tiistai 1. toukokuuta 2012

Kansan Uutiset: Arhinmäki enteili vasemmistokäännettä

Kansan Uutiset: Arhinmäki enteili vasemmistokäännettä 1.5.2012
Paavo Arhinmäki: Tarvitaan markkinoiden ylivallan vastainen kansanliike

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki näki vappupuheissaan merkkejä vasemmiston uudesta noususta Suomessa ja Euroopassa. Suomessa rohkaisua antoi tuore gallup, jossa molempien työväenpuolueiden kannatus on nousussa. Vasemmiston kannatus on tällä hetkellä viime eduskuntavaalien tulosta paremmalla tasolla.

[...]

Vasemmiston nousua Arhinmäki piti välttämättömänä, koska koko Eurooppa on nyt nähnyt, mitä yltiöliberalistinen talouspolitiikka tuo tullessaan

– Mitä seuraa siitä, kun kapitalismin kriisiä ratkotaan tuomalla lisää kapitalismia. Siksi käännös vasemmalle ei ole mahdollinen vain Ranskassa, vaan muuallakin Euroopassa, myös täällä Suomessa.

Vasemmiston ehdokas Jean-Luc Melenchon teki selväksi, että vasemmistolla on kaksi vastustajaa ylitse muiden. Ne ovat ylikansallinen markkinakapitalismi yhtäältä ja rasistinen äärioikeisto toisaalta.

– Tämän hetken Euroopassa, myös Suomessa rasistinen äärioikeisto syyttää yhteiskunnan ongelmista vieraita kulttuureja, maahanmuuttajia ja muita vähemmistöjä. Äärioikeisto etsii viattomia syntipukkeja. Mutta yhteiskunnan heikkoja ei puolusteta potkimalla vielä heikompia. Politikointi toisten ihmisarvolla on yksinkertaisesti väärin, se on ihmisyyden vastaista eikä ratkaise yhteiskunnan ongelmia, korosti Arhinmäki.

[...]

_______________________________________


Paavo Arhinmäki: Tarvitaan markkinoiden ylivallan vastainen kansanliike

Tänä vappuna minulla on ollut kunnia puhua Tampereella, Kankaanpäässä ja Sastamalassa. Ja näin puhe kuului kokonaisuudessaan.

[...]

“Ikkunat auki Eurooppaan”, sanoivat 1920-luvun Tulenkantajat, aikansa merkittävä sivistys- ja kulttuurityöntekijöiden ryhmä. Tulenkantajat kapinahenkisinä tunsivat kuuluvansa “uuteen eurooppalaiseen sukupolveen”, jonka tehtävä oli murtaa menneisyyden painolasti ja liittää suomalainen kulttuuri eurooppalaiseen kulttuuriin. Toisaalta he kokivat myös tehtäväkseen rakentaa Suomen kulttuurielämä suomalaisuuden pohjalta.

Kuten tiedätte, osa Tulenkantajista kannatti myös nykyään vasemmistolaisina pidettyjä arvoja.

Onko tässä suomalaisen yhteiskunnan hetki avata uusi ikkuna Eurooppaan ja antaa vasemmistolaisen tuulen puhaltaa pohjolaan asti?

[...]

Koko Eurooppa on nyt nähnyt, mitä yltiöliberalistinen talouspolitiikka tuo tullessaan. Mitä seuraa siitä, kun kapitalismin kriisiä ratkotaan tuomalla lisää kapitalismia. Siksi käännös vasemmalle ei ole mahdollinen vain Ranskassa, vaan muuallakin Euroopassa, myös täällä Suomessa.

Vasemmisto kehotti Ranskassa ihmisiä ottamaan takaisin vallan, joka heille demokraattisessa yhteiskunnassa kuuluu.

Vasemmiston ehdokas Melenchon teki selväksi, että vasemmistolla on kaksi vastustajaa ylitse muiden. Ne ovat ylikansallinen markkinakapitalismi yhtäältä ja rasistinen äärioikeisto toisaalta.

Palaan hetkeksi yhdeksänkymmenen vuoden taakse, aiemmin jo mainitsemiini Tulenkantajiin. He vaativat sananvapautta aikana, jolloin toisinajattelijoiden äänet pyrittiin tukahduttamaan. He ottivat aktiivisesti kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja asettuivat kansallismielisiä arvoja vastaan. Ihmisoikeudet, mielipiteenvapaus, sodanvastaisuus ja demokratia olivat heidän keskeisiä vaatimuksiaan.

Tämän hetken Euroopassa, myös Suomessa rasistinen äärioikeisto syyttää yhteiskunnan ongelmista vieraita kulttuureja, maahanmuuttajia ja muita vähemmistöjä. Äärioikeisto etsii viattomia syntipukkeja.

Mutta yhteiskunnan heikkoja ei puolusteta potkimalla vielä heikompia. Politikointi toisten ihmisarvolla on yksinkertaisesti väärin, se on ihmisyyden vastaista eikä ratkaise yhteiskunnan ongelmia.

Puheet ja teot, joita emme uskoneet enää sivistysvaltiossa olevankaan, ovat meidän arkipäiväämme. Vihaa ei voi kieltää laeilla, eikä populistia puhumasta, mutta nyt kaivataan avointa yhteiskuntaa, tasa-arvoa ja solidaarisuutta tukevaa politiikkaa.

[...]

Me Vasemmistossa lähdimme viime kesänä hallitukseen erikoislaatuisessa tilanteessa Suomen historiassa. Kaikki puolueet kärsivät tappioita, kuka enemmän, kuka vähemmän. Voittajapuolueita oli vain yksi, mutta se hylkäsi äänestäjille lupaamansa muutoksen heti vaalien jälkeen.

Vaalien suurin ja ainoa voittaja Perussuomalaiset lähti vaalien jälkeen pakoon vastuuta ja vaikutusvaltaa, jonka äänestäjät olivat sille antaneet.

Perussuomalaiset pyörivät viikoittain julkisuudessa toilailuillaan ja möläytyksillään, joihin olisi helppo turtua. Näin ei pidä kuitenkaan olla. Ihmisarvolla ja jopa ihmiselämällä leikittelystä on tullut Perussuomalaisten puheissa poliittista viihdettä.

Tätä ei Vasemmisto eivätkä suomalaiset hyväksy. Se näkyy perussuomalaisten laskevana kannatuksena. Suomalaiset ihmiset ovat oikeudenmukaisia ja avarakatseisia. Ahdasmielinen propaganda ei meihin pure.

[...]

Keväällä ilmestyneellä suomalaisten rap-muusikoiden kollektiivin GG Caravan -yhtyeen levyllä Paleface tökkäisee tietämättömyydestä johtuvaa suvaitsemattomuutta ja ennakkoluuloja: “Sä et nähnyt, sä kuulit just, sä et tiennyt, sä luulit / onks joku vienyt sun duunit / riistäny sun vapauden ja rakentanut muurit.”

Ei näin, vaan muistakaa oppia perusasiat, hankkia tietoa, muistakaa tarkistaa lasku. Kapinoikaa sopivasti niin kuin Tulenkantajille nimensä antanut antiikin tulentuoja Prometheus teki. Hän uhmasi järjestelmää, joka pohjautui valheisiin ja epäsi ihmiseltä hänen luonnollisen vapautensa.

Kannetaan tulta yhdessä! Hyvää vappua!