maanantai 7. marraskuuta 2011

Aamulehti: Syyte: Kiinalaiset työskentelivät Ideaparkissa 7 päivää viikossa nälkäpalkalla

Aamulehti: Syyte: Kiinalaiset työskentelivät Ideaparkissa 7 päivää viikossa nälkäpalkalla 7.11.2011

Lempäälän Ideaparkissa sijainneen Tai Wan Buffet -nimisen ravintolan yhdeksälle kiinalaiselle työntekijälle teetettiin syyttäjän mukaan töitä seitsemänä päivänä viikossa ilman asiaankuuluvia ylityö- ja pyhätyölisiä.

Lisäksi ravintolan omistanut kiinalainen mies sekä pitkään ravintolassa työskennellyt nainen maksoivat työntekijöilleen palkkaa korkeintaan puolet ja alimmillaan vain kolmanneksen siitä, mitä työehtosopimuksen mukaan olisi pitänyt maksaa.

Yrityksessä ei pidetty työaikakirjanpitoa, ja ennen kesää 2010 työntekijöille ei tarjottu työterveyshuoltoa. Osa työntekijöistä työskenteli arkisin 10.00–20.00 tai 9.30–21.00 ja viikonloppuisin 12.00–18.00 tai 11.00–20.00.

Keski-ikäiselle naiselle ja miehelle luettiin maanantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa syytteet kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä. Aiemmin perjantaina oikeudessa käsiteltiin saman kaksikon ravintolaan liittyviä talousrikossyytteitä. Syyttäjä vaatii syytetyiltä takaisin 311 000 euron rikoshyötyä ja rangaistusta kirjanpitorikoksesta sekä törkeästä veropetoksesta. Maksamattomista palkoista yritykselle kertyi vuosien aikana rikoshyötyä yli 200 000 euroa. Syyte koskee vuoden alusta 2008 kesään 2011 jatkuneita rikosepäilyjä.

Syyttäjän mukaan kaksikko käytti työntekijöidensä kielitaidottomuutta ja tietämättömyyttä suomalaisesta yhteiskunnasta hyväkseen laittomia työsopimuksia laadittaessa.

Syyttäjän mukaan syytetyt käyttivät hyväkseen myös työntekijöiden taloudellista ahdinkoa. Tarjoilijoista suurin osa asui Suomessa jo ennen työskentelyä. Huonoimmassa asemassa olivat kouluttamattomat kokit, jotka kaksikko värväsi Kiinasta. He maksoivat suuria summia päästäkseen Suomeen.

Kokeista kolme asui kaksiossa Valkeakoskella. He eivät syyttäjän mukaan juuri poistuneet asunnosta kuin töihin tai asioille työantajansa valvovan silmän alla.

Syytetty kaksikko kiistää, että työntekijöitä olisi kohdeltu väärin. Nainen lisäksi kiistää olleensa minkäänlaisessa vastuuasemassa yrityksessä.