitustaitoa.

Osa lapsista on käynyt esikoulua Suomessa, osa tullut vasta kaksi viikkoa sitten maahan. Eniten maahanmuuttajataustaisia lapsia on tullut Kongosta ja Somaliasta.

Koulunkäynnin haasteita helpottaa valmistava luokka. Jokaisella tulokkaalla on henkilökohtainen opetussuunnitelma.

Rehtori Päivi Hukka kiittelee Kontiolahden asennetta maahanmuuttajalasten koulutuksessa. Valmentava opetus ei ole itsestään selvyys kaikissa maahanmuuttajataustaisia lapsia kouluttavissa oppilaitoksissa.

– Koululautakunta on antanut hyvää palautetta. Valmistava koulutus on saatu budjettiin omaksi tehtäväalueekseen. Valmistavan luokan oppilaat saavat korvamerkittyä valtionosuutta kaksi kertaa enemmän. Yleisopetukseen siirtyneillä mmt-oppilailla on 20 prosenttia enemmän valtionosuutta.

ULLA KOKKONEN

Lisää aiheesta perjantain Suomenmaassa